Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Epistemik Mantık Üzerine Bir Araştırma

Teo Grünberg

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...felsefenin asıl amacı, ne "anlam analizi", ne de "bilgi eleştirisi"dir. Felsefenin asıl amacı sadece "güvenilir bilgi" sağlamaktır. ... "felsefe"yi evrensel konulu, güvenilir bilgi sağlamak amacını güden, yöntemi ise bilgi ifade ettiği sanılan önermeleri çözümlemek, yani bunların anlamını aydınlatmak olan bir uğraşı diye tanımlayabiliriz. Böyle bir uğraşının aynı zamanda bir "bilgi eleştirisi" sayılabileceğini de görmüştük.
Birinci Bölüm'de "Bilgi"nin "doğruluk", "inanma" ve "belgeleme" olmak üzere üç şartı olduğunu gösteriyoruz. Geri kalan Bölümlerde ise "Bilgi" ile sözü geçen üç kavram arasındaki analitik bağıntıları yakından inceleyerek epistemik mantığın temellerini kurmaya çalışıyoruz.
Sayfa 10 - Teo'nun yazdığı 'Önsöz'Kitabı okudu
Reklam
Bu çalışmanın amacı "Anlam Kavramı Üzerine Bir Deneme" adlı doktora tezimizde ortaya koymuş olduğumuz genel metodu "Bilgi" kavramına uygulamaktır.
Sayfa 9 - TeoKitabı okudu
"inanma etiği" (ethics of belief)
"Belgeleme" ile "inanma" arasında bir de olgusal olmayan, "etik" veya "normatif' diyebileceğimiz bir bağıntı da vardır: p, X için belgelenmişse; X'in p'ye inanmaya hakkı vardır. Hatta böyle bir halde X'in p'ye inanmamaya hakkı olmadığından, X'in p'ye inanmakla yükümlü olduğunu veya X'in p'ye inanmasının kendi ödevi olduğunu söyleyebiliriz.
Bilginin üç şartı vardır 1: doğruluk 2: inanma 3: belgeleme (Teo grünberg/ epistemik mantık üzerine bir araştırma)
Nasıl oluyor da yanlış bir öncüle dayanarak (doğru) bir bilgi edinmiş oluyorum? Bu görünüşteki paradoksun çözümü ise şöyledir: Söz konusu belgelemenin öncülü yanlış bir önerme olmakla birlikte, bu belgeleme aynı öncülün doğru bir bileşeni olan başka bir öncül yardımıyla da yapılabilir.
Sayfa 98 - Bilgi ve BelgelemeKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.