Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sessizlik, İnkâr ve Asimilasyon

Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması

Taner Akçam

Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması Gönderileri

Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması kitaplarını, Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması sözleri ve alıntılarını, Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması yazarlarını, Ermenilerin Zorla Müslümanlaştırılması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1894-1896 katliamları boyunca, kadınların ve genç kız­ların Müslüman evlere kapatılarak zorla Müslüman yapıl­mak istenmesi; genç çocukların kaçırılarak Müslüman evle­rine alınması; basılan Ermeni köylerinde, tüm halka Müslü­man olmaları için baskı yapılması; erkeklerin toplu olarak, zorla sünnet ettirilmeleri ve Kiliselerin Camiye çevrilmesi ve bazı durumlarda onlara "Hamidiye Camisi" isminin ve­rilmesi yaygın pratiklerdi. Kasım 1895'te Harput'tan yazan bir misyoner, "[bölgedeki] iki köyde 600 kişi sünnet edildi", bilgisini geçer; yine Harput'un bir köyünde 70 yaşında bir papaz, direğe bağlandıktan sonra, herkesin gözü önünde zorla sünnet edilir; bir başka köyde bir papaz, kilisenin kulesinden zorla ezan okutturulduktan sonra öldürülür; bazı köylerde, Müslümanlığı zorla kabul eden Ermeniler, bunu kabul etmeyen akrabalarım öldürmeye zorlanır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Tüm bir 19. yüzyıl boyunca, özellikle Ermenilerin yoğun ola­rak yaşadıkları Doğu Anadolu bölgesinde, Ermeni yerleşim birimlerine saldırılar; onların din değiştirmeye zorlanmaları ve özellikle kadın ve kızların kaçırılarak Müslümanlarla zor­la evlendirilmeleri son derece yaygın bir pratik idi.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Mürtedin hükmü ve hoşgörü falan filan..
Özellikle 23 Ağustos 1843'te Ava­kim adlı bir Ermeninin, yeniden Hıristiyanlığa döndüğü için kafası kesilerek öldürülmesinden sonra, Batı'nın gösterdi­ği büyük tepki, din değiştirmedeki düzenlemeyi kaçınılmaz kılmıştı. Konu muhtemelen 1844 başlarında Meclis-i Vala-yı Tanzimat'ta ele alınmış; ve bu tür infazların bir daha yapıl­maması kararlaştırılmıştı; Mart 1844 tarihinde yabancı elçi­lere bir daha bu tür cezaların verilmeyeceği garantisi de ve­rilmişti. Fakat mesele bu kadar basit değildi çünkü Islam hukuku Islam dininden dönenin (mürted) idam edilmesi geleneğine sahipti. Zorla veya gönüllü Müslüman olmuş bir Hıristiyan yeniden eski dinine dönmek istediğinde, onu bekleyen ölüm cezasıydı. Aynca Müslüman çoğunluk açısından da bu nor­mal bir uygulama idi.
Ta­rih Vakfı ve Bilgi Üniversitesi deneylerinin öğrettiği bir şey vardı. lstanbul'un, kendisini "ilerici-solcu-demokrat" olarak tanımlayan akademik dünyası, işin ucunda Ermeni soykırı­mı olduğu için projeyi ve beni istemiyordu, mesele bu kadar basit idi. Bilgi Üniversitesi'nden akademisyen bir arkadaşı­mın söylediği aslında konunun özeti idi: "Türkiye Akade­misyen dünyası, Ermeni sorununa çağrışım yapan her girişi­mi risk sayar. Bu konuyla objektif bir biçimde uğraşmak is­teyen bir kişinin, Türk Akademik dünyasında yeri yoktur."
Yine 21 Ekim 1918'de tüm bölgelere yollanan bir başka emirle, evlerde zorla tutulmakta olan Ermeni kadın ve kızların ve çocukların serbest bırakılması ve yakın veya uzak akrabalarına teslim edilmesi istenir.
Sayfa 224 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Ermenilerin eski dinlerine geri dönmelerine 21 Ekim 1918 tarihinden itibaren müsaade edilir. Bu tarihte tüm vilayetlere yollanan bir telgrafta, Ermenilerin ölüm korkusu ile din değiştirmek zorunda kaldıkları ve ama şimdi yeniden eski dinlerine dönmek istediklerinde resmi bazı gerekçeler göstererek buna müsaade edilmediğinin haber alındığı, bildirilir. Korku ile yapılmış bu işlemin resmi olarak kabul edilmesinin imkansız olduğu ve Hıristiyanların eski dinlerine donmelerinin son derece doğal olduğu söylenir.
Sayfa 224 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilindiği gibi, Ermenilerin Suriye bölgesine sürülmesi konusunda ilk resmi karar 24 Nisan 1915 tarihlidir. Bu tarihten önce, özellikle Mart 1915 tarihinde, "İskenderun, Dörtyol, Adana, Haçin, Zeytun, Sis gibi" bölgelerden Ermeniler askeri ve politik nedenlerle Konya civarına sürülmeye başlanmıştı.
Sayfa 148 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Tüm bir 19.yüzyıl boyunca, özellikle Ermenilerin yoğun olarak yaşadıkları Doğu Anadolu bölgesinde, Ermeni yerleşim birimlerine saldırılar; onların din değiştirmeye zorlanmaları ve özellikle kadın ve kızların kaçırılarak Müslumanlarla zorla evlendirilmeleri son derece yaygın bir pratik idi.
Sayfa 101 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Lemkin, ulusal-kültürel özelliklerin yok edilmesini anlatmak için kültürel soykırım ifadesini kullanır. Zorla asimilasyon, kültürel soykırımın önemli bir unsuru olarak ele alınabilir ama asimilasyon-soykırım ilişkisi sorunsuz değildir ve ciddi tartışmalara konu olmuştur. Bu tartışmaların en bilineni Avusturalya'da yerli halka mensup çocukların, 19.yüzyılın ikinci yarısından sonra zorla beyaz ailelere dağıtılıp zorla asimile edilmeleri üzerine yapılandır. Soru basittir, sadece zorla asimilasyon ile sınırlı olan bir eylem soykırım olarak adlandırılabilir mi?
Sayfa 81 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Lemkin için soykırım iki önemli aşamadan oluşuyordu. Kendi sözleriyle "Soykırımın iki aşaması vardır:Birisi, ezilen grubun ulusal karakteristiklerinin imha edilmesidir; diğeri; ezen ulusun ulusal karakteristiklerinin zorla dayatılmasıdır.
Sayfa 81 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.