Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ego ve Kimlik

Sigmund Freud

Ego ve Kimlik Gönderileri

Ego ve Kimlik kitaplarını, Ego ve Kimlik sözleri ve alıntılarını, Ego ve Kimlik yazarlarını, Ego ve Kimlik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bastırılan her şeyin bilinç dışı olduğu hâlâ doğrudur, ancak bilinç dışı olan her şey bastırılmamıştır.
Hiç şüphe yok ki bu insanlarda iyileşmelerine karşı duran bir şeyler vardır ve onun yaklaşımı yaklaşımı bir tehlikeymiş gibi korkulur. Sonunda 'ahlaki' faktör olarak adlandırılabilecek bir şeyle, tatminini hastalıkta bulan ve acı çekmenin cezasını bırakmayı reddeden bir suçluluk duygusuyla karşı karşıya olduğumuzu görürüz. Bu cesaret kırıcı açıklamayı nihai olarak kabul etmekte haklı olacağız. Ancak hasta açısından bu suçluluk duygusu aptalcadır. Ona suçlu olduğunu söylemez. Kendini suçlu hissetmediğini, hasta hissettiğini söyler. Bu suçluluk duygusu, kendisini yalnızca üstesinden gelinmesi son derece zor olan iyileşmeye karşı bir direnç olarak ifade eder. hastayı, hasta olmaya devam etmesinin arkasında bu güdünün yattığına ikna etmek de özellikle zordur. Analiz yoluyla tedavinin kendi vakası için doğru çözüm olmadığı şeklindeki daha açık açıklamaya sıkı sıkıya bağlıdır.
Reklam
Çocuk bir zamanlar ebeveynlerine itaat etme zorunluluğu altında olduğu gibi, ego da süper egosunun kategorik buyruğuna boyun eğer.
Eğer üstünlük kazanılırsa ve çok sayıda, aşırı derecede güçlü ve birbirleriyle uyumsuz hale gelirse, patolojik bir sonuç çok uzak olmayacaktır. Dirençlerle birbirinden ayrılan farklı özdeşleşmelerin sonucu olarak, egonun bozulmasına neden olabilir. Belki de 'çoklu kişilik' olarak tanımlanan vakaların sırrı, farklı kimliklerin sırayla bilinci ele geçirmesidir. İşler bu kadar ileri gitmediğinde bile, geriye egonun ayrıldığı çeşitli özdeşleşmeler arasındaki çatışmalar sorunu kalır, bu çatışmalar tamamen patolojik olarak tanımlanamaz.
Çok sayıda nevroz, bu türden bilinçsiz bir suçluluk duygusu belirleyici, ekonomik rol oynar ve iyileşme yoluna en güçlü engelleri koyar.
Bir yanda, normalde yoğun bir şekilde düşünmeyi gerektiren ince ve zor entelektüel işlemlerin bile, aynı şekilde, bilinç öncesi ve bilince gelmeden gerçekleştirilebileceğine dair kanıtlarımız vardır. Bunun örnekleri gayet tartışılmazdır. Örneğin uyku halindeyken meydana gelebilirler. Uyanır uyanmaz, önceki gün boşuna uğraştığı zor bir matematik veya başka bir problemin çözümünü bildiğini fark ettiğinde görüldüğü gibi.
Reklam
Ego, kimlikten keskin bir şekilde ayrılmamıştır; alt kısmı onunla birleşir.
Fakat öğrendiğimiz gibi, egoda bilinçsizdir.
138 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.