Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seçme Makaleler 1

Eski, Yeni ve Ötesi

Orhan Şaik Gökyay

Eski, Yeni ve Ötesi Sözleri ve Alıntıları

Eski, Yeni ve Ötesi sözleri ve alıntılarını, Eski, Yeni ve Ötesi kitap alıntılarını, Eski, Yeni ve Ötesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sen ne tadacaksan kendin tatmalısın. Başkalarının yediğinden senin ağzın tat almaz. Hayatın tadını da, acısını da sen kendi tecrübelerinle öğreneceksin. Sen hayatını başkalarına göre değil, kendine göre düzenleyeceksin.
Sayfa 344 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Zırha bürünmüş yüz eşkıya gelse bir çıplağı soyamaz (Atasözü).
Sayfa 344 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Türkler vardıkları yerlere, bırakıp dönmek için değil, kalmak için gitmişlerdir; fetihlerin amacı bu.
Sayfa 216 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Nesnenin bütünü elde edilemiyor diye hepsi bir yana bırakılmaz.
Sayfa 191 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Güvercin iki ayda yavru çıkarır, ama filin gebeliği iki yıla yakın sürer. Büyük eserlerin doğması için böylesine uzun, böylesine sancısı çekilen bir gebelik ister. Bilgin olmanın, kalıcı eserler vermenin sırrı da, tılsımı da bundandır.
Türklerin cihan hâkimiyetinin sırrını komşularından kimisi at yetiştirmelerinde ve biniciliklerinde; kimisi de yada taşının tılsımında saymışlardır. Oysa bu sır, daha tarih öncesi onların 'çeliğe bürünmüş' bir millet olmalarındandır, yani demiri çıkarıp işlemesini bilmişlerdir.
Sayfa 215 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a yazdığı yedi beyitlik bir gazel vardır. Bu gazel bütünüyle Hürrem Sultan'a hitaptır, bir başka deyişle baştan sona hitaplardan meydana gelmiştir; bunlardan sonra gelmesini beklediğimiz bir tek başka söz yoktur. Baştan, bu gazelin yerine gazelde yer alan elliyi geçkin hitaptan bir tanesi bile, yine de, yeter görünür. Ama kimi kez az kelime değil, erbabına ve onun içini dolduran duygulara göre, bir kitaba bile sığmaz.
Sayfa 353 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Yunus seni sevelden beşaret oldu canı Her dem yeni dirlikle ömrünü eskitmeye (Yunus Emre) "Ömrünü eskitmek" benim bildiğime göre yalnız Yunus Emre'de vardır. Allah'ı seven kişinin asla yaşlanmayacağını söylemektedir.
Sayfa 341 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Türkler, bir cihangir ulusun, bir yurda bağlı kalmakla birlikte, göçebe ve cevval olması gerektiği kanısındadırlar. Daha şamanlık cağlarında, hâkim bir millet olarak yaratıldıklarına ve kendilerine bazı insanüstü özellikler verildiğine inanmışlardır, buna komşularını da inandırmışlardır.
Sayfa 215 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Çü arûsî bi-güzeşt şad kâse be-nâni (Farsça deyim). Türkçesi: Artık düğün geçti, yüz bardak bir somuna. Nikâh ve düğün törenlerinde, konukları ağırlamak için şerbet sunulmaktadır, nikâh şerbeti. Düğün sahibinin evinde bu nikâh şerbeti için yetecek sayıda bardak yoktur; bundan dolayı konudan komşudan ve başka yerlerden bardaklar toplanmakta ya da kiralanmaktadır. Bunları bu yoldan bulmak da oldukça güçtür; kiralanacaksa para gerekmektedir. Ama düğün sona erince artık bardağa gerek kalmamakta, yüz bardak bir somun ekmek değerine düşmektedir.
Sayfa 54 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Tarihte ve coğrafyada kaynaşan bu millet Türktür, anlamı da "güç, kuvvet"tir. Kendisi söylemez, dostu düşmanı söyler: Türk; cömert, doğru, sabırlı ve dayanıklı, itaatli, vefalı, ihtiyatlıdır. Sır saklamasını bilir; insanları ve memleketleri denemiştir; korkusuzdur; gururuna, bağımsızlığına, özgürlüğüne düşkündür; savaşçıdır; savaştan başka yerde hile nedir bilmez.
Sayfa 215 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Yunus Emre
İşidin ey yarenler aşk bir güneşe benzer Aşkı olmayan gönül misali taşa benzer
Sayfa 343
Ve “Tarih, bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiçbir zaman inkâr edemez!”
Sayfa 218 - anıtkabir senaryosu
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.