Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fransız Devrimi Üstüne 1789-1799

Dünyayı Değiştiren 10 Yıl

Server Tanilli

Dünyayı Değiştiren 10 Yıl Gönderileri

Dünyayı Değiştiren 10 Yıl kitaplarını, Dünyayı Değiştiren 10 Yıl sözleri ve alıntılarını, Dünyayı Değiştiren 10 Yıl yazarlarını, Dünyayı Değiştiren 10 Yıl yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
274 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Burjuva Devrimi
Daha önce Voltaire ve aydınlanma, İslam çağımıza yanıt verebilir mi kitaplarını okuduğum değerli aydınımız Server tanilli hocamız bizi bu defa 15'inci Louis'in son dönemi ve 16'ıncı Louis'in yaşamından başlayarak saraydaki entrikalara götürüyor. Ardından Voltaire, Jean meslier ve Jean Jack Russou ile devam eden aydınlanma nihayet köylünün ödemeye tahammül edemediğii vergiler ve açlık dayanılmaz hale geliyor. Ve bu fırsatı bekleyen Burjuva önderliğinde bir halk devrimi başlıyor. 1804 yılına kadar pek çok düşünce insanı ve kral dahil zamansız yaşama veda ediyor. İlk akla gelen Danton ve Robespierr'in çabaları ve bir de gazeteci var şimdi adını unuttum, onunda gayretleri sayesişnde kesin olarak Cumhuriyet ilan ediliyor. Fakat halk burjuva tarafından aldatıldığını anladığında iş işten geçiyor. Kitap mısır'a sefere gönderilmesine rağmen donanması "40.000 asker" ingilizler tarafından yok edilince bir şekilde geri dönerek Fransa'yı yeniden monarşiyle yönetme gücünü ele geçiren Bonapart'ın hükünranlığoyla sona eriyor. Kalan kısımda Bertrand Russel ve diğer 1793/1806 yılında Fransa dış işlerinde görev alan devlet adamlarının uyarı mektuplarıyla sona eriyor. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik devrimin sloganı oluyor. Devrimle birlikte, soyluların ayrıcalıkları ve kilisenin hükmü ve mal varlığı sona eriyor. Laik bir yönetim anlayışı onca dökülen kan sonrası kabul ediliyor. Meraklılarına tavsiye ederim.
Dünyayı Değiştiren On Yıl
Dünyayı Değiştiren On YılServer Tanilli · Cem Yayınevi · 199350 okunma
Bertrand Russel'in Fransız Devrimine bakışı
Fransız Devrimi, Avrupa'da düşünsel deyimini dinsel olmayan terimlerde bulan ilk büyük sosyal alt üst oluştur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Reklam
Fransız devriminin sloganı şuydu: Özgürlük, eşitlik, kardeşlik.
Sayfa 224Kitabı okudu
Michelet sorar: Nedir devrim? Ve şöyle verir yanıtını: Hakseverliğin tepkisi, ebedi adaletin gecikerekte olsa yerini bulması, tanrısal yardımın yerine geçerek, adalet hüküm sürmeye başlar onunla.
Sayfa 208Kitabı okudu
Fransız Devriminin sonuçları
Kilise bütün mal varlığını ve ayrıcalığını yitirdi. Manevi anlamından öte bir şey kalmadı. Soyluluk sona erdi. Feodalite ortadan kaldırıldı. Devlet laik oldu.
Ah benim zindanı, tepemdeki loş pencereden, özgürlüğü yeniden aydınlatan güneşin ışıklarının gelip sızdığını gördüğümde, ne kadarda güzelsin.
Sayfa 152Kitabı okudu
Reklam
Robespierr'i idama mahkeme eden halk ayakta haykırır: Yaşasın cumhuriyet! Robespierre'nin yanıtı ünlüdür: Cumhuriyet mi o öldü, haydutların zaferidir bu. Yıl 1804'ü gösterdiği zaman Napolyon iöparatorluğunu ilan edince onun haklı olduğu anlaşılır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Jacques Roux: Bir sınıf, ötekini acımasızca açlığa mahkum ettiğinde, özgürlük bir hayalettir ancak; zenginler, ellerindeki tekele dayanıp hemcinsleri üzerinde ölüm-kalım hakkına başvurduğunda, eşitlikte öyledir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Arras temsilcisi, yeni bir aristokrasi iktidarı kurmak isteyen çoğunluk politikasına bütün sertliğiyle vuruyordu: Ne getirecek sizin anayasanız? Tam bir aristokrasi! Aristokrasi odur ki, ondan olan yurttaşlar hükümran, geri kalanda uyruktur. Ve hangi aristokrasi? En dayanılmaz olanı, zenginlerin aristokrasisi... Böylesi bir zenginler aristokrasisini boyunduruğu altına düşmek için mi, sizlerle beraber, feodal aristokrasinin boyunduruğunu kırıp parçaladı halk?
Chaplier adında bir mebus işçileri hedef alan bir kanunu kabul ettirdi. Chaplier kanunu, işçilere, her türlü dernekleşmeyi yasaklıyor ve grevin ağır cezası vardı.
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.