Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

6 Kitap Karton Kapak-Kutulu

El-Kanun Fi't-Tıbb

İbn-i Sina

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Tip ile ilgenen 1k okuyucularına gelsin ufak bir araştırma:)
Ibn-i sina, her şeyden önce bir hekimdir ve bu alandaki çalışmalarıyla tanınmış,tıpla ilgili yazdığı birçok kitaptan özellikle kalp-damar sistemiyle ilgili olanlar dikkat çekmiştir. İbn-i sına dendiğinde önce aklımıza,onun adıyla özdeşleşmiş ve batı ülkelerinde 16.yy,doğu ülkelerindeyse 18.yy başlarına kadar okunmuş olan El-kanun Fit-Tıp adlı yapıtı gelir. Beş kitaptan oluşan bu ansiklopedik yapıtta, konuları sistematik bir biçimde incelemiştir. İbn-i Sina, tıp ve cerrahiyi iki ayrı disiplin olarak değerlendiren ve cerrahi tedavinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için anatominin önemini tarihte ilk defa vurgulayan bilim adamıdır. Hayati tehlikenin çok yüksek olması nedeniyle pek gözde olmayan cerrahi tedaviyle ilgili örnekler vermiş ve ameliyatlarda kullanılmak üzere bazı aletler önermiştir. Önerdiği bu aletler günümüzde kullanılanlara öncülük etmiştir.
El-Kanun Fi't-Tıbb
El-Kanun Fi't-Tıbbİbn-i Sina · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 201758 okunma
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
Al-kanun-Fi-t-Tıbb
Kuşkusuz, İbn Sînâ, İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük hekimlerden biri. On üç yaşında tıp eğitimine başlamış, ciddi bir enfeksiyon geçiren Buhara Sultanını tedavi ederek dikkatleri üzerine çekmiş. Bunun karşılığında da araştırmalarına devam edebilmek için devlet kütüphanesindeki nadir eserleri inceleme izni istemiş. 1013-1021 yılları arasında kaleme aldığı çalışması “Al-kanun-Fi-t-Tıbb” gerçek bir tıp ansiklopedisi hükmünde. Bu eseri sadece İslam dünyasında değil, Batı’da da tıbbın temeli olarak kabul edildi. Öyle ki, 18. yüzyıla kadar Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere ve Almanya’daki merkez üniversiteler bu eseri inceledi. 650 yıl boyunca doktorlar için bir el kitabı oldu ve dünya tıp fakültelerinin müfredatının yarısını oluşturdu. Eserin 4. bölümünde salgın hastalıklar konusunda İbn Sînâ’nın dikkat çekici tespitleri var. Örneğin; malaryanın sazlık ve bataklık yerlerde görüldüğü gözleminden hareketle hastalıkla sivrisinekler arasındaki ilişkiye işaret etmesi, veba salgınıyla fareler arasındaki münasebeti belirtmesi ve sudaki kokuşmaya yol açan “cinnü’l-mâ” adını verdiği varlıklardan söz ederek mikroskobun keşfinden çok önce mikroptan bahsetmesi… İşte İbn Sînâ’nın yazdığı reçetelerden bir tanesi: “Az ye, az uyu, az konuş ve herkesle düşüp kalkma!”
El-Kanun Fi't-Tıbb
El-Kanun Fi't-Tıbbİbn-i Sina · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 201758 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
Tıp Bilimindeki Liyakatsizlikler
Ebu Alî Sînâ... Batı Tıp Literatüründe "Avicenna" olarak tanınır. Etüdleri; Ortaçağ Dünyasının hemen hemen her yerinde kesinlikle kabul görmüş ve tatbik sahası görmüştür. Gelelim Günümüz hekimlerine... Kanımca; onlar zaten operatördür, herşeye hakimdir, alanında uzmandırlar; insanı yaşatmamak için çalışırlar! "(Çok nâdir; istisnalar müstesna!)"
El-Kanun Fi't-Tıbb
El-Kanun Fi't-Tıbbİbn-i Sina · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 201758 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.