Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2016 Temmuz- Ağustos

Düşünbil - Sayı 54

Düşünbil Dergisi

Düşünbil - Sayı 54 Sözleri ve Alıntıları

Düşünbil - Sayı 54 sözleri ve alıntılarını, Düşünbil - Sayı 54 kitap alıntılarını, Düşünbil - Sayı 54 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Üstinsan
Aleksi Zorba, insanları canavar olarak niteler. Bu nite­ leme onların kusurlu yapılarına bariz bir göndermedir ve kitap boyunca Zorba tarafından insan tümeli üzeri­ ne söylediği şeylerde en çok kullanılan sıf a ttır. Zorba insandan kurtulmaya, insanı aşmaya işaret etmektedir. Bunun dışında, Nietzsche de yer yer insanı, aynı keli­meyle, bir canavar olarak niteler. Fakat Zorba insanı ne kadar aşağılasa da onlarla beraber bulunmayı ya­dırgamaz. Çünkü insanın kötülüğü Üstinsan'ın çok gerisindedir. Üstinsan, insanların kötülüğünü ve aciz­ liğini bunalım ve çaresizlikle, koyvermişlikle karşıla­ maz. O bunu hayatın değişimi içinde, hayatın içindeki bir zorluk olarak görür, onu kabul eder ve yiğitçe ona göğüs gerer.
Dostoyevski
Wittgenstein, "Evet" dedi. "Gerçekten diğer insanların ruhlarını doğru­ dan görebilen ve onlara nasihat veren böyle insanlar olmuştur:'
Reklam
Nietzsche, Zerdüşt'ün ağzından geleceğin üstinsanla­ rına şöyle seslenir: "Değer vermek yaratmaktır: dinleyin, ey yaratıcılar! Değer verme, değerli olan her şeyin hazinesi ve mü­ cevheridir. Değer ancak değer verme sayesinde vardır: Değer verme olmasaydı, varlığın çek i rdeği de boş ka­ lırdı. Kulak verin buna, ey yaratıcılar:'[6)
Wittgenstein
"Düşünmenin ve ogrenmenin zor olduğunu, çaba göstermeyi, hatta acı çekmeyi gerektirdiğini savun­du.
Wittgenstein
Basit köy hayatına olan tutkusu, entelektüel mütevazi­liğini yansıtırdı. Aynı zamanda da anlaşılamaz şeyleri anlaşılır göstermeye çalışan bir bilim insanıydı.
Buradaki çalışmaları, düşünmenin ve öğrenmenin amacının netlik olduğu görüşünü kazanmasını sağla­ dı. Hayata bakış açısında ise Avusturya-Macaristan or­ dusuyla katıldığı Birinci Dünya Savaşı'nın ve üç erkek kardeşinin intiharlarının büyük etk i si oldu. Gençlik dönemlerinde delirmeye karşı duyduğu büyük korku onu umutsuzluğa sürükledi ve sık sık intihar hakkında düşünür oldu. Yine de o, hayatı karakterin oluşumunu sağlayan bir deneyim olarak gördü.
Reklam
Aleksi Zorba
Bir baş karakter olarak Aleksi Zorba bir üstinsan tas­ viridir. Önceki kısımda özetlemeye çalıştığım Üstinsan kavramının özelliklerinin neredeyse hepsini üzerinde taşımaktadır. Üstinsan, sürünün güçsüzlüğünü örtbas etmek için ortaya attığı bütün çürümüş değerlerin dışın­ dadır. Hepsinden tiksinir. Bu, Üstinsan'ın en temel karak­ teristiğidir. Sürünün iyisinin ve kötüsünün ötesindedir. Za-ten Alexis Zorba karakterinin de roman boyunca toplumdaki hakim ahlak anlayışıyla arasındaki problemleri okuruz. Sürünün tam da bu yü zden hoş karşılamayacağı, sürünün dışında bir liderdir Zorba. Toplumun ortaya koyduğu ahlaksal sı­ nırlara, çitlere gerek duymaz; çünkü o zaten güçlü­ dür. Üstüne üstlük onların karşısında silkinir ve onları yıkar da.
Gerçekten de, bugüne kadar felsefi literatür, kuşkuculuk adına pek çok başka alegori ve düşünce deneyi örneği ortaya koydu -Plato'nun Mağara'sı, Descartes'ın Şeytan'ı, Putnam'ın Kavanozdaki Beyin'i bunlardan bazıları.
Deneyim­lere güvenmek mümkün değildir.
Deneyim­lere güvenmek mümkün değildir. Kabaca şöyledir Descartes'ın savı: ( 1) Düşler uyku esnasında deneyimlenen bilinç du­rumlarıdır. (yaygın görüş) (2) Düşler deneyim bakımından gerçeklikten ayırt edilemezler. (3) Eğer düşler gerçeklikten ayırt edilemezlerse her­ hangi bir zamanda uyuyor mu yoksa uyanık mı oldu­ğumu bilemem.
Ölüm son değildir, hayatta başlangıç değildir. İkisi de istemsiz sanrıdır.
Ölüm de bir bitiştir ve insanoğlunun belki de kabullenmekte en çok zorlandığı gerçeklerden biridir.
Düşünbil dergisi
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.