Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşünce ve Dil

L. S. Vygotsky

Düşünce ve Dil Sözleri ve Alıntıları

Düşünce ve Dil sözleri ve alıntılarını, Düşünce ve Dil kitap alıntılarını, Düşünce ve Dil en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefeden bilerek kaçınmak da bizzat bir felsefedir; hem de kendisini savunanları birçok tutarsızlığa sürükleyebilecek bir felsefe
Söylemek istediğim sözcüğü unuttum ve düşüncem biçiminden soyunmuş olarak gölgeler ülkesine geri dönüyor.*
Sayfa 171 - *O. Mandelstam’ın bir şiirindenKitabı okudu
Reklam
1-Düşünce ve konuşma, özoluşum bakımından farklı köklere sahiptir. 2-Çocukta konuşmanın gelişmesinde anlık-öncesi bir aşamanın, düşüncenin gelişmesinde ise dil-öncesi bir aşamanın varlığı kesinlikle saptayabiliriz 3-Bu ikisi, belirli bir ana kadar birbirlerinden bağımsız biçimde farklı doğrultular izlerler. 4-Belirli bir noktada bu doğrultular kesişir ve bunun üzerine düşünce sözlü, konuşma da ussal hale gelir.
Çocuğun anne demesi, gelişmiş konuşmaya çevrilirse,<anne> sözcüğünden çok, <Anne, buraya gel> ya da <Anne, bana ver> ya da <Anne, beni iskemleye oturt> ya da <Anne, bana yardım et> gibi bir tümce anlamına gelmektedir.
Hayvanlar arasında görülen anlatımlı hareketler aracılığıyla iletişim, iletişim olmaktan çok bir duygunun yayılmasından ibarettir.
O.Mandelstam'ın bir şiirinden
Söylemek istediğim sözcüğü unuttum ve düşüncem biçiminden soyunmuş olarak gölgeler ülkesine geri dönüyor.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Konuşmanın anlığa hizmet etmeye ve düşüncelerin dile getirilmeye başladığı bu dönüm noktasının yanılgıya yer bırakmayacak kadar açık iki nesnel belirtisi vardır: 1)Çocuğun sözcükler hakkında birdenbire ve etkin biçimde merak duymaya başlaması, her yeni şey için <<Bu nedir?>> diye sorması ve 2)bunun sonucunda sözcük dağarcığının hızla ve büyük ölçüde genişlemesi.
Başlangıçta eylem vardı. Söz başlangıç değildi -önce eylem vardı; söz, gelişmenin eylemi taçlandıran sonucudur.
Sayfa 216Kitabı okudu
Düşünce ve Sözcük
Düşünce, sözcüklerle yalnızca dile getirilmekle kalmaz, onlar aracılığıyla varlık kazanır. Her düşünce, bir şeyi başka bir şeye bağlamaya, şeyler arasında bir ilişki kurmaya yönelir. Her düşünce devinir, büyüyüp gelişir, bir işlevi yerine getirir, bir sorunu çözer. Düşüncenin bu akışı, bir dizi düzlemden geçen içsel bir hareket olarak ortaya çıkar.
Sayfa 179Kitabı okudu
103 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.