Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edebiyat Üstüne

Alain

Edebiyat Üstüne Gönderileri

Edebiyat Üstüne kitaplarını, Edebiyat Üstüne sözleri ve alıntılarını, Edebiyat Üstüne yazarlarını, Edebiyat Üstüne yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
77 syf.
9/10 puan verdi
Alain diliyle ilk tanışma kitabım "Edebiyat Üstüne" oldu. Bir eleştiri, inceleme kitabı olarak kabul edebiliriz. Alain, edebiyatın alanlarını, etkilerini tek tek inceleyip karşılaştırma yapmış. Sıkıcı eleştirmeleri, yorumları, incelemeleri unutun. İçtenlikle söylüyorum ki Mehmet Kaplan nasıl Türk Edebiyatı için mihenk taşlarından görüyorsam edebiyat alanında kesinlikle Alain'i da bu listeye dahil edebilirim. Eleştirilerini büyük bir hazla okudum. . . Kitaba başlayınca her coğrafyadan, devirden, dönemden; sanat, şiir, roman ve tiyatrodan bilgileri serpilmiş sizi bekliyor bulacaksınız. Az miktarda edebiyat bilgisi olanların dahi zevkle okuyabileceği bir kitap. Kitapta Goethe, Tolstoy, Balzac, Stendhal, Shakespeare, Homeros, La Fontaine, Flaubert, Hugo, Proust gibi yazarlar hakkında da gerçekçi incelemeler ve eleştirmeler yer alıyor. Edebiyata ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Edebiyat Üstüne
Edebiyat ÜstüneAlain · Dönem Yayınları · 196515 okunma
Hayatta herşey gizlidir, herşey kaçar elimizden. Çünkü hayat, Shakespeare’nin de dediği gibi, düşlerle aynı kumaştan dokunmuştur.
Sayfa 61
Reklam
Korkulan şey başa gelince, artık korku yoktur, acı vardır. Korku, ürkme, kaygı hep bizden gelir, dışardan değil!
Sayfa 55
Okumasını bilmeyen kimselere bir bakın, göreceksiniz ki, hareketin nereye varacağını kestiremediklerinden dolayı tasvirler onlara soğuk gelecek; ayrıca, tasvirleri iyice izlemediklerinden dolayı da hikâyedeki hareket çıplak görünecektir.
Sayfa 49
Her nesir yapısı öncelikle düşünceye dayanır, düşünceyle örülür. Hareketli imgeler bu merkezin çevresinde toplanır. Düşüncenin burada maddeyi ve gövdeyi meydana getirdiği ileri sürülebilir. Okurun buradaki direnmesi yakalanamayan soyut formülleri düşüncelerle kavramaya çalışmasından gelir. Balzac’la Stendhal bunu iyi anlamışlardır, Alençon ya da Varrieres gibi şehirleri hiçbir coğrafyacının beceremeyeceği şekilde tasvir etmişlerdir.
Sayfa 49
Anılar, diyeceksiniz... Anılar için on yıl nedir ki? Yılları anılarda aramayın; anılar şimdi yaşadığımız yıllardadır, değerini bilmediğimiz yıllarda... Eskiden taşıdığımız ya da artık taşımadığımız bir düşüncede değil! Bakın, zaman kendi ayak izlerini dahi siliyor.
Sayfa 46
Reklam
Bilindiği gibi, zamanın yasalarına bağlıdır şiir. Okunmaktan çok işitilmek için vardır. Var olmalıdır. Şiirde ahenk, sözcüklerin içine yerleştiği boş biçimleri belirtir. Yön verir onlara. Uyarlık — sözcüklerle ritm arasındaki uygunluk ya da uygunsuzluk — ahengi yaratır ve dikkati oraya çeker. Durmayan bir akış, şairle birlikte dinleyiciyi de alıp götürür sonunda.
Sayfa 28
Bence de...
Bence, hayran olmanın mutluluğu, okunan eserin aydınlatıcılığında ve okuyanın sürüklenişindedir.
Sayfa 22
Kişi hep yaparken, denerken öğrenir; denemeyi düşünürken değil.
Sayfa 18
Goethe, «her insan yerinde ölümsüzdür» diyor. Ben de, «her insan anlattığı şey içinde ölümsüzdür» diyeceğim.
Sayfa 18
Reklam
Biri kızdırdı beni o "propos" ların. "Yağmur altında" adlısı. Öfkelenmemeli, yakınmamalıymışız. Kendimizi sevmeliymişiz de kızınca tatlı sözler, tatlı düşüncelerle yatıştırmalıymışız. Yağmur mu yağıyor? Yağmur-korurunuzu açmakla yetinmeli, "Şu pis yağmur!" dememeli, gülümseyip "Oh! ne de güzel yağıyor!" demeliymişiz. Bu sözün yağmura bir etkisi olmazmış, bize etkisi olurmuş, iyi gelirmiş bize...
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.