Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eleştirel Düşünmenin Yolları

Antony Flew

Eleştirel Düşünmenin Yolları Gönderileri

Eleştirel Düşünmenin Yolları kitaplarını, Eleştirel Düşünmenin Yolları sözleri ve alıntılarını, Eleştirel Düşünmenin Yolları yazarlarını, Eleştirel Düşünmenin Yolları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ama eğer özgür olmak istiyorsan, bir mahkum olmak zorundasın. Bu özgürlüğün bir koşuludur.
Sayfa 144Kitabı okudu
Herkes bizim seçmeci ahlakçıların ya da daha iyisi "ahlakçıların" dürüstlüğüne niçin dil uzattığımızı bilir. Onlar herhangi bir konuda mesela zehirli gaz kullanımı konusunda ahlaki bir itirazda bulunurlar. Fakat daha sonra taraftar oldukları bir parti zehirli gaz kullandığında Yunan trajedi yazarlarının soylemeye alışık olduklar gibi dillerinin üzerine büyük bir öküz oturur.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Açık ve net bir dilin en büyük düşmanı samimiyetsizliktir. Kişi, gerçek amaçları ile beyan ettiği amaçları arasında bir kopukluk bulunduğunda mürekkep fışkırtan bir mürekkep baliğı misali neredeyse içgüdüsel olarak uzun ifadelere ve çoktan unutulmuş deyimlere başvurmaktadır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Elinizdeki tek alet bir çekiç olduğunda her şey, hep bir çivi gibi görünmeye başlar.
Sayfa 111Kitabı okudu
Doğruluk, üzerinde zorunlu olarak uyuşulabilen bir şeydir; yoksa zorunlu olarak uyuşmazlık konusu olan bir şey değildir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Meselenin kalbi, herhangi bir tasdikin özünün ve derecesinin, bu tasdikin yapılması için zorunlu olarak gereken mütekabil inkârın özü ve derecesi ile her zaman tam olarak orantılı olması gerektiğidir. Bir önermeyi tasdik etmek haddizatında, bu önermenin çelişiğini inkâr etmek demektir. O yüzden, ne kadar fazla şey söylemek isterseniz, o kadar fazla riske girmeniz gerekir. İddialariniz ne kadar çok kapsamlı ve olgusal olurlarsa, teklif ettiğiniz kuramın açıklama gücü ve alanı ne kadar büyük olursa iddialarınızı ya da kuramınızı yanlışlayacak olan kuramsal olarak olası olaylar alanının da o kadar büyük olması gerekir. Güzel bir İspanyol atasözünün deyişiyle söylenecek olursa: "Hoşuna gideni al; der Tanrı, 'Al ve bedelini öde."
Amaç doğruyu bulmak olduğunda, ölçülülük ya da aşırılılıkla ilgili değerlendirmeler tek başlarına önemsizdirler. Sonuçta onlar ancak biz tikel bir bağlamda ölçülü bir tezin mi yoksa aşırı bir tezin mi doğruya daha yakın olduğuna inanmamizı sağlayacak olgusal bağımsız bir sebebe sahip olduğumuzda bir anlam ifade ederler.
Varsayımlar, doğru olmaları durumunda kendisinden çıkacak mantıksal sonuçlarla sınanırlar. Bir varsayım sınandığında ve buna rağmen kendisinden çıkacak sonuçlardan birine bile ulaşılamadığında bu varsayımın en azından özgün olarak formüle edildiği şekliyle yanlış olduğu kesin olarak tanıtlanmış olur.
Eğer sözel keskilerimizi yanlış bir şekilde akılsızca sözel tornavidalarımız gibi kullanırsak bu durumda onları kendilerine en uygun olan iş için kullanmamış oluruz. İhtiyaç duyduğumuz şey bir keski olduğunda hiç keski yerine başka bir şey kullanır mıyız?
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.