Meral Bağcı
Fihrist
Türler:

2022 473. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2022 10:02
Bir #şiirgecesi sonrasından herkese merhabaYorucu bir haftanın ardından dün gece okuduğum şiirler çok iyi geldi yine.Ve #hercumagecesişiir okumaya karar vermekle ne iyi ettiğimi bir kez daha anladım. İnanın #cumageceleri bunun için müthiş doğru zamanlama. Bir kere deneyin sonra benim gibi en tatlı rutininiz olacak. @nonfiguratief #meralbağcı ‘nın yeni çıkan tazecik kitabını okudum dün gece.Daha önce #salınım isimli kitabını okuyup çok sevmiştim. Kelimeleri anlamlarının en uç noktalarında kullanan bir kalem Meral Bağcı. Sıradan olmak ondan çok uzak. Anlatmak istedikleri de sıradan değil çünkü.Zaten kolay olanı herkes yapar önemli olan zoru başarmak kafasıyla anlatmanın zor olduğu şeyleri anlatmaya soyunmuş. Salınım gibi #duygulanım da zaman zaman yolunu kaybetmiş kelimelerin bütüne bakıldığında bir kimliğe büründüğü şiirlerle #şaşıbakşaşır keyfinde bir okuma vaadediyor okuruna. Şaşı bak şaşır da ne diyeceksiniz belki yaşı yetmeyenler bilmez. Bizim zamanımızda vardı, bir derginin hafta sonu ekinde arka sayfaya basılırdı. İlk bakışta karman çorman renkli bir yüzey görürdünüz. Ama doğru noktaya odaklanıp doğru bakmayı başardığınızda o renklerin içine gizlenen üç boyutlu görsel çıkardı ortaya. Herkes de göremezdi üstelik. Sadece doğru bakmayı bilenler alırdı keyifli ödülü. İşte tam da bunu yaşatıyor size #meralbağcışiirleri Üç bölüm altında topladığı yedi şiir sunmuş bize Duygulanım’da. şiirin bal likörü -renklerin sınırı var mıdır -yılan yumurtaları -yosun kaplı çığlık -spiegel im spiegel( aynadaki ayna) kökleri üzerinde duran birbirinden farklı üslupta dizeler -günümüz kapıları intihar alegorisi 21 Mart dışkılama -pastoral deforme hortlak arzu çatallanma -dağılan gelinciğe raptiye(tüm insanlar ölümlüdür) Şiir isimleri bile ilginizi çekmiştir mutlaka .Yolu şiirden geçen
·52 syf.·
2022 12. kitabı
Herkese merhaba! Yeni bir inceleme ile daha karşınızdayım. Bugün Fihrist Kitap tan çıkan bir şiir kitabını inceleyeceğim. Meral Bağcı 'nın kaleme aldığı Duygulanım adlı kitabı okudum ve naçizane yorumlarımı yapacağım. Kitap, "şiirin bal likörü", "kökleri üzerinde duran birbirinden farklı üslupta dizeler" ve dışkılama adlı üç bölümden oluşmakta. Kitabı okumaya başladığımda ilk izlenimim, yazarın belli bir genel kültür seviyesine eriştiği oldu. Zira, bahsettiği konularla ve değindiği şeylerle bunu bizlere aksettirmeyi başarıyor. Felsefe, tarih ve sanattan bolca bahsediyor yazar. Yeni şeyler öğrenmek isteyenler için güzel bir kitap, irdelendiği vakit güzel şeyler katacaktır ama maatteessüf şiirsel açıdan zayıf kalmış. Gerek yapısal gerek anlamsal olarak şiirden epey uzakta diyebilirim. Şiir, günümüzde artık düz yazıya evrilmeye başladı, iyice serbest bir hâle geldi, bunu biliyoruz ama bu eser bir şiir kitabı olmaktan uzakta. Düz yazı olarak yazılmış olsa kendi kategorisinde oldukça başarılı olabilirdi lakin bu haliyle pek "şiir" kategorisi içine alamadım ben. Dediğim gibi, yazar felsefeden ve sanattan çokça bahsetmiş fakat burada da oldukça ciddi problemler oluşmuş. Şöyle ki; kitabı okuduğunuz zaman bir zehirlenme yaşıyor gibi oluyorsunuz. Bir manzara düşünün; oldukça kirli ve düzensiz, gözlerinizi yoran ve ağrıtan. Bir yemek düşünün; içinde sayısız baharatı barındıran ama aynı zamanda damağınızı parçalayan, zevk değil rahatsızlık veren. Bir ortam düşünün, sayısız sesin olduğu, kulaklarınızı sağır eden. Bir vadi düşünün; geçerken yüzlerce kokunun aynı anda burnunuza çarpıp ağır hasarlar verdiği... Kitabı en iyi bu şekilde tanımlayabilirim. Aşçının belki de çok fazla malzemesi var ama kafası bir hayli karışık; ne yemek yaptığından habersiz, eline geçirdiği yüzlerce malzemeden
2022 88. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2022 14:14
#okudumbitti Merhabalar Bugün sizlere Fihrist Kitap 'en çıkan değerli yazarımız @nonfiguratief 'in kaleme aldığı #duygulanım adlı bir şiir kitabı ile geldim Kitap 46 sayfadan oluşan kısacık ama bir o kadar da dolu bir kitap diyebilirim Yazarımız sanat, edebiyat, mitoloji ve felsefe türlerinin bir arada kullanarak alışılmış şiir tarzının dışına çıkmış Kitapta yer alan şiirleri okuduğunuzda başta size anlamsız ve sıkıcı gelebilir Çünkü içerisinde anlamını bilmediğiniz pek çok kelime mevcut Ancak kelimelerin ne anlama geldiğini öğrendiğinizde ise şiiri anlamlandırıp ne denli etkileyici olduğunu hissediyorsunuz Yazarın #salınım adlı ilk kitabını da okumuştum Ancak bu kitap kadar beni etkilemedi Belki de derinliğini hissedemedim bilemiyorum Bu kitapta her şiiri tek tek anlamlandırmaya çalıştım ilk defa duyduğum mitoloji, felsefe, sanatla ilgili kelimeleri tek tek sözlükten inceledim Şiire bir bütün olarak baktığım zaman yazarımızın okuruna ne anlatmak istediğini anlamaya çalıştım Evet kitapta okuru zorlayan pek çok kelimeler var Ancak o kelimelerin her biri paha biçilemez bir bilgi içeriyor Kitabı severek ve etkilenerek okudum Tek eleştirim okura yabancı gelen kelimelerin anlamlarını sayfanın alt kısmına veya kitabın son sayfalarında bir sözcük şeklinde verilebilirdi diye düşünüyorum Bu şekilde bizlere şiirleri anlamlandırma konusunda yardımcı olabileceğini düşünüyorum Sizde farklı bir şiir kitabı arayışındaysanız bu kitap tam olarak size göre diyebilirim #kitap #kitaponerisi #kitapyorumu
2022 109. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2022 00:22
Meral Bağcı Duygulanım yöneldiğim duyumlar, duygulanımlardır doğanın kalbinde bir oluşla kendimi doğurduğum aynı doğuşu betimlediğim, görünür olanın beşiği şiir bulanıklığın, karaltıların içindeki görünüm iç içe geçmiş incecik şiir “ben”e gömülü direniş çisentileri akışı devam eden süreç, çokluğa açılan buluşma kendime baktığım pencere şiir, içerden bakışlarla genişleyen, dağılan dilselleşen, kaçamadığım karşılama, içine kaynadığım trajedi yeryüzü izlerine şebnem serpintisi bir saçılma, şiir ... YORUMUM; Bir kaçış biçimidir kitabın içinde kaybolma isteği. Şiirler ise o isteğin vücut bulmuş haliydi. Ve yazar öyle güzel şekillendirmişti ki o vücudu her bir kıvrımı özenle itina ile gerçekleştirmişti. Bu vücudun dili yoktu ve gözleri bu dünyaya kapalı gibiydi her bir şiirde farklı bir boyutta olan yazara dokunma isteği ile karşılaştım. Her bir cümle farklı hislere gebeydi. Kitabın içerisinde yer alan eserleri incelemezseniz hissedemezsiniz. Şiir okumak hissetmektir. Hissedemediğiniz şiiri okumuş sayılmazsınız. Ölü toprağı atılmış bedenlerimiz sorgu ile kalkıyor üzerimizden. Şiirlerin dili var mıdır bilmem ama kalbi varmış okurken hissettim. Yazar öğrendikçe geliştikçe şiirlerinin dili değişiyordu ve anlamakta zorlanıyordum ama anlamak için zorlayınca bize göstermek istediği detaylara bakarken buluyorum kendimi.
2022 181. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2022 20:35
Sevgili kitap sever ve okuyucu dostlarım; #gününkitapönerisi nde Fihrist Kitap yayınevinden çıkan @nonfiguratief kaleminden #duygulanım adlı #şiirkitabı ndan bahsedeceğim. #kitapkonusu #kitapyorumum #kadınşair mizin okuduğum 2. kitabı. Geçen ay #salınım adlı eserini okumuştum, dilerseniz inceleyebilirsiniz. Bu eserinde "sanat hiç bu kadar özgürleşmemişti" diye başlayan, "Düşünce için sanat' diyen ve sanatı sanatla eleştiren bir üslupla karşılaşıyoruz.Şiirleri okuduğunuzda bambaşka duyguların ve düşüncelerin içinde bulacaksınız kendinizi. Hani derler ya yabancı dil bilenlerin bazıları anlıyorum ama konuşamıyorum,işte şiirlerde bazen tam olarak böyle hissediyorum. Hissediyorum ama anlatamıyorum. Farklı tarzları okumaktan keyif alanlar için kesinlikle #tavsiyeediyorum . Kitabın 52 sayfa ince oluşuna aldanmayın. Bir çırpıda okunmuyor. Derin inceleme yapılabilecek türde. Kitaplığımda yerini alan nadide eserlerden biri.
Şiir

Meral BağcıYazar · 2 kitap
1988 yılında Hatay’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Bolümü okudu. Şiirle olan bağı; kendini yazarak ifade etmekle birlikte başlamış ve özellikle lisede politik şiir örnekleriyle de kendini belirginleştirmiştir. Şiirlerini dergilere ancak 2017 yılında göndermeye başladı. Şiirleri; Akatalpa, Bireylikler, Edebiyatist, Absent, Şarkî Edebiyat, Yıldız Tozu, Hiç İşte Dergisi, Eliz Edebiyat, Süje, Lirik, Yaşam Sanat, Ekin Sanat, Amanos, Ay Yüreğinde Köz Fanzin gibi fanzin-dergide yayınlanmıştır. Bilgiye duyduğu açlık, keşfetme heyecanı ve felsefeye olan yakınlığı sanatın bir düşünme, anlama eylemi olduğunu kavraması noktasında belirleyici olmuştu. “Şiir; doğanın ay gözü felsefenin ta kendisidir, düşüncedir, beraberinde gelen duygulanım, gizlemdir. Heyecanı diri tutanlar da tam olarak budur.” diyecek ve yaşadıkça yazılmakta olan şiiri yazacak…