Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürkün Yorumuyla Atatürkçülük 5

Eğitim, Öğretim ve Öğretmen

Hanri Benazus

Eğitim, Öğretim ve Öğretmen Sözleri ve Alıntıları

Eğitim, Öğretim ve Öğretmen sözleri ve alıntılarını, Eğitim, Öğretim ve Öğretmen kitap alıntılarını, Eğitim, Öğretim ve Öğretmen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk, 1922'de yaptığı bir konuşmada köylüyü okutmanın millî eğitim politikası için temel ilke olarak benimsenmesini istemiştir. “Yedi yüz yıldan beri emeklerini ellerinden alıp israf eylediğimiz ve buna karşılık daima tahrik ve aşağılama ile mukabele ettiğimiz ve bunca fedakârlık ve ihsanlarına karşı nankörlük, küstahlık, zorbalıkla uşak seviyesine indirmek istediğimiz bu asil köylünün huzurunda bugün utanç ve saygıyla hakiki yerimizi alalım...”
Çağın gerekleri ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olarak millî eğitim sisteminin yeniden yapılanmasında yönümüzün ve yolumuzun belirleyicisi akıl ve bilim olmalı; ideolojik tutuculuk olmamalıdır. Çünkü ideolojik tutuculuk önce eğitime sonra da Türkiye'ye büyük zararlar verecektir.
Reklam
Fakat daha yolun en başında, düşmanı yurdumuzdan kovmanın tek sorun gibi göründüğü o günlerde bile Atatürk, askeri zaferle işin bitmeyeceğini; kültür ve medeniyet savaşını da kazanmak gerektiğini açıkça görmekte ve söylemektedir.
“Çok işler yapılmıştır ama bugün yapmaya mecbur olduğumuz son değil, lakin çok lüzumlu bir iş daha vardır. Yeni Türk harfleri çok çabuk öğretilmelidir. Her vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik, milletperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki, bir milletin, bir heyet-i içtimaiyenin yüzde onu, yirmisi okuma-yazma bilir; yüzde seksen, doksan bilmez; bu ayıptır. Bundan insan olanların utanması lazımdır. Esas itibarıyla iki mevcudiyet arasında söz konusu olan bu eşitlik; toplumun bütünü için de söz konusudur. Bu sebeple, kadınlarımız erkeklerimizle ilimde, fende faaliyette eşit olacaktır, yani olgunluk derecesine ulaşacaklardır. Kadın ve erkeğin aynı suretle eğitim ve öğretim görmesi açıktır. Bu sebeple yani Türkiye Devleti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti, bundan sonra takip edeceği eğitim programlarında, bilhassa bu noktayı çok büyük ehemmiyetle dikkate alacaktır. Kadınlarımız da tabii ki erkekler gibi aynı tahsil derecelerinden geçecek, kendisi için ve kadınlığı için toplumun kendisinden isteyeceği vazifeleri yapmaya güçleri yetecektir...”
Atatürk'ün, millîlik anlayışı, çağdaş dünyaya ve bilime açık olan; ilim, fen ve sanata sırtını dayayıp yeniliklere de açık olan bir millî eğitimdir.