Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erkekler Ne İster?

Mustafa Topkara

Erkekler Ne İster? Sözleri ve Alıntıları

Erkekler Ne İster? sözleri ve alıntılarını, Erkekler Ne İster? kitap alıntılarını, Erkekler Ne İster? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgürlük sorununun çözümü, özgürlük hissini korumanın yolu; ilişkiden kaçınmak, bağlanmaktan uzak durmak, sürekli başka ilişkilerle oradan oraya savrulmak, kendini açmamak değildir. Aksine, özgürlüğü hissettirecek olan bu korkuların üstüne gidilmesidir. Bağımlı olma, acı çekme, kendini koruyamama korkularına rağmen; ilişkiye girmek, kendini açmak, kaçınmamaktır. Özgürlüğü koruyacak olan, erkeğin ilişkiden kaçınması değil; kendine güveninin artması, ilişkilere olan bağımlılığın azaltılmasıdır. Bu da ilişkiden kaçınarak değil, bizzat ilişkinin içinde olarak yaratılabilir.
Anneler çocuklarına iyi davrandıklarını, ilgili bir anne olduklarını düşünüp, erkek çocuklarını kendilerine bağımlı tutarken, gerçekte onların hayatını nasıl etkilediklerinin farkında değiller. Erkek çocuğun, küçük yaşlardan itibaren anneden ayrılıp babayla özdeşim kurması, babaya yaklaşması erkek çocuğun kişiliğinin gelişimi ve kişi/birey olması açısından son derece önemlidir. Erkek çocuğun anneden ayrılamaması "kendi olma" yolculuğuna hiç çıkmaması demektir. Bu yolculuğa çıkmamış erkek, kendini gerçekleştirmemiş, anne-babasının hayatını tekrar etmiş, yeteneklerini, varlığını hayata yansıtmamış demektir. Böyle bir yaşam erkek için, eksik yaşanmış, hatta "yaşanmamış" bir hayat demektir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Bizim kültürümüzde halen pek çok erkek babasının işini devam ettirir. Babasının partisini tutar. Onun yanında bacak bacak üstüne atmaz, sigara içmez, uzanmaz, eşiyle bir yere gitmek istediğinde ondan izin alır. Babası neye kötü demişse onu kötü bilir, neye iyi demişse onu olumlar. Babanın hayatı bir anlamda oğul tarafından "tekrar" edilir. "Saygı" duymakla "itaat" etmek arasındaki fark, kültürümüz erkekleri tarafından "kavranabilmiş" değil. Saygı adı altında "itaat" meşrulaştırılıyor. Yetişkin olma, birey olma, bağımlılıkların çözümlenmesi; ebeveyne saygı adı altında engelleniyor.
Sayfa 209Kitabı okudu
Adam dedikleri
Erkek olmak erkeğin cinsiyetiyle ilgili yönüne atıf yaparken, adam olmak erkeğin toplumsal hayat içindeki konumuna, sosyal hayat içindeki kişiliğine, ilişkilerine, toplumsal kimliğe gönderme yapar.
Sayfa 235Kitabı okudu
Kocası tırt çıkanlar
Güçlü görünen tüm erkekler, bu görüntüyle kendini koruyan erkeklerdir. İçsel zayıflıklarını dışsal güç yansımasıyla kapatmaya çalışırlar. Mezarlıktan geçen birinin korkusunu ıslık çalarak bastırması gibi "Ben güçlüyüm" mesajı veren davranışlarla, güçlü algısı yaratılır. Kadının yanıldığı yer burasıdır. Dış görüntüsünden yola çıkarak duygu geliştirdiği erkeğin gerçekte göründüğü gibi olmadığını, ekonomiden aile ilişkilerine, arkadaş ilişkilerinden sosyal hayata kadar pek çok noktada korkularının olduğunu, bu korkularını fark edemeyecek kadar zayıf olduğunu anladığında, çoğu zaman kadın için iş işten geçmiştir. Çünkü bunun fark edildiği an, çoğu zaman evlenildiği andır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Bir erkeğin kendine güveni olup olmadığını, öfkesinin yoğunluğundan değil tüm ilişkilerindeki tutumlarından, bağlanma biçimlerinden anlarsınız. Erkek kadınla ilişkisinde nasıl? Kadına karşı kendini koruyabiliyor mu, yoksa sınırlarını çiğnetiyor mu? Arkadaşlarıyla, iş ortamıyla, ailesiyle ilişkileri nasıl, buralarda kendi sınırları var mı? Kendisi gibi mi davranıyor yoksa, karşı tarafı kaybetmemek için karşı tarafın beklentisine göre mi hareket ediyor? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için erkekle yakın ilişki kurmak, onun çevre ilişkilerini gözlemek gerekir. Bunun için zamana ihtiyaç vardır. Kadın erkeği tanımak yerine ihtiyaç duyduğu duyguları tatmine odaklandığı için, ihtiyaç duyduğu duyguları tatmin edecek "dış" özelliklere sahip erkeklere yönelir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Kendine güvenen...
Kişinin korkularını kaygılarını konuşabiliyor olması, yapabildiklerini, yapamadıklarını, kendi eksikliklerini kabullenebiliyor, anlatabiliyor olması, özeleştiriye açık olması, düşündüğü, inandığı, hissettiği gibi konuşması ve davranması, kendini değiştirmek için çabalıyor olması vs pek çok davranış ve tutum; kendine güvenen birinin özellikleridir.
Sayfa 225Kitabı okudu
Hem yakışıklı hem adam olanlara :)
Kocaman adam, "sadece erkek" değildir. Sadece bir cinsel kimlik değildir. Hatta cinsel kimliği ön planda hiç değildir. Adam olan erkeğe, yakışıklı olma, çekici olma gibi cinsel kimlikle ilgili beklentiler "yüklenmez". Ondan beklentiler, erkekten beklentilerden farklıdır.
Sayfa 236Kitabı okudu
Toplum tarafından onaylanma ihtiyacının getirdiği yoğun arzu, kişinin kendini gerçekleştirmesinin önündeki en büyük engeldir.
Sağlıksız kıskançlık
Kıskançlık bir duygudur. Yöneldiği kişiye "ihtiyaç" hissedildiğini, kaybedilmek istenmeyen biri olduğunu hissettirir. Bu anlamda ilişkide bağlanmayı olumlu olarak etkileyen bir yanı vardır. Ancak, bu hissin duygu olarak ifade edilmek yerine davranışa yönelmesi, yöneldiği kişiye sorumluluk yüklemesi (yasak koyulması, kural getirilmesi) kıskançlıkla ilgili sorunun hissedenin değil de duygunun yöneldiği kişinin kusuru olarak yansıtılması (suçlanma, yargılanma) ilişkide sorun yaratır. Kişiler kendilerini bastırılmış hissederler. Bir yönüyle bağlanmaya katkı sağlayan bir duygu, karşımızdakini rahatsız edecek şekilde ifade edilerek, bağlanmayı engelleyen, kişileri ilişkiden iten durum yaratır.
Sayfa 177Kitabı okudu
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.