Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Düşünüyorum Öyleyse Vurun

İlhan Selçuk

Düşünüyorum Öyleyse Vurun Gönderileri

Düşünüyorum Öyleyse Vurun kitaplarını, Düşünüyorum Öyleyse Vurun sözleri ve alıntılarını, Düşünüyorum Öyleyse Vurun yazarlarını, Düşünüyorum Öyleyse Vurun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fıtrat!!!
Düşünme zamanıdır: İngiltere'de, Amerika'da çoktan önüne geçilen bir hastalık Anadolu'da çoluğu çocuğu niçin kırıp geçirebiliyor? Almanya'da, Fransa'da maden ocaklarındaki ölümler neden bizimkilerden çok daha az? Niçin Japonya'da can alamayacak güçte bir deprem Erzurum Yörelerinde yüzlerce kişiyi öldürüyor? Ölenlere ağıt yakmasını iyi biliriz biz; ama böyle soruları gündeme getirenlere de öfkeleniriz.
Hukuk bir gün size de lazım olur!!
Hocam Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, 9 Ocak 1983 günü Cumhuriyet'te yayımlanan yazısında İtalyan hukukçusu Piero Calamenderi'nin şu sözlerini aktarmıştı: Hukuk, kimse tarafından saldırıya uğramadığı ve bulandırılmadığı sürece, soluk aldığımız hava gibi, görünmez ve tutulmaz bir biçimde yöremizi kap- lar. O, ancak yitirdiğimiz zaman değerini anladığımız, sağlık gibi sezilmez bir şeydir."
Reklam
"SAĞCI, eski olandan, kurulu düzenden yana olandır. Eskiden yana olan siyasal tutumu dile getiren sağcılık, gerici ve tutucu deyimleriyle anlamdaş, solcu deyimiyle karşıt anlamlıdır. Sağcılık hiçbir yenileşmeyi istemeyerek kurulu düzenin olduğu gibi korunmasını savunan ve bu bakımdan evrimsel degişikliği yeğleyen solculuğun karşısında yer alan tutumdur. Siyasal eğilimleri sağcılık ve solculuk olarak nitelemek 1789 Fransız devrimiyle başlamıştır. Ulusal Meclis'te yeni düşüncelerin savunucuları solda, eski düzenden yana kralcılar sağda oturmuşlardır. Bu olaydan sonra sağ ve sol siyasal alanda terimleşmiştir. Sağcılık; bütün varlıkları durağan, değişmez sonsuz. kesin ve saltık sayan metafizik dünya görüşünün ürünüdür. Gerçekte sağcılık düşünsel değil, çıkarsal bir tutumdur; ege- men sınıfın çıkarlarını savunmakla eşanlamlıdır."
Namık Kemal diyor ki: "- Ayetle, hikmetle, icmô (büyüklerin söz birliği) ile, tecrübe ile, ibretle müsbettir ki insan için ne hasıl olursa (üretilirse) sôy (emek) ile olur. insan neye vasıl olursa (ulaşırsa) sôy (emek) ile olur.
Önce Ekmekler bozuldu. Sonra her şey. Yazarı, Oktay Akbal
Hep mi aynı sorular
İstanbul Boğazı'na bir değil beş köprü kursan ne yazar? Bir hastane ya da mahpushane yatağında üç kişinin yattığı ülkede "köprü tartışması" sağlıklı bir gösterge midir?
Reklam
Federico Garcia Lorca, lspanya'nın ve insanlığın büyük şairidir. Faşistler, . Lorca'yı (hiçbir siyasal eyleme girmemesine karşın) 1 936'da kurşuna dizdiler. Lorca'nın "Hoşçakalın" adlı şiirini A. Kadir ile Afşar Timuçin Türkçeye çevirdiler: Ölürsem Açık bırakın balkonu. Çocuk portakal yer. (Balkonumdan görürüm onu.) Orakçı ekin biçer. (Balkonundan duyarım onu.) Ölürsem Açık bırakın balkonu.
Ağzın bal yesin!
Uygarlığın ürünlerini yakmak isteyenler, tarihte hep yanmışlardır.
Toplum düzenleri yozlaştıkça çevre ormanlaşır, insan hayvanlaşır; kendini koruma güdüsü ya da karşısındakini kazıklama dürtüsü artar. Eskiden "içi dışı bir olmak" erdemdi. Şimdi "safoşluk" sayılıyor.
Reklam
Soytarı balonları iğneler. Dalkavuk balonları şişirir. Ne olursa olsun, ister bir yüksek makamda otursun, ister bir yargı kurumunda bulunsun, ister bilim adamı kılığına bürünsün, ister kalem erbabından sayılsın dalkavuğun soytarıdan besbeter olduğunu tarihler yazarlar. Çünkü soytarının zaman zaman efendisini uyardığı görülmüştür de dalkavuğun şişirdiği balonlara tutunarak yükselmek kimseye nasip olmamıştır.
AKP'nin dalkavukları geldi aklıma...
Dalkavuk Doğu'ya özgüdür. Ne iğnesi vardır dalkavuğun ne yergisi ne de eleştirisi... Dalkavuğun görevi ya "evet efendim " ya da 'sepet efendim 'le bağlanır. Osmanlı tarihinde bol bol dalkavukluk vardır da, soytarılığa ilişkin kurumsallık oluşamamıştır. Çünkü soytarılık Batı tarihinin hoşgörü geleneğiyle bağdaşır,dalkavukluk Doğu tarihinin küt kafalı egemenlerine yaraşır.
Tarih boyunca devlet yönetimlerinde mantığın pek az payı olmuştur. Descartes'ın ünlü özdeyişini anımsayın: -Düşünüyorum, öyleyse varım. Bu özdeyiş çoğu yerde şöyle anlaşılmış: -Düşünüyorum, öyleyse vurun. Çağımızda fikir özgürlüğüne karşı çıkanlar da böyle davranmıyorlar mı?
Eflatun demiş ki: -Ancak krallar filozof ya da filozoflar kral olursa devletler mutlu olabilir.
...savaş meydanında yatan ölüler arasında dolaşan İskender, hocasına sorar: -Aristo bu nedir? Bilge yanıt verir: -Zafer veya hiç!..
501 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.