Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski Türk Edebiyatı Tarihi

Ahmet Atilla Şentürk

Eski Türk Edebiyatı Tarihi Gönderileri

Eski Türk Edebiyatı Tarihi kitaplarını, Eski Türk Edebiyatı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Eski Türk Edebiyatı Tarihi yazarlarını, Eski Türk Edebiyatı Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ali Şir Nevai
15. asırda Maveraünnehir ve Horasan'da altın çağını yaşayan Çağatay edebiyatının en büyük şairi olan Ali Şir Nevai, Uygur kabilesinden olan Kiçkine Bahşi'nin oğludur.844/1441' de Herat'ta doğmuş ve 906/1501' de yine bu şehirde ölmüştür.
"Fânîlik köyünde, akıllı ile deli birdir. Denizin dibinde taş ile inci danesi birdir. İyi ve kötü sayma işi ortadan kalkınca mescid ile meyhane birdir." Rind ü Zâhid, Fuzûlî
Sayfa 362
Reklam
Dîvânu Lugati't-türk'te geçen ve her şeyin kendi cinsiyle yaşaması yolunda söylenen "kılıç tatıksa ış yunçır, er Tatıksa et tunçır = kılıç paslanırsa iş kötüleşir, adam Farslaşırsa kanı bozulur" (Divânü Lûgati't-türk, c. II, s. 281-282) atasözü o dönemde var olan millî şuuru yansıtması bakımından manidardır.
Sayfa 67
nef’î
Padişah, şairin Sihâm-ı Kâzâ’sını okurken, yakınında bir yere yıldırım düşmesi üzerine elindeki şiir mecmuasını yırtar ve Nef’î’yi azlettirerek bir daha hiciv yazmaması için kendisinden söz alır. Zamanın şairlerinden biri buna işaret ederek Nef’i’yi şöylece yerer:  Gökten nazire indi Sihâm-ı Kâzâsına Nef’î diliyle uğradı hakkın belasına Sultan IV. Murat’ın emri veya izniyle idam edilen şairin cesedinin denize atıldığı rivayet edilir.
Sayfa 463 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Kaşgarlı Mahmut, Türk milletinin ve dilinin önemini belirtmek için eserinin hemen başında iki hadise yer vermiştir. Bu hadislerden biri: “Derdini dinletebilmek ve Türklerin gönlünü almak için onların dilleri ile konuşmaktan başka yolu yoktur. Bir kimse kendi takımından ayrılıp da onlara sığınacak olursa o zümrenin korkusundan kurtulur.” diğeri ise: “Türk dilini öğreniniz, çünkü onlar için uzun sürecek egemenlik vardır.” şeklindedir. Hadisleri Kaşgarlı Mahmut Buhara‘nın güvenilir imamlarından birinden ve Nişaburlu bir imamdan senetleri ile işittiğini belirtmektedir.
Sayfa 46 - Dergah YayınlarıKitabı okudu