Türk - Alman Arşiv Belgeleriyle

Ermeni Sorunu ve Almanya

Selami Kılıç

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
16 Eylül’de Bethmann Hollweg, Kayzer Wilhelm’in belki de Almanya’nın savaşı kazanması için son şans olarak gördüğü kanal harekatına fon tahsis etmek üzere harekete geçerken, Osmanlı Devleti henüz savaşa girmeye karar bile vermemişti.
Alman askeri heyetlerinin talim ve eğitim alanında Osmanlı ordusunu ne derece modernleştirdikleri sorusu tartışılabilir. Ancak tartışılmayacak bir konu, bu heyetlerin gelişi ile birlikte Ruhr’daki Alman silah fabrikaları üretiminin, Osmanlı ordusunun alımlarında ön sıraya yükselmesidir.
Reklam
Marne’den gelen kötü haberler hasıraltı edilirken Dışişleri Bakanı Bethmann Hollweg şansölyenin direktiflerini Wangenheim’a bilmiyordu: “İngiliz direnişini kırmak için her türlü olacağı kullanmak zorundayız. Bu yüzden Türkiye’nin Rusya’ya karşı saldırıya geçmesini teşvik etmek için her şeyi yapmalıyız. Rusya’ya karşı savaş bir kere başladı mı bundan sonda her şey riske edilebilir ve böylece Süveyş Kanalı’na karşı her türlü eylem çıkarlarımız açısından paha biçilmez kıymette olabilir. Enver Paşa ile ortaklaşa planlanan ve 20-30 bin askerin katılacağı bir Süveyş Kanalı harekatı mümkün görünmekte ve harekat için gerekli silah ve mühimmatın bir an önce tedarik edilmesi gerekmektedir.”
Oppenheim da 18 Ağustos’ta Başbakan Freiherrn Von Bethmann Hollweg’e “eğer Türkler Mısır’a karşı harekete geçer ve Hindistan’da alevlenen ayaklanmalar körükleyebilirse, ancak o zaman İngiltere yıpranmış ve zayıflamış olur…” diye yazıyordu.
Ağustos 1914’te daha önce Doğu’da yaşamış ya da çalışmış olup, şimdi bu eylemin içinde yer alamaya can atan tüm Almanlarla birlikte gönüllüler, en az askeriye kadar dışişlerinin de hücüm ediyordu. Bunların büyük bir kısmı şimdi şansını savaşta denemek isteyen ve hayatta başarılı olamamış işe yaramaz kişiler gibi görünüyordu.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.