Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye

Taşköprülüzade Ahmed Efendi

Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye Gönderileri

Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye kitaplarını, Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye sözleri ve alıntılarını, Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye yazarlarını, Eş-Şaka'iku'n-Nu‘mâaniyye Fî Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anlatıldığına göre, Molla Fenâri, Târîh-i İskender'i nazma çeken Ahmedi Efendi ve tıp konusundaki Kitâbu'ş- Şifâ'nın  yazarı Hacı Paşa ile birlikte Ekmeleddin Efendi'den ders alıyorlardı. Bir gün hep beraber Allah dostlarından birini ziyarete gittiler. Bu zât onlara bakarak Ahmedi Efendi'ye, “Sen zamanını şiirle harcayacaksın.”, Hacı Paşa'ya, “Sen ömrün boyunca tıp ilmiyle uğraşacaksın.”, Molla Fenâri'ye ise, “Sen de din ve dünya ile ilim ve takvâ liderliğini bir araya getireceksin.” dedi. Nitekim dediği gibi de oldu. Zira Ahmedî Efendi, Germiyanoğlu Beyi ile arkadaşlık etti. Bu yüzden de şiirle meşgul oldu. Hacı Paşa bir hastalığa yakalandı ve bu hastalığı onu tıpla uğraşmaya mecbur bıraktı.
Çevirenin Önsözünden
Bu eser vesilesiyle münbit Anadolu topraklarını yoğuran, her biri tarihe ayrı ve müstesna notlar düşen âlim ve âriflerin ibret verici hayat hikâyelerini okumak; ilim yolunda harcanan emekleri, ilmin haysiyetini korumak uğruna yaşanan sıkıntıları idrak etmek; adları büyük savaşlarla anılsa da eserleriyle ve bu yolda telif edilen eserleri teşvik ve himayeleriyle tarihe damgasını vuran devlet adamlarının hâl tercümelerini okumak mümkündür.
Sayfa 11 - Türkiye yazma eserler kurumuKitabı yarım bıraktı