Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

En Hakiki Mürşit

Cem Say

En Hakiki Mürşit Sözleri ve Alıntıları

En Hakiki Mürşit sözleri ve alıntılarını, En Hakiki Mürşit kitap alıntılarını, En Hakiki Mürşit en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hepimiz büyük bir ağda birbirimize bağlıyız
Sayfa 194 - Doğan KitapKitabı okudu
GPT-3
Kurucuları arasında Elon Musk'ın da bulunduğu yapay zekâ araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından geliştirilen ve 2020'nin en çok ses getiren YZ ürünü olan GPT-3, bilgisayara insan dilini öğretme fikrine dayanıyor. [Dijital ortamda yazılı insan kaynaklarına dayalı öğrenim yapan] GPT-3'ün üretkenliği ise sorun yaratabiliyor: Reddit'te komplo teorileri hakkındaki görüşlerinden, "ailesi" sayesinde intihardan vazgeçişine varıncaya kadar her konuda yazan bir "kullanıcı"nın, aslında GPT-3 kullanan bir program olduğu, bir hafta boyunca sektirmeden, normal bir insanın bir dakikada yazamayacağı uzunlukta yazılar göndermesinden şüphelenince ortaya çıktı.
Reklam
Hem gübre hem de patlayıcı üretiminde kullanılabilen amonyağı endüstriyel ölçekte üretmeyi keşfeden Fritz Haber ve sanayici Carl Bosch, tam anlamıyla dünyayı değiştirdiler. Dünya nüfusunun büyük bölümü Haber sayesinde hayatta: Haber-Bosch süreci" olarak bilinen yöntem olmasaydı yılda 500 milyon tonu aşkın yapay gübreyi üretemeyecek ve milyarlarca insanı besleyemeyecektik. Gezegendeki insan sayısının bir asır içinde beş kattan fazla artmasını bu yönteme borçluyuz. Bir daha yazayım: Milyarlarca insan hayatını "havayı ekmeğe" dönüştürmeyi akıl eden Fritz Haber'e borçlu!
Bu kişiler bir kez bilimin ve matematiğin gerçeklerini görüp öğrenmenin verdiği, insanı göklere uçuran zevkten mahrum kalıyor, böyle bir şeyin varlığından haberleri bile olmadan yaşayıp ölüyorlar... Evrimin mekanizmasını keşfeden Darwin'in binlerce yıllık "Bu çok karmaşık canlı sistemleri kim tasarladı?" bulmacasını çözüşünü anlamak en heyecanlı polisiye romanın sonundaki sürprizin vereceğinden daha büyük bir tatmine kavuşturur insanı. Satürn gezegenini çevreleyen halkaların oraya nasıl yerleştiğini anlamanın zevki, o harika görüntünün yaşattığı göz zevkiyle yarışır. O halkaları keşfetmek için robotlar yapıp gönderebilmiş olmamız milliyetçilik ötesi bir gurur yaşatır, "Biz insanlar bunu başardık" dedirdir, tam da ihtiyacımız olduğu gibi.
Eskiden evrende olmayan yaşam ve bilinç, gelecekte de bir noktada son bulacak. Şimdi içinde bulunduğumuz çağ, atomların canlı düzenekler oluşturduğu, o düzeneklerin, yani bizim de kendimizi ve evreni anlamaya heveslendiğimiz kısa ama harika bir dönem. Bu serüvende her şey için; maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en güvenilir yol göstericimiz bilim; onun dışında yol gösterici aramak da akıl işi değil.
Yapay Zeka
Ne yazık ki dar bir konuya veya sadece birkaç komuta kısıtlanmamış, bir insanın kolaycs kavrayabileceği her metin için çalışabilen genel bir dil anlama sisteminin geliştirilmesi, bütün yapay zekâ projesinin en zor kısmı. Hemen göze çarpan sorulardan biri, biz insanların bir cümleyi okuduğumuzda yazarın açıkça belirtmediği birçok şeyi de bilmemiz, bilgisayarlarınsa (henüz) bilmemesi. Örneğin, "Ahmet bir bardak su getiriyor." cümlesini okuduğumuzda "Bardağın ağzı yukarı mı bakıyor aşağı mı?" sorusunu rahatça yanıtlayabilirsiniz, oysa bir bilgisayarın bu durumda aynı başarıyı göaterebilmesi için sizin farkına bile varmadan kullandığınız "Dünyamızda sıvı dolu bardakların ağızları yukarı bakar" ek bilgisine sahip olması gerekir.
Reklam
Başka uygarlıkların uzay gemilerinin yakın ya da uzak geçmişte dünyamızı ziyaret ettiğine inanmıyorum. Bu gibi durumlarda pirimiz Carl Sagan'ın "Olağanüstü iddialar olağanüstü deliller gerektirir." düsturunu esas alırım. Bu kadar şaşırtıcı bir şeye inanabilmem için tanımadığım birilerinin tanıklıkları, sahtesi de yapılabilecek görüntü kayıtları vs. yetmez. Uzaylı istilası gerektirmeyen alternatif açıklamalar bana daha akla yakın geldiğinden onlatın teker teker çürütülmesini şart koşarım. Size de aynısını tavsiye ederim.
Algoritmanın bazı kusurlarına çare buldum, yeni yöntemler geliştirdim. Algoritmanın yeni sahte tahminleri oldukça, yeni bir sürüm yazıyordum. Sonra Kuipers'in neredeyse 20 yıl önce sorduğu, benim de 13 yıldır düşündüğüm sorunun cevabını buldum: Hiç saçmalamayan bir nitel (sabit) benzetim algoritması olması imkânsızdı. Kendi araştırma hedefimin imkânsızlığını ispat etmek tuhaf bir duyguydu tabii. O günden sonra bilgisayarların ne yapabileceğinden çok ne yapamayacaklarıyla, doğanın biz bilgisayarcılara koyduğu bu tür yasaklarla daha çok ilgilenmeye başladım. Matematik harika bir şey. Beklemediğiniz anda karşınıza ölmüş bir Alman veya Rus çıkıp yolunuzu değiştirebiliyor.
Sayfa 158Kitabı okudu
19 Eylül 1783'de Versailles Sarayı'nın bahçesinde yapılan deneyde ilk balon yolcuları olarak (kuş oldukları için sorun yaşamamaları beklenen) bir ördek ve bir horozun yanı sıra, bir de koyun (sonunda kayıpsız) kullanıldı. (İki ay sonra ise) bir kilometre kadar yükselen fen öğretmeni Pilâtre de Rozier ve asilzâde François Laurent d'Arlandes 25 dakikalık uçuştan sonra kalktıkalrı yerin 9 km ötesine sağ salim indiler. 1946'da ise ABD'den fırlatılan bir roket (V-2), 112 km yükseklikte kozmik ışınları ölçecek, ve 24 Ekim'de uzaydan Dünya'nın ilk fotoğrafı çekilecekti.
Yüz yılı aşkın süredir bildiğimiz, doğruluğu konusunda hiç tartışma bulunmayan bir fizik yasasına göre evren gelecekte bir gün yaşamın ve zekânın işlemeyeceği (zihinlerimizi bilgisayarlara nakletmeyi başarmış olsak bile kaçınamayacağımız) bir "ölüm" durumuna geçecek. Eskiden evrende olmayan yaşam ve bilinç, gelecekte de bir noktada son bulacak. Şimdi içinde bulunduğumuz çağ, atomların canlı düzenekler oluşturduğu, o düzeneklerin, yani bizim de kendimizi ve evreni anlamaya heveslendiğimiz kısa ama harika bir dönem. Bu serüvende her şey için; maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en güvenilir yol göstericimiz bilim.
Sayfa 203Kitabı okudu
84 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.