Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küfre Girme, İncinme ve İfade Özgürlüğü

Eleştiri Seküler midir?

Judith Butler

Eleştiri Seküler midir? Gönderileri

Eleştiri Seküler midir? kitaplarını, Eleştiri Seküler midir? sözleri ve alıntılarını, Eleştiri Seküler midir? yazarlarını, Eleştiri Seküler midir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İfâde özgürlüğünün can alıcı bir kısmını, kendine özgü hitap sahneleri içinde değişmeden açıkça söyle­ mek, -ile konuşmak, -den konuşmak, -e konuşmak anlamına gelen "açıkça söylemek" oluşturur. Hitapların hepsinde bulunan bu zımni toplumsallık, toplumsal hayatın -kendini gerçekleş­tirmek için eşitliğe dayanan şeyin- bir koşulu olarak özgürlüğü talep eder. Buradaki mesele, yeni küresel şartlar altındaki azın­lıklaştırma süreçlerini yeniden düşünmek; dini, ırksal ve cinsel azınlıklara (bu "konumlar", kimliklerden çok, başkalarıyla ve te­mel ilkelerle ilişki içindeki yaşam biçimleri olduklarında) ara­sında ne gibi ittifakların mümkün olduğunu sormaktır. Belki o zaman, ırkçılığa, aynmcılığa, güvencesizliğe ve devlet şidde­tine karşı muhalefetin, siyasal seferberliğin açık amaçları ola­rak kaldığı kümelenmeler bulabiliriz.
Sayfa 152 - PdfKitabı okudu
Özgür ifade iddiasının ne zaman ve nerede güçlendiğini anlamak için, "eğer bunu ifade edersek ve devletin bu özel yetkisine dair eleş­ tirelve kamusal bir ilişki kurarsak, ifademiz yine de korunur mu?" sorusunu sormalıyız. Eğer hala korunuyorsa, özgür ifade, demokratik mücadelelerin ve siyasal çabaların faal bir parçası demektir. Eğer korunmuyorsa, onun kısıtlanmasına, farklılaşan uygulamalarına, demokratik olmayan amaçlar için araçsallaştı­rılmasına engel olmalıyız.
Sayfa 150 - PdfKitabı okudu
Reklam
Özgürlükle ne kastettiğimiz konusunda açık olmalıyız, zira özgürlük başından beri, bireye ait olan serbestiyle aynı şey de­ğildi, toplumsal olarak koşullanan ve toplumsal olarak payla­şılan bir şeydi. Özgürlük, hayatın belirli bir toplumsal ve si­yasal örgütlenişinin sonucu olarak kazanıldığı için, diğerleri özgür olmadığı sürece hiçbir insan özgür değildir.
Sayfa 145 - PdfKitabı okudu
Andras Sajo
Eğer her eleştirel ifâde, genelleme tehlikesinin şüphelisi olacaksa… bu durum otosansüre götürecektir. Dine eleştirel yaklaşmak, ırkçılık olarak yeniden kategorileştirilirse bu… dinî terörizmi, dinin bu terörizmin pastasında gerçekten parmağı olsa bile, eleştiremeyeceğiniz anlamına gelir.
Sayfa 104 - PdfKitabı okudu
Kafa karışıklığının bir kökeni, dinî sembollerin ve ikonların bir şey, kutsal figürlerinse hissettirebilecekleri olanca saygıyla birlikte başka bir şey olduğu anlayışına zemin teşkil eden semiyotik ideolojiden kaynaklanıyor. Birini diğeriyle karıştırmak, bir kategori hatâsı yapmak ve göstergelerin ve sembollerin insanların tapınageldiği ve kutsal bildiği soyutlamalaea yalnızca gelişigüzel olarak bağlı olduğunu fark edememektir. Birçok modern makûl insanın anlaması gerektiği üzere, haç gibi dinî semboller kutsalın cisimleşmiş hâli değildir, kutsalın yerine insanî bir şifreleme ve yorumlama vasıtasıyla geçerler.
Sayfa 92 - PdfKitabı okudu
İnsan kendini "görelili­ğin" her zaman var olan tehlikelerinin kaygan zemininde bu­lur.
Sayfa 82 - PdfKitabı okudu
Reklam
Dünyevî bir eleştirmen için, kabul edilebilir hiçbir tabu olamaz.
Sayfa 77 - PdfKitabı okudu
“Eleştirel tavır” seküler kahramanlığın özüdür.
Sayfa 77 - PdfKitabı okudu
Mesele, sorgulanan eleştiriye/eleştirelliğe muamele biçiminin; taklit ve hiciv mi, günahların itirafı mı, siyâsal özeleştiri mi, profesyonel eleştirellik mi yoksa sözün tahlili mi olduğudur.
Sayfa 76 - PdfKitabı okudu
Seküler eleştirellik pratiği artık, modernliğin, modern öznenin hakikat ve özgürlük için verdiği amansız uğraşının ve onun siyâsal failliğinin bir işâretidir.
Sayfa 76 - PdfKitabı okudu
Reklam
Son birkaç yüzyılla birlikte modern iktidarlar, gelişen bilimi, toplumsal hayatı normalleştirinek ve düzene sokmak için kullandı ve bu yolda cesaretlendirdi; böylece de belli bir disiplinci eleştirellik türünü meşru kıldılar. Belki de bu nedenle, kullanışlı bilginin -ve modern iktidarın yükselişinin bütünleyicisi olan eleştiri, çizgisellikleri başarılı bir biçimde şüpheciliğe indirgenememiş olan bir sürecin parçası oldu. Bu sürecin kendisi ise etkili kamusal eleştiriye pek az maruz bırakıldı. Nitekim eleştirine özgürlüğü modern bireyin hem hakkı hem de görevi olarak sunulurken, onun hakikat-üretici kudreti disiplinci ölçütün buyruğu altına alındı. Bu olurken bir yandan da devlet iktidarı ve şirketler, eleştirine özgürlüğünün maddi koşullarını, vatandaşların kullanışlı olduğundan emin olmak için, ona sağladılar ve bu koşulları gözetim altında tuttular.
Sayfa 76 - PdfKitabı okudu
Felsefe, eleştirelliğin kamusal olarak yürütüldüğü tek mecra değildi elbette. Felsefeyle bağlantısı olmayan birçok temsilî biçim, toplumsal kurumlara ve siyasal yozlaşmaya saldırmak için zengin edebî geleneği ve retorik araçları kullandı. Ama on dokuzuncu yüzyıl dil teorilerinde retoriğin gerilemesi, felsefenin iddialarını düzgünce tanımlanıp
Sayfa 71 - 72 - PdfKitabı okudu
Eleştirellik (criticism) kelimesinin kökeni "ayırmak", "karar vermek", "yargılamak", "dövüşmek" ve "itham etmek" anlamlarına gelen Grekçe krino fiilinde yatıyor. ilk defa itham etmek ve hüküm vermek eylemine krino denirken, adli alanda kulla­nılmış gibi görünüyor ve bu yanıyla ayırt etme, irdeleyici so­rular sorma ve yargılama yetilerine işaret ediyor. Bu dünyevî sahada bugün "eleştiri" dediğimiz şeyin anlambilimsel kökleri, evrensel hakikati fethetmeye değil, tekil sorunlan adilce çöz­ meye ve tekil bir yaşam biçimi içindeki tekil faziletleri düzene sokmaya talipti.
Sayfa 69 - PdfKitabı okudu
Ne eleştiri kavramının ne de eleştiri pratiğinin basit bir tarihi vardır ve soykütüğünün yazılmasına hâlâ ihtiyaç vardır.
Sayfa 69 - PdfKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.