Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'da Akılcı Düşüncenin Önderleri

Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata

Abdulhamit Sinanoğlu

Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata Sözleri ve Alıntıları

Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata sözleri ve alıntılarını, Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata kitap alıntılarını, Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bizim gücümüz bu kadarına yetiyor ve bize göre en iyi görüş budur, bundan daha iyisini bulan olursa getirsin onu kabul ederiz." |İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe
Sayfa 23 - Rağbet YayınlarıKitabı okudu
Ömrünün önemli bir bölümü (52 yıl) Emevî idaresi altında geçmiş olan Ebû Hanife'ye göre Emevî yöneticileri meşru olmayan yöntemlerle ve haksız olarak idareyi ele geçirmişler ve halka haksızlık ve zulüm yapmaktadırlar. Bunlara karşı mücadele veren Hazreti Ali'nin çocukları ve torunları (Ehl-i Beyt) ise haklıdır. O, özellikle Hazreti Hüseyin'in torunu İmâm Zeyd b. Ali (ö 122)'den yana olmakla beraber, Ehl-i Beyt'in diğer kolu olan Imâmiyye'nin ise siyasî görüşlerini reddetmektedir. O, yukarıda da temas ettiğimiz üzere, Abbâsîlere önce ümit bağlamış, fakat daha sonra bunların da Emevîlerden pek farklı olmadıklarını görünce onlardan da uzaklaşmıştır. Abbâsîler de onu sistemlerinin içine çekmeye çalısmışlarsa da onlara da asla boyun eğmemiş, onun bu onurlu ve dik duruşu ne yazık ki hayatına mal olmuştu. Ebû Hanîfe, daha sonraki dönemlerde kendi adına ortaya konmaya çalışılan "zâlim de olsa ululemre/emir sahibine/yöneticiye itaat etme görüşü ile hiçbir ilgisi olmadığını bu şekilde ortaya koymuş bir âlimdir. Zira o, İslâm'da hiç kimseye kayıtsız şartsız itaat prensibi diye bir şey olmadığını çok iyi bilen büyük İslâm düşünürlerinden biridir.
Sayfa 218 - Rağbet YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Adamın biri Hz. Osman'ın Yahûdi olduğunu söylermiş Ebû Hanife bu adama giderek, bunun kızını birine nişanlamak için geldiğini söyler. Adam, "kimin için"? diye sorunca, Ebû Hanife: "Şerefi çok, malı bol, Allah'ın Kitâbının hafızı, geceleri ibadet eden, cömert, Allah korkusundan çok ağlayan biri" deyince, adam, "ikna olmam için bu kadarı yeter ey Ebû Hanîfe" dedi. Ebû Hanîfe ise: "Yalnız bu adamın bir özelliği var" dedi. Bu adam tekrar "nedir? diye sorunca, Ebû Hanîfe: "Bu adam Yahûdîdir"" dedi. Adam: "SübhanAllah! Kızımı bir Yahûdiyle evlendirmem için mi geldin"?! dedi. Ebû Hanîfe bu defa, "yapma" dedi. Adam, "Hayır" deyince, Ebû Hanîfe, "sen bile kızını bir yahûdiyle evlendirmek istemezken, Hz. Peygamber nasıl evlendirir" deyince adam hatasını anladı ve tevbe etti.
Sayfa 176 - Rağbet YayınlarıKitabı okudu
İmam-ı Azam Ebu Hanife
O, nassa da bağlı kalmış akla da. Ne nakil adına akıldan, ne de akıl adına nakilden vazgeçmiştir. O adeta orta yol sünniliğinin karekteristlik özelliklerini kendisinde toplamıştır.
Sayfa 57 - Rağbet YayınlarıKitabı okudu
Kaderiyye mensuplarının cebri kader anlayışına karşı çıkan bir kısım " hür düşünürler" olarak da kabul edilmektedir. Fakat onların bu düşünceleri ilahi kaderi inkâr biçiminde algılanmıştır.
İslam Düşüncesinin İki kurucu önderi Ebu Hanife ve Vasıl b Atâ...
Ebu Hanife Müslümanların birbirlerine tekfir etmelerine itikadi açıdan doğru görmezdi "Arkadaşlarını tekfir etmek isteyen ondan önce küfre düşer." derdi. Buna göre gerek Ebu Hanife gerekse Vasîl bin Atâ, islam ümmeti içerisinde birbirlerini dinden çıkarmak demek olan tekfirciliğin hız kazandığı bir dönemde bu anlayışlarıyla Müslümanlara nefes aldırmış iki âlimdir