Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekonomi Dersleri

Sadun Aren

Ekonomi Dersleri Sözleri ve Alıntıları

Ekonomi Dersleri sözleri ve alıntılarını, Ekonomi Dersleri kitap alıntılarını, Ekonomi Dersleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyalizmde ücretleri neye göre belirliyoruz?
Kalifiye emeği basit emekten daha değerli yapan şey, işçinin gördüğü bu eğitim ve bu eğitim için harcanmış olan emeğin (yapılan masrafların) onun maharetinde maddeleşmiş olmasıdır. Bundan ötürü, kalifiye bir işçi çalışırken yalnız kendi öz basit emeğini değil, fakat ayrıca maharetinde maddeleşmiş olan bu ek emeği de harcar.
Kapitalizmde, ülkenin gelişmesi ve kalkınması, yatırımları yapan ve fabrikaları işleten kapitalist sınıfın himmetine ve sorumluluğuna terk edilmiştir. Bu sınıf ne kadar güçlü, becerikli ve atılgansa ülke de o kadar hızlı gelişir. Ve gene açıktır ki, kapitalist sistem içinde kalkınabilmek için hükümetlerin yapabileceği temel hizmet, bir kapitalist sınıf yetiştirmek ve bunların güçlenmeleri için elden gelen kolaylığı göstermek ve yardımları yapmaktır. Çünkü ana yesin ki çoçuğa da süt olsun örneği, kapitalist sınıf güçlendikçe yeni iş sahaları açacak ve dolayısıyla bundan emekçi sınıf ve tabakalar da yararlanacaktır. Kapitalist sistemin temel mantığı budur.
Reklam
Örneğin bir kentte taksi sayısı belediye tarafından sınırlandırılmışsa, bir süre sonra taksi işleyenler aşırı kazanç sağlamaya başlarlar. İşte bu aşırı kar, bir rant benzeridir.
Artı-Değer nasıl oluşur.
Varsayayım ki, ücretin değeri 2 saatlik emektir ve işçiler bu ücret karşılığında 8 saat çalışabilmektedirler. Bu durumda işçiler işgününün ilk 2 saatinde ücretlerini çıkaracak, yani kendileri için çalışacaklar, geri kalan 6 saatte de sadece patronları için çalışacaklar. İşte bu 6 saat içinde işçilerin yarattığı değere artı değer diyoruz.
Sosyalist sistemde üretim araçları özel şahısların değil kamunun mülkiyetindedir. Bundan ötürü sosyalizmde bazı insanların diğer bazı insanlara ücret vererek kendi işlerinde çalıştırmaları ve onları sömürmeleri söz konusu değildir. Herkes bir işte çalışır ve bunun karşılığı olarak yaratılan milli gelirden payını alır.
Sermaye oluşturmak için iki ayrı iş yapmak gereklidir. Birincisi cari üretimin hepsini tüketmeyip bir kısmını bir kenara ayırmak yani tasarruf yapmak, ikincisi bu tasarrufu tüketerek bir sermaye malı meydana getirmek yani yatırım yapmaktır. Sermaye birikiminin böyle tasarruf ve yatırım olarak iki ayrı hareketin sonucu olması önemlidir.
Reklam
Kapitalizme, özel teşebbüs sistemi, serbest teşebbüs sistemi, piyasa ekonomisi ve liberalizm gibi isimler de verilir. Bu sistemin özü, üretim araçlarının az sayıda özel şahısların ellerinde birikmiş olması ve bunlardan yoksun olanların yaşamını sürdürebilmek için bu kimselerin işyerinde ücret karşılığı çalışmak zorunda olmalarıdır. Bundan ötürü, kapitalist toplumlarda biri kapitalistlerden diğeri işçilerden oluşan iki temel sınıf bulunur. Küçük üreticiler, memurlar ve serbest meslek sahipleri, bu iki temel sınıfın dışında, ara tabakalarları oluştururlar. Kapitalist bir ekonomi, fiyat mekanizması ve buna bağlı olarak olarak kapitalistlerin kâr elde etme çabaları sayesinde işler. Kapitalist ekonominin motor gücü kapitalistlerin kâr hırsıdır.
İnsanlar, yaşamlarını sürdürmeye yetecek tüketim miktarından daha fazla üretim yapabilirler. Bu, emek gücünün doğal bir özelliğidir. İşte bu fazla üretime artı-ürün ve bunun değerine de artı değer denir. İnsanlığın tüm kültür ve uygarlığı bu artı değere dayanır, ondan kaynaklanır. Çünkü ancak bu sayede, yani toplumun elinde istenildiği gibi kullanılmaya hazır bir ürün fazlasının bulunması sayesinde insanların bir kısmının maddi üretim yapmaktan azat edilip, bilim, kültür, sanat gibi uygarlığı geliştirici alanlarda çalıştırılması olanaklı olmuştur.
Mali yıl sonunda bütçe gelirleri bütçe giderlerini karşılaşmamışsa aradaki farka bütçe açığı denir. Bütçe açığı borçlanarak kapatılır. Bu borçlanma halkın tasarruflarından yapılmışsa sorun yoktur. Sadece özel sektöre akacak olan tasarruflar bütçe finansmanına yöneltilmiş olur. Ama borçlanma Merkez Bankasından yapılmış yani yeni para basılarak açık karşılanmışsa ülkede enflasyon olur.
Üretim süreci boyunca, üretime katılan bireyler arasındaki ilişkiler içinde oluşur. Bu ilişkilere üretim ilişkileri diyoruz. Üretim ilişkilerinin özünü ve temelini üretim araçlarının mülkiyet biçimi oluşturur. Üretim araçlarının mülkiyet biçimi, bölüşümün nasıl olacağını, yani artı değere kimlerin nasıl el koyacağını belirlediği gibi, üretim sürecinde bireylerin karşılıklı durumlarını ve toplumda yapılacak iş bölümünün sınırları da belirler.
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.