2 Mayıs 2024
Vacilando Kitap

2024 51. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2024 18:44
"Ben ikinci defa dünyaya gelsem ezdirmezdim, idare ettirmezdim kendimi. Başkalarından yaşamayı öğrenmeyi çalışmaz, onlara öğretirdim. Yaşardım, sahiden yaşardım. Her şeyin ayrı tadı var: Güneşin, açlığın, tokluğun, kavganın, sevginin, kumarın, içkinin, paranın… Güçlü kuvvetli, yakışıklı olurdum. Şaşırırlardı görünce. Hiçbir işime karışamazlardı, bildiğim gibi yaşardım” Emin Efendi, Muzaffer Hacıhasanoğlu’nun yıllar önce Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan tefrikalarından derlenip kitaplaşan bir roman. Vacilando Kitap editörü ve yazarı Elvan Kaya Aksarı’nın bu tefrikaları radyo tiyatrosundan dinlemesi ile başlıyor Emin Efendi’nin kitaplaşma serüveni. Aksarı’nın önerisi ile Vacilando Kitap Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Okumuş tefrikalara ulaşıp baştan sonra okuyor. Sonrasında Muzaffer Bey’in kızı Ayşe Hacıhasanoğlu ile iletişime geçilmesi sayesinde romanın orijinal nüshasına da ulaşılmış oluyor. Ayşe Hacıhasanoğlu’nun pek çok Rus Edebiyatı klasiğini Türkçe ’ye kazandırmış bir çevirmen olması da bu hikâyeyi özel kılan unsurlardan biri. Titizlikle yürütülen bir çalışma ile romanı kitaplaşmış haliyle okuma şansına sahip oluyoruz. Bu sürecin neticesi, edebiyatımız adına kıymetli bir kazanım olmakla birlikte aradan geçen 50 yıl göz önünde bulundurulduğunda yayıncılığımız için düşündürücü bir örnek. Öyle ki Hacıhasanoğlu uzun yıllar yazmış, edebiyatımıza birçok eser bırakmış bir kalem. Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü de kazanmış böyle bir yazarın, Cumhuriyet Gazetesi gibi köklü bir yayın organında tefrika edilmiş romanının şimdiye kadar kitaplaşmamış (gözden kaçmış) olması yayıncılık dünyamız adına da bir eksiklik sayılmalı mı? Romanı bitirdiğimde bu soruya yanıtım “Kesinlikle evet” oldu. “İntibak edememenin kurbanlarından biri” Romanın başkahramanı Emin Efendi, İç
Emin EfendiMuzaffer Hacıhasanoğlu · Vacilando Kitap · 202411 okunma

Muzaffer HacıhasanoğluYazar · 7 kitap
Kasaba insanının bireysel sorunlarını, aile ve toplum ilişkilerinin sağlıksız yanlarını işlemiştir. İlkokulu Kalecik'de okudu, Ankara Gazi Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde sıtma savaş hekimliği ve hükümet tabipliği yaptı (1948-53). 1953-57 arasında İşçi Sigortaları Ankara Hastanesi'nde iç hastalıkları dalında uzmanlık eğitimi gördü. Tosya Devlet Hastanesi'nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Malatya Sosyal Sigortalar Hastanesi'ndeki görevinden 1973'te emekli oldu. Genellikle klasik öykü anlayışına bağlı kalan, romanlarında ve öykülerinde toplumsal sorunlara ağırlık veren Hacıhasanoğlu, edebiyata 1943'te Büyük Doğu dergisinde Muzaffer Doluca imzasıyla yayımladığı şiirlerle başladı. 1947'de Varlık dergisinde çıkmaya başlayan öyküleriyle dikkat çekti. Vatan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde tefrika edilen Kasaba Kadınları, Evlerde Sevgi Yoktu, Tadsız Dünya, Emin Efendi adlı romanlarını kitap olarak çıkarmadı. Eller (1979) adlı yapıtıyla 1980 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'nü aldı. Yayımlanmış tek romanı Trenler Yine Gidiyor'dur(1982). Denemelerini Atatürk Bakıyor Bize adlı kitapta toplayan yazarın diğer yapıtları arasında Bir Tespih Tanesi(1951), Bu Dağın Ardı(1954) ve Dağ Başındaki Ölü (1983) sayılabilir. Ölümünden sonra Kültür Bakanlığı Öyküler adıyla 2001 yılında Muzaffer HACIHASANOĞLU’nun hikâyelerinden bir seçki yayımladı. Kitabın sunuşunda şu cümleler yer alıyor : Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatının unutulmaya yüz tutmuş değerli öykü yazarlarından biri olan Muzaffer Hacıhasanoğlu'nu gündemde tutmak amacıyla hazırlanmış bu kitapta; yazarın gerçeklik anlayışı, Türk insanına olan inancını ve yaşamın anlamını yakalama çabalarını yansıtan öykülerini bulmak mümkündür.