Красавица и чудовище

Madame de Beaumont

Puan

8.310 üzerinden
148 kişi
7/10
·64 syf.··
Beğendi
·
2020 187. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 26 Aralık 2020 03:49
Çocukluğumdan beri bildiğim bu hikayeyi 40 yaşında okuduğumda, bilmediğim bir hikaye okuduğumu farkettim. Bazen gençliğimde okuduğum kitapları tekrar okurum ve asla ilk okuduğumda hissettiklerimi hissetmem. Bu da "bir kitabı asla iki defa okuyamazsınız" önermesini doğruluyor. Gerçek aşkla sevilen bir canavarın insana dönüşmesi bir metafor mu diye düşündüm. Bilmiyorum belki de gerçek olamayacak kadar güzel bir hayaldir. Sevmek mi insanı değiştirir, sevilmek mi? Ya da şöyle sorayım: "Tekme ve tokatla düzeltemediğimiz insanları sevgimizle iyileştirebilir miyiz?" Ya da olay aslında şu mu: " Çirkin hep çirkindir. Değişen o değildir. Ona sevgiyle bakan gözlerdeki yansımasıdır." Peki Çirkin'i gerçek aşkla sevmesi gereken kişi neden güzeldir? Çirkin biri olsaydı ya. Çirkin neden gerçek aşkı bir güzelde aradı? Bu neden dünyanın en güzel kızı olmak zorundaydı? Çirkinler güzel sevemez mi yani? Sadece güzeller mi gerçek aşkı bilir? Ya şu değişim olayı şart mı? Sevilen kişi ille de mutasyona uğramak zorunda mı? Sevilmenin karşılığı kendini değiştirerek mi verilir? Bir şeylerden fedakârlık etme zorunluluğu gerçekten de gerekli midir aşkta? Biliyorum, incelemeden çok bir soru yağmuruna döndü bu. Ama cevapları bulamadığım için soruları sormak durumundayım. Kafam hayli karıştı. Bir çocuk masalından dolayı hayatı bu kadar sorgulayacağım aklıma bile gelmezdi. Bir yaşıma daha girdim. Son bir soruyla incelemeyi bitirmek istiyorum: "Güzel, Çirkin'in öldüğünü sandığında onu sevdiğine kanaat getirebildi ancak. İnsanoğlu kaybetmediği şeyleri sevebilme kabiliyetine neden sahip değil? Gerçekten bu kadar geri zekalı mıyız? Yoksa böyle şeyler sadece masallarda mı olur?"
Güzel ve ÇirkinMadame de Beaumont · Arkadaş Yayıncılık · 2015774 okunma
6/10
·32 syf.··
2017 26. kitabı
Oğlumla birlikte okuduğum sıcacık bir hikaye nasilda dinler annesini sevgiyle aaa anne öyle mi olmus... En güzel şeydir evlatla kitap okumak .... Çocuklarınıza kitap okuyun lütfen. ..
Güzel ve ÇirkinMadame de Beaumont · Timaş Yayınları · 2008774 okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
8/10
·32 syf.··
2021 8. kitabı
Çocukken okuduğumda heyecanlandığım, günümüzde okuduğumda ise beni çok farklı sorgulamalara yönlendirten bir masal oldu. Burdaki çirkinliğin aslınde metafor olduğunu düşünüyorum. Aslında Fromm'un uzun uzun anlattığı sevgi, bu metaforların ana odağı... Birini gerçekten sevince, ondaki kötü ve canavarca yönleri görmezden mi geliriz? Yoksa birini çok sevince, ondaki kötü ve canavarca yönleri değiştirmeye ve onu yontmaya mı çalışırız? Yani ben bunları düşündüm. Genel olarak yontulan biz olduğumuz için, bu soruya buradaki hanım arkadaşlarım en iyi cevabı verecektir! Ayrıca hep mi güzel duygular, onları kaybedince değere biner? Bu da yüzyıllardır süren bir kısır döngü gibi etrafımızda... Çok başka yerlere gittiğimi söylemiştim size!
Kitap
Güzel ve ÇirkinMadame de Beaumont · Timaş Yayınları · 2008774 okunma
Puan vermedi·32 syf.··
2017 291. kitabı
Yıllar önce okuduğum çok ünlü bir masal. Daha sonra filmini de izlemiştim. Çok güzel bir konusu var. Sadece çocuklara değil, büyüklere de hitap eden güzel bir kitap.
Güzel ve ÇirkinMadame de Beaumont · Timaş Yayınları · 2008774 okunma
Puan vermedi·32 syf.··
2016 35. kitabı
Çok ünlü ve eski bir Fransız masalıdır "Güzel ve Çirkin" Bugüne kadar birkaç kere filmi çekilmiştir ve 2017 de yeni çekimi gösterime girecektir. Biraz masaldan bahsedecek olursam bir kaldede yaşayan Fransız prens soğuktan sığınmak için kapısını çalan yaşlı kadını kadının çirkinliğinden ve kendi kibirinden içeri almaz. Yaşlı kadında prensi insanları dış görünüşlerine göre yargıladığı için lanetler ve çirkin bir canavara çevirir. Büyünün bozulması için birini gerçek sevgiyle sevmesi ve o kişi tarafından gerçek sevgiyle sevilmesi gerekir... Oğlumun kitabını okuyana kadar bu masaldan haberim yoktu. "Kırmızı Başlıklı Kız" ya da "Pamuk Prenses" kadar ünlü bir masal hakkında genel kültür bilgim oldu bu sayede :)
Güzel ve ÇirkinMadame de Beaumont · Timaş Yayınları · 2008774 okunma