Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eğik Ehramlar

Edebiyat Yazıları 3

Sezai Karakoç

Edebiyat Yazıları 3 Gönderileri

Edebiyat Yazıları 3 kitaplarını, Edebiyat Yazıları 3 sözleri ve alıntılarını, Edebiyat Yazıları 3 yazarlarını, Edebiyat Yazıları 3 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gıptaya layık bir talihtir doğru İnsanlarla birlikte düşmek
Duygularında samimi olmasa bu şiirleri yazamazdı.
Reklam
Edebiyatı bilinmeyen, edebiyatıyla insanı etkilemeyen ülke, yok demektir. Resim, müzik daha kozmopolit sanatlardır. Ülkeyi asıl tanıtan şiir ve romandır.
Bir de iyice şartlanmış bir aydın tabaka var ki, onlar, tarihimize, edebiyatımıza ve dinimize yalnız alakasız değil, adeta düşman gibi davranmayı marifet sayıyorlar. Sanki, kendileri Ay'dan inmiş, Merih'ten gelmişler. Zaruri bazı resmi alaka ve ders kitaplarındakı satırlar da olmasa, artık, Akif'leri, Yahya Kemal'leri hatırlatmak bile adeta güç olacak.
Yahya Kemal, İslam ideali önderlerinden biri değidir. Yaşantısı da Batı yaşantısıdır. Dünya görüşü de, belki Batının ağırlıklı olduğu bir sentezdir. İslam'ın dirilişi için bir düşüncesi yok gibidir. Ama, bütün bunlara rağmen, milletimizin, inançlarından, ahlâkından vazgeçmemesini, müslüman bir halk olarak yaşamasını, camiler ve türlü hatıralarıyla içiçe devam edip gitmesini istediği meydandadır.
Yahya Kemal, ayna gibi, çoğuna kendi yüzünü ve kalbini görme imkanı verdi, eğer gördülerse...
Reklam
1950'li yıllardan sonra büyük gazeteler gerçek edebi ürünlere sayfalarını kapadı. Eskiden, bir roman, önce bir gazetede tefrika edilirdi. Yahya Kemal'in şiirleri de gazetelerde çıkardı. Gazetelerde edebi makalelere ve tenkitlere rastlanırdı. Edebiyatçıların adı günlük gazetelerde sık sık geçerdi. Mizah dergilerinde onların fıkraları, esprileri, karikatürleri yer alırdı. Şimdi, edebiyat, sitemizden kovuldu.
Reklam
Namık Kemal ve arkadaşları, Osmanlı Milleti diye bir millet icat etmek istediler. Oysa, o güne kadar İslâm Milleti kavramı vardı. Fransa’dan ithal edilmek istenen millet kavramı, ırk kokan bir kavramdı. Irkçılıksa, Osmanlı Devleti için şifa değil,zehirdi.
Mehmed  kifin bütün şiirleri elbette yaşama değerini taşımaz bugün. Tanzimat’ın kaderidir bu.
Edebiyatı bilinmeyen, edebiyatıyla insanı etkilemeyen ülke, yok demektir. Resim, müzik, daha kozmopolit sanatlardır. Ülkeyi asıl tanıtan şiir ve romandır
Divan Edebiyatımız da, hatta Yahya Kemal ve Mehmed Akif de Arap Alemince bilinmiyor. Ahmet Haşim de, Hüseyin Rahmi de, Abdülhak Şinasi de. NecipFazıl, belki çok dar bir çevrede bir parça duyulma ya başladı son yıllarda.
Bizde roman, Peyami Safa’dan sonra ideoloji bataklığına saplanıp kaldı. Tanpınar’ın Huzur’u sanki mezar taşı oldu romanımıza.
196 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.