Düşüş

2021
İnkılap Yayınları

2023 34. kitabı
Okunma: 24 Mart 2023 10:16
Prof. Dr. Seda Unsar'in yayımlandıktan kısa bir süre sonra ikinci baskısını yapan ilk romanı " DÜŞÜŞ" okurun zihnini araladığı kapılar ile zorlayan bir içeriğe sahip.Zorluyor zira roman içerisinden sürpriz bir roman çıkarken felsefe demleniyor okurun zihninde .Filozoflar karşı karşıya geçip , tartışıp fikir beyan ederken siyasetin arenası açılıyor diğer koridorda . Yazarın işaret ettiği noktalar sadece bir ülke ya da coğrafyayı baz alarak düşünceye sevk etmiyor okuru bu nedenle basit bir doğu & batı karşılaştırması ile değil bir dünya sentezi ile karşılaştım açıkçası. Ülkemiz topraklarının tarihi belki de en realist yorumlarından birine şahit oluyor yazarın kaleminden. Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşunu düşünüyor okur bir de Atasını ve ona karşı çıkanların ahvâlini .. Farklı coğrafyalardaki yaşamların izdüşümünü ve aşkı sorgularken diğer yandan Mevlana 'nın sırrına vakıf olduğu dualiteyi düşündürüyor satırlar. Dinin ve inancın çerçevesindeki yaşamla özgürlük arasındaki bağı, doğu ve batı olarak ayrılan dünyadaki coğrafi sınırlardan çok insan zihninin sınırlarını yönlendiren paradigmaların beslendiği damarların siyasi kökenini irdeletiyor uzun uzun . Rüyalar ile gelen bir aydınlanmaya ortak olurken emperyalizmin kıskacındaki dünya ürkütüyor insanı. Kapitalizmin sarhoşluğu ile varoluş sancılarını yaşayan birey bazındaki tüm dünyada bilginin ve erdemin tek gerçek oluşunu yazarın sinema bilgisi de perçinliyor . Sanata olan duyarlılık ve bir sanatçı edası ile işlenen satırlar çok katmanlı bir roman sunarken okuyucuya akademik eğitimin ülkemizdeki yetersizliği,dostluk ,vefa ve yalnızlık hissinden kaynaklı içsel sıkıntıları da gözler önüne seriyor.Satır aralarında atıfta bulunulan kitaplarsa zihinden silinmeyen müziklerle eşlik ediyor sanki bu şahane döngüye . Bir romandan
2025 12. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 00:00
Roman bir yandan Batı felsefesiyle orulmusken, bir yandan Doğu düzleminde oryantalizm, modernleşme ve Batılılaşma kavramlarına teorik olarak yeni bir bakış sunuyor.
Entelektüelin Romanı: Düşüş
·464 syf.·
2026 31. kitabı
Seda Ünsar'ın Düşüş adlı romanını anlatmak istiyorum size. Bu arada Seda Ünsar dedim ancak yazarımız aslında uluslar arası ilişkilerde bir Profesör Doktor. Gelgelelim tarzıyla, sıra dışı bir profesör olduğu için ben de kendisini şahsen tanımasam bile doğrudan doğruya ismini yazmayı doğru buldum. Düşüş, “siyaset ve felsefe odasında aşk hikayeleri” alt başlığıyla piyasaya çıkmış bir roman. Benim romanı okumam akademisyen bir arkadaşımın tavsiyesi ve hatta kitabı hediye etmesi sayesinde oldu. Normal şartlarda okur muydum? Doğrusu karşıma çıkmazdı bile. Bunu, şunun için söylüyorum, bazı değerli kitaplar ve yazarlar var ki biraz köşede, kenarda kalmış oluyorlar. Onları fark etmemiz için birtakım özel sebepler gerekiyor. Düşüş bir roman, yazarın ilk romanı. Ben de onun olumlu ve olumsuz taraflarından söz etmek niyetindeyim. Tabii şunu belirtmem gerekiyor; edebiyat bir sanattır, bir bilim değildir. Bilime yakın kriterleri olsa bile kesin hüküm, kesin sonuç veremeyiz, kişiye göre değişir. Bir roman da bu şekilde değerlendirilmeli. Ben bir roman yazarı ve sıkı bir roman okuru olarak iyi bir romanı nitelendirirken bazı kriterler ortaya koyuyorum. Bunlar akıcılık ve dil başarısı, gerçeklik hissi vermesi, okurda düşünce değişimi ya da pekişmesi gerçekleştirmesi, ilgi çekici bir hikayeye sahip olması ve güçlü karakterler bulundurması şeklinde sıralama başlangıcı olarak sayılabilir. Elbette başka kriterlerim de var. Seda Ünsar'ın ilk romanı olan Düşüş oldukça hacimli bir roman, bir kere onu söylemem gerekiyor. Bende bittiği zaman oluşturduğu kategorik karşılığı entelektüel ve varoluşçu bir roman olup, özünde Türk aydınının belki de en önemli meselesi olan Doğu-Batı çatışmasını işlemesi olarak tebarüz etti. Yani bunu, bir tezli roman olarak kabul etmek gerekiyor. Şu bir gerçek ki,