Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Teo Grünberg

Teo GrünbergSembolik Mantık El Kitabı 1 yazarı
Yazar
8.8/10
24 Kişi
70
Okunma
22
Beğeni
2.280
Görüntülenme

Hakkında

Teo Grünberg (d. 1927; Beyoğlu, İstanbul), Türk felsefeci ve yazardır. 1927 yılında İstanbul’da doğdu. Grünberg'in kökleri Almanya'dan İstanbul'a göç eden Aşkenaz Yahudilerine dayanmaktadır.[1] 1964’te İstanbul Üniversitesi’nden felsefe doktora derecesi aldı, 1966’da ODTÜ Beşeri İlimler Bölümü’nde göreve başladı; 1967 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Lise Modern Mantık Reform Komisyonu üyesi, 1967-1976 yıllarında lise felsefe öğretmenlerine hizmet içi modern mantık yaz kursları öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1979 yılında profesör oldu. 1982-1983’te ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nün, 1983-1994’te ODTÜ Felsefe Bölümü’nün başkanlığını yürüten ve 1994’te emekli olan Teo Grünberg, 1998 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Halen ODTÜ Felsefe Bölümü’nde çalışmalarını sürdürmektedir. Bir bölümü uluslararası dergilerde yayınlanmış otuzu aşkın makale ve bildirisi ile on beş kitabı bulunan Teo Grünberg, Türkiye Felsefe Kurumu, Türk Felsefe Derneği, ve European Society for Analytic Philosophy üyesidir.
Unvan:
Felsefeci ve Yazar
Doğum:
Beyoğlu, İstanbul, Türkiye, 1927

Okurlar

22 okur beğendi.
70 okur okudu.
4 okur okuyor.
108 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilindiği gibi, nominalizm her kavram'ı, aynı bir sözcüğün (birbirlerine belli bir şekilde benzeyen) birçok nesneye uygulanması işlemine geri götürmektedir. Oysa, Russell'ın dediği gibi, her sözcük birçok örnekleri [word-tokens] olan bir tümel [universal]dir. İki ayrı sesi veya mürekkep izini nasıl oluyor da aynı sözcüğün [word-type] örnekleri [tokens] olarak tanıyabiliyoruz? Nominalistler bunun, iki ayrı yaşantı arasında belli özel bir benzerliğin tespiti ile mümkün olduğunu söyleyebilirler. Fakat iki ayrı benzerlik tespitini aynı benzerliğin tespiti olarak nasıl tanıyabiliyonız? Nominalistler bunu her iki halde de aynı ''benzerlik" sözcüğünü kullanmakla veya her iki benzerliğin birbirine benzediklerini tespit etmekle açıklamak zorundadırlar. Oysa, her iki şık da durmadan gerilemeyi [infinite regress] içerir. Russell, nominalizmi bu bakımdan kesin olarak çürütmüş olduğu kanısındadır.
Sayfa 23
Her harfin bir işaret olduğunu, ama her işare­tin bir sembol olmadığını, ancak bazı işaretierin birer sembol olduğunu söyleyebiliriz.
Reklam
Aristoteles mantığına karşı deneyi ve dolayısıyla tümevarımı savunan görüşü ileri süren İngiliz filozof, bilim adamı Francis Bacon (1561–1626) ile aynı dönemlerde Fransız filozof, matematikçi ve doğa bilimcisi René Descartes (1596– 1650) yeni mantık ve metot anlayışının öncüsü olmuşlardır. Bacon’ın felsefesinin merkezinde bilim vardır. Ona göre bilim, doğanın özüne yönelmelidir. Doğayı deneyle kavramaya çalışmıştır. Bacon’a göre bilimin başlıca yöntemi tümevarım yöntemidir (Bacon, 1999). Aynı zamanda matematiksel çözüm yöntemlerini felsefeye uyarlamaya çalışan Descartes, temeli Yunan filozofu Sokrates tarafından atılan ve özellikle matematikle diğer pozitif bilim dallarında uygulama sahası bulan tümevarım metodunu kendi düşünsel felsefesine adapte etmiştir (Descartes, 1967). Bu bağlamda Aristoteles mantığı gerçekleri düşünceden çıkardığı hâlde bu yeni anlayış, düşünceyi gerçeklerden çıkarmaktaydı. Gerçeğe varma yolundaki bu yöntem değişikliği metafiziğin yerine fiziği koymaktadır (Ross, 1984).
ODTÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi
...felsefenin asıl amacı, ne "anlam analizi", ne de "bilgi eleştirisi"dir. Felsefenin asıl amacı sadece "güvenilir bilgi" sağlamaktır. ... "felsefe"yi evrensel konulu, güvenilir bilgi sağlamak amacını güden, yöntemi ise bilgi ifade ettiği sanılan önermeleri çözümlemek, yani bunların anlamını aydınlatmak olan bir uğraşı diye tanımlayabiliriz. Böyle bir uğraşının aynı zamanda bir "bilgi eleştirisi" sayılabileceğini de görmüştük.
‘Kavram olarak anlamlar’ yoktur, sadece belli durumlarda ‘belli sözcükleri anlama’ vardır.
Sayfa 10 - Önsöz , Hüseyin BatuhanKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Semboller
Hocamızın bile anlayamadıklarını anlatan. Detaylara bilgilere boğan bir eser. Bütün detaylarıyla insana bilgiyi tam elden veriyor. Örnek bolluğu ile konuyu kavramada çok etkileyicidir. Bu kitap okurken "p-q-r-s" ye "değil, ancak ve ancağa, veya" derken anamın bu kız kalan aklını yediği dediği eser beni tam anlamıyla öğrenmeye itiyor. Akıl var mıydı? Akıl önceden olmamı? diye sormamak için kendimi zor tutmuştum. Bir psikolog adayı olarak akıl hastanesine yatarsam olmayan kariyer çabalarım boşa gidecek.
Sembolik Mantık El Kitabı 1
Sembolik Mantık El Kitabı 1Teo Grünberg · Odtü Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim · 200014 okunma