Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1

Fahir İz

Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1 Gönderileri

Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1 kitaplarını, Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1 sözleri ve alıntılarını, Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1 yazarlarını, Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ahmet Fakîh (VII.XIII. yüzyıl) Çarhnâme;
Dirîgâ çarhun elinden hezârân Ki kılmışdur mu’attal bunça kârân (Günümüz Türkçesiyle) Bunca işi geçersiz (muattal) kılan feleğin elinden binlerce eyvâh.
Sayfa 116 - Kalıpı=mefâ’îlün mefâ’îlün fe’ûlün
Kadı Burhanettin
HECR İLE BİNİ OL YÂR NİÇE YAHISAR ÂHIR GÖZÜM YOLUNA ANUŇ NİÇE BAHISAR ÂHIR
Sayfa 150 - 11-(s.25)kalıpı= mefûlü/mefâilün/mefûlü/mefâilün
Reklam
Bu ne yüzdür bu ne gözdür bu ne zülf ü bu ne bâlâ Biri lâle biri nergis biri sünbül biri Tûbâ ...
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1
Ahir zaman fitnesi şol güzelleri şehlâ imiş Gel, düş anun sevdâsına gör kim ne hoş sevda imiş (Nesimi) Şehlâ: Hafif şaşı göz. Divan şiirinde sevgilinin güzellik unsurlarındandır.
Sayfa 161 - Akçağ Yayınları
Divan Şiirinden Beddua Örneği
Beni âzâde iken ışka giriftâr itdün Göreyin sende benüm gibi giriftâr olasın -Mihri Hatun-
Sayfa 199 - Akçağ Yayınları
Reklam
Düşümde zülfüni gördüm diyü sevinmiştim Gözüme hod görünen ejdehayımış ey dost -Cem Sultan-
Sayfa 188 - Akçağ Yayınları
Bâkî Âb-ı hayât-ı lâ’lüne ser-çeşme-i cân teşnedür Sun cür’a-i câm-ı lebün kim âb-ı hayvan teşnedür Can la’lin eyler ârzu yâr içmek ister kanumı Yâ Rab ne vadîdür bu kim can teşne cânân teşnedür Âb-ı zülâl-i vasluna muhtâc tenhâ dil degül Hâk üzre kalmış huşk-leb deryâ-yı umman teşnedür Bezm-i gamında cân ü dil yandı yakıldı sâkıyâ Depret elün sür ayagı meclisde yârân teşnedür Cânâ zülâl-i vaslunı agyâr umar uşşak umar Âb-ı sehâb-ı rahmete kâfir müselman teşnedür Giryân o Leylî-veş nola sahrâya salsa Bâkî’yi Mecnûn’un âb-ı çeşmine hâk-i beyâbân teşnedür
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1
Reklam
Ey muhît-i keremün katresi ‘ ummân-ı kerem Bâğ-ı cûd ebr-i kefünden tolu bârân-ı kerem Ahmet Paşa
472 syf.
·
Puan vermedi
Tûti-i mu’cize-gûyem ne desem lâf değil Çerh^ile söyleşemem âyinesi sâf değil Ehl-i dildir deyemem sinesi sâf olmayana Ehl-i dil birbirini bilmemek^insâf değil Yine endîşe bilür kadr-i dür-i güfârım Rüzgâr^ise denî dehr^ise sarrâf değil Girdi miftâh-i der-i genc-i maânî elime Âleme bezl-i güher eylesem^itlâf değil Levh-i mahfûz-i sühandir dil-i pâk-i Nefî Tab’-i yâran gibi dükkânçe-i sahhâf değil Divan edebiyatının önemli isimlerinin gazellerinin birarada sunulduğu güzide eserlerden birisi osmanlıca bilen ve edebiyata ilgisi olan herkesin okuyabileceği güzel bir eser.
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1
Eski Türk Edebiyatında Nazım - 1Fahir İz · Akçağ Yayınları · 201733 okunma
Fülk-i dilün intizarı nesim-i lutfunadur Çok oldı sahil-i mihnetde ruzgara bakar (Gönül gemisinin beklediği senin lutfunun esintisidir. Nice zamandır ki elem kıyısında rüzgarın çıkmasını beklemektedir.)
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.