Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekonomi Politik, Alman İdealizmi, Rus Halkçılığı ve Marksizm

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4

Sadık Usta

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4 Gönderileri

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4 kitaplarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4 sözleri ve alıntılarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4 yazarlarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 4 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Peygamberler ve dinler sadece insanlararası ilişkilerde eşitsizliğe ve toplumsal karışıklığa değil, aynı zamanda savaşlara ve haksızlıklara da neden olmaktadır.
Sayfa 203Kitabı okudu
Bilgelik, düşünme gücüne ait bir fazilettir. O, varlığın hakikatinin bilgisine sahip olmayı ve bu bilgiyi doğru bir şekilde hayata geçirmeyi öngörür. Somut ve tekil unsurları değil, varlıkların tümelini kapsayan bilmeye yönelik etkinliktir. Neticede "felsefe, zihnin disipline edilmesinden" başka bir şey değildir
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Felsefeye karşı olanların mantığına göre kendilerinin de felsefe yapmaları gerekir. Şöyle ki: Onlar felsefe yapmanın ya gerekli ya da gereksiz olduğunu söyleyeceklerdir. Eğer gereklidir derlerse [o zaman bunu] yerine getirmeleri icap eder. Gereksiz olduğunu söylerlerse de, bunun sebebini ortaya koyup ispat etmeleri gerekir. Oysa sebep gösterme ve ispat etme, varlığın hakikatini bilmenin (felsefenin) alanına girer. Bu durumda onların da kendi mantıklarına göre felsefe yapmaları zorunluluktur.
Sayfa 151Kitabı okudu
Amaçları hükmetmek ve din tacirliğidir. Oysa kendileri dinden yoksundur. Çünkü bir şeyin ticaretini yapan onu satar; sattığı ise artık kendisinin değildir. Kim din tacirliği yaparsa [bilin ki] onun dini yoktur, Gerçekte varlığın hakikatinin bilgisini [felsefe] edinenlere karşı çıkan ve onu küfür sayanın dinle bir ilişkisinin kalmaması gerekir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Din, fetih (yağma) ve haraç toplamakla belirlenmiş toplumlar, aynı zamanda ne olacaklarına da karar vermiş toplumlardır: Dolayısıyla despotik imparatorluklar ancak belirli bir noktaya kadar gelişebilir. Örneğin dinlerini (İslam) yayma (cihat) ve fethedilen bölgelerden ganimet-haraç toplama misyonuyla donanmış İslam toplumları, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" ideallerini misyon edinmiş burjuvazinin nispeten demokratik toplu- munu ve devletini yaratamazlardı. Ufku fetih, ticaret ve ganimetle sınırlı olan top- lumların/iktidarların, kapitalist devletler/sistemler yaratması mümkün değildir
Bugün uygarlaşma denince akla sadece ileri maddi ve teknolojik koşullar değil, aynı zamanda ve özellikle de toplumsal-manevi düzey, insanlar arası ilişkilerin yanısıra, çevre ve doğayla olan ilişkilerin düzeyi de gelmektedir.
Reklam
Biz insanların kötü bir huyu olan sürekli tüketme hırsı, insanların birbirine hizmet etmesini zorunlu kılıyor. Eşitsizlik değil, fakat gerçek kötülük bağımlılıktır. Birinin kendisine "majesteleri" ya da "haşmetlim" diye hitap edilmesinde ısrar etmesinin hiçbir anlamı yoktur. Ama birine ya da bir başkasına hizmet etmek kötü bir şeydir.
Hayal kurma yeteneğini kullanan insanlar, adına Tanrı dedikleri mükemmel varlıkları yaratarak adalet, bilgelik, iyilik zeka gibi kendilerine has bazı nitelikleri hayatlarından sürgün ettiler
Sayfa 214Kitabı okudu
Her yanılgının bir zararı vardır, insan yanıldığı için mutsuz oldu. Doğa hakkındaki eksik bilgileri nedeniyle zihninde umutlarının ve korkularının muhatabı haline gelen Tanrılar yarattı.
Sayfa 176Kitabı okudu
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.