Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri 1792-1918

Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi

Kolektif

Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi Gönderileri

Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi kitaplarını, Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi yazarlarını, Dünya Savaş Tarihi: Osmanlı Askerî Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Deniz kuvvetleri ve deniz harp sanayi
3. Selim dönemindeki en önemli Denizcilik adımlarından biri de 1804 Bahriye Kanunnamesinin hazırlanması oldu. Eski dönem uygulamalarının hataları giderildi, bir kısmı kaldırıldı. Personel politikasında liyakat, disiplin ve eğitime önem verildi. Başarının artması için bütün personelinin özlük imkanlarında ve emeklilik haklarında ciddi iyileştirmeler yapıldı. Tersanede rüşvet ve israfın önüne geçilmesi için tedbirler alındı.
Sayfa 130Kitabı okudu
Osmanlı idarecilerinin Avrupa orduları deyince akıllarına gelen iki şey vardı: Yeni teknoloji ateşli silahlar ve bunları saf ve kol düzenlerinde kullanacak askerlerin talim ve terbiye edilmesi. Yeniçeri ocaginin kaldırılmasını beraberinde getirecek Eşkinci adlı yeni birliklerin kurulma gerekçesi, "Frenklerin harp tekniklerinde (fünûn-ı harbiyye) ortaya çıkardıkları bir tur ateş kullanma sanati"na ayak uydurmak olarak açıklanırken; talimin de artık sadece "tüfek doldurup atmak" olarak değil, "harp sanatlarını öğrenmek" olarak olarak anlaşılması gerektiğine işaret edilmişti.
Reklam
Bir imparatorluk olarak anılsa da Osmanlı Devleti, 19. Yüzyılda kolonizatör güçler arasına katılamadı. Ordusunun ihtiyacı olan insan gücünü, her sınıf lojistik malzemeyi ve enerji kaynaklarını giderek küçülen ülke havuzundan karşılamaya çalıştı. Ayrıca 1768'den 1918'e dek yaklaşık 150 sene boyunca neredeyse bütün muharebeler ülke topraklarında kabul edildi. Böylelikle savaş lojistiği ve finansmanının ülke ekonomisini tüketici etkisine, sıcak çatışmaların beşeri coğrafya üzerindeki yıkımı da eklenmiş oluyordu.
Neden? Çünkü en ufak hatada "tiz kellesi vurula"
Osmanlı ordusunda tecrübesini bir diğer harbe başarıyla taşıyan üst rütbeli bir kumandan bilmiyoruz.
Sayfa 183Kitabı okudu
Hep kendi tarihimizde ki unvanları bilirdik
Rus ordusunun Osmanlı topraklarındaki ilerleyişi Rus kumandanların ünvanlarındanda okunabilmektedir. Küçük Kaynarca Antlaşması (1774) sonrasında General Pyotr Rumyantsev'in ismine eklenen Zadunayskiy (Tuna Ötesi) sıfatı, Tuna nehrinin Rus ordusu tarafından ilk kez aşıldığına işaret eder. Aleksandr Suvorov'un Rımnikskiy unvanı, Rımnik'de Osmanlı ordusu karşısında ki zaferi, Grigoriy Potyomkin'in Tavriçeskiy (Kirim) unvanı ise Kirim'in fethini hatırlatır.
Sayfa 182Kitabı okudu