Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşler

Allan Hobson

Düşler Gönderileri

Düşler kitaplarını, Düşler sözleri ve alıntılarını, Düşler yazarlarını, Düşler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
DÜŞLER NEDEN VAR? UYKUDA BEYİN ETKİLEŞMESİNİN İŞLEVLERİ
Neden düş gördüğümüz sorusunun fizyolojik mekanizmalara dayanan yanıtını zaten verdik. Düş görmenin beynin kendi kendini etkinleştirmesinin bir yan etkisi olabileceğini zaten kısaca dile getirdik; bu nedenle düş görme bizim REM uykusunda düş görmeyi psikolojik açıdan inceleyip ele alacağımız nedenlerden oldukça farklı nedenlerden ötürü gerçekleşiyor olabilir.
Sayfa 96 - DostKitabı okudu
Eğer düş görme uyanma tarafından bölünmezse, anımsama çok enderdir. Birçok insanın düşleri zorlukla anımsaması ya da hiç anımsamaması uykunun beynin etkinleştiği bu aşamalarında belleğin devreden çıkarılmasının bir sonucudur. Yakın tarihli anılardan sorumlu kimyasal dizgeler uyku esnasında beynin etkinleştirilmesiyle tamamen kapatıldıkları için, eğer beynin bu kimyasallara ulaşmasını yeniden sağlayacak bir uyanma gerçekleşmezse düşleri anımsamak güçtür.
Sayfa 26 - Dost Kitapevi Yayınları, Haziran 2012, Ankara
Reklam
Düş görmenin başlıca bilişsel özellikleri şunlar: ben bilincinin (özdüşünür bilinç) yitirilmesi; yönsel dengenin yitirilmesi; yönelimli düşüncenin yitirilmesi; mantıksal akıl yürütmenin azalması; hem düş içinde hem de düş sonrasında bellek zayıflığı.
Sayfa 19 - Dost Kitapevi Yayınları, Haziran 2012, Ankara
"Göz bir şeyi neden düşlerde, uyanıkken olduğundan daha net görür? "
Sayfa 150
199 syf.
5/10 puan verdi
Rüya çalışmalarıyla tanınmış ünlü psikiyatristlerden biri olan Allan Hobson, bu kitabında neden düş gördüğümüzden başlayarak düşlerle ilgili akla gelebilecek belli başlı sorulara yanıt aramaya çalışmış. Okurken anlam veremediğim nokta psikiyatri biliminin en önemli devrimlerinden biri olan psikanaliz kuramını, yazarın bu kadar yüzeysel düşüncelerle yıkabildiğini ileri sürmesi oldu. Hem mesleki açıdan hem de etik anlamda çok yanlış geldi bana. Freudyen bakış açısı modern psikiyatride yeri kaybolmak üzere olan bi basamak olabilir ki psikiyatri biliminin çok yeni gelişen bi alan olduğu göze alınırsa bu bilimin doğasında beklediğimiz bir durumdur. Psikanalizin zihin kavramına, süreçlerine ve patolojilerine kazandırdığı yeni boyutlar asla küçümsenemez ancak çağa uygun olarak yenilenebilir. Yazarın yaptığıysa bi kuram oluşturmak yerine, zaten bildiğimiz şeylerle, başka bi kuramı yerle bir ettiğini sanması olmuş. Enteresan. Bana kalırsa nasıl ki rüyayı sadece psikolojik temelde incelemek hatalıysa aynı şekilde sadece fizyolojik açıdan incelemek de hatalı olacaktır. Fizyolojik süreçleri anlamak açısından okunulabilir.
Düşler
DüşlerAllan Hobson · Dost Kitabevi Yayınları · 201210 okunma
Düş görmeninbaşlıca bilişşel özellikleri şunlardır; ben bilincinini yitirilmesi, yönsel dengenin yitirilmesi; yönelimli düşüncenin yitirilmesi; mantıksal akıl yürütmenin azalıması; hem düş içinde hem de düş sonrasında bellek zayıflığı.
Reklam
199 syf.
1/10 puan verdi
Yani bazı noktaları güzel ama Freud'un içinden geçmiş bir eser. Kitapta rüyaların duygusaldan çok beynin etkileşmesi olduğuna değiniyor, Freud'un hatalarını geçtim gerçekten emeklerine hakaret olmuş...
Düşler
DüşlerAllan Hobson · Dost Kitabevi Yayınları · 201210 okunma
Uyanık olma ile düş görme bilincin iki durumundan ibaret ve aradaki farklılıklar da kimyaya dayanmakta.
Sayfa 89 - DostKitabı okudu
Düş görme durumundaki bilincin, uyanık haldeki gibi, bir beyin işlevi olduğu görüşü çok fazla sayıda kültürel ve kişisel inanç dizgesini tehdit etmekte. Ruhun ölümsüzlüğü önemli bir örnek.
Sayfa 70 - DostKitabı okudu