Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edebiyat Tarihinde Usûl

Gustave Lanson

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Hiçbir şey tam olmuş değil, her şey olmak üzeredir.”
Sayfa 109 - Büyüyen Ay
Sanatta olduğu gibi, edebiyatta da iki zevkimiz olmalıdır: Bunlardan biri bize, haz verici şeyleri, etrafımızı kuşatmış kitapları ve tabloları seçtirecek olan şahsi zevktir. Diğeri de araştırmalarımıza yarayacak olan tarihî zevktir. Bu son zevk şu şekilde tarif edilebilir: Üslupları temyiz etmek ve her eseri, yazılmış olduğu üslupta -o üsluptan iktibas edilen mükemmeliyet nispetinde- duymak sanatı.
Reklam
"Kitap, yaratıcı bir kuvvet olmaktan çok, düzenleyici bir güçtür. Koordine edici, birleştirici, zaptı rapt altına alıcı bir organ. Yazar, bir orkestra şefi. Onun yaptığı, seslerin accord'u! Her okuyucunun içinde önceden kendisine düşen müzik parçası vardır. Bu itibarla edebiyat (basın da dahil) bilhassa hür demokrasilerde, mühim bir organdır. Herkesin yahut çoğunluğun aynı anda aynı sayhayı çıkarmasını, aynı jesti yapmasını sağlar."
"Hiçbir şey tamam olmuş değil, her şey olmak üzeredir."
Sayfa 109Kitabı okudu
“Hiçbir şey tam olmuş değil, her şey olmak üzeredir.”
Sayfa 109 - Büyüyenay Yayınları
"Dâhiler, daima asırlarının adamı olmakla beraber, yine daima asırlarını aşarlar. Halbuki vasat derecede olanlar tamamıyla asırlarının sınırları içerinde kalıp daima muhitlerinin hararet derecesinde, okuyucularının seviyesinde bulunur."
Reklam
"Her edebiyat eseri bir sosyal olaydır. Ferdin eseridir ama ferdin içtimai eseridir. Edebiyat eserinin ana özelliği, fertle toplum arasında bir bildirişim (communication) vasıtası olmasıdır."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.