Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski Yunan'da Mit ve Din

Jean-Pierre Vernant

Eski Yunan'da Mit ve Din Gönderileri

Eski Yunan'da Mit ve Din kitaplarını, Eski Yunan'da Mit ve Din sözleri ve alıntılarını, Eski Yunan'da Mit ve Din yazarlarını, Eski Yunan'da Mit ve Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
delphoi kâhini için "kendini tanı" buyruğu şu an-lama geliyordu: tanrı olmadığını bil ve tanrı olma iddiasına kapılmak gibi bir hata işleme. kendi hesabına bu formülü tekrarlayan platon'un sokrates'i içinse anlamı şudur: içindeki sen olan tanrıyı tanı ve mümkün olduğunca kendini tanrıya benzer kılmaya çabala.
Sayfa 89 - alfaKitabı okudu
dil söz konusu olduğu zaman, esas itibarıyla iki şekilde: ilk olarak, platon gibi konuşacak olursak, her evde, özellikle kadınlar aracılığıyla aktarılır. yani sütannelerin öyküleri, ihtiyar ninelerin masallarıyla ku-laktan kulağa yayılan ve çocukların içeriğini daha beşikten itibaren özümsediği sırf sözel bir gelenek yoluyla. ikinci olarak, tanrıların dünyası, uzaklığı ve ya-bancılığı içinde insanlar için şairlerin sesiyle varlık kazanır.
Sayfa 19 - alfaKitabı okudu
Reklam
zeus doğal kuvvet değildir, doğanın bürünebileceği tüm hallerde egemenliğin sahibi ve efendisi, kraldır.
Sayfa 12 - alfaKitabı okudu
antik dinler, günümüz dinlerinden ne manevi olarak daha fakirdirler ne de zihinsel düzeyde karmaşıklık ve örgütlü düzen bakımından onlardan aşağı kalırlar.
Sayfa 94 - alfaKitabı okudu
Dionysos, bize yaşamın yüceltilmesini armağan eder. O dünyadan el etek çekmeyi vaaz etmez. Bir tür çileci yaşamla ruhları ölümsüzlüğe eriştirme iddiasında bulunmaz.
Dionysos bize hep olduğumuzdan başka olmayı öğretir ya da bizi buna zorlar.
Reklam
Tek, mükemmel, aşkın, insanların sınırlı zihinlerinin ölçüsüne gelmeyen bir tanrıya düşünceyle nasıl ulaşılabilir? İdrak, hangi ağın ilmekleriyle sonsuzluğu yakalayabilir? Tanrı bilinebilir değildir; onu sadece tanıyabiliriz.
Sayfa 12 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Delphoi kâhini için “kendini tanı” buyruğu şu anlama geliyordu: Tanrı olmadığını bil ve tanrı olmak iddiasına kapılmak gibi bir hata işleme. Kendi hesabına bu formülü tekrarlayan Platon’un Sokrates’i içinse anlamı şudur: İçindeki sen olan tanrıyı tanı ve mümkün olduğunca kendini tanrıya benzer kılmaya çabala.
Sayfa 89
#TeamDionysos
Maya, büyü kudretiyle donatılı tek Yunan tanrısı olan Dionysos tüm biçimlerin ötesindedir, tüm tanımlardan kaçar kurtulur, tüm hallere bürünür ama hiçbirinde mahpus kalmaz.
Sayfa 78
Ama mania, yani ilahi çılgınlık tanrısı olarak Dionysos, kendi adına düzenlenen taşkın gece alaylarında (Thiasos) ritüel olarak uygulanan toplu esrimeler yoluyla kendisine teslim olan inananları ele geçirme biçimiyle, tezahürlü vahiy biçimi altında birden bire bu dünyaya müdahale edişiyle, Dionysos, kendisinin de bir parçasını teşkil ettiği dinin bizzat kalbine, tuhaf, doğaüstü ve hatta belli bakımlardan resmi kültün ruhuna zıt bir deneyim sokar.
Sayfa 72
Reklam
Orpheusçular ya da Pythagorasçılar, kendi yaşam tarzları içinde, ilahi olan karşısında, kanlı kurbanı dine aykırı görüp reddederek resmi kültten uzaklaşan ve yurttaş dinine yabancı görünen bir ritüeli ve tutumu överler.
Sayfa 57
İnsanlar ve tanrılar arasına keskin bir sınır çizen ölümsüzlük Yunanlıların gözünde, Olympos'un efendisinin, ölen ve yeniden doğan Doğu tanrılarına bir şekilde benzetilmesine engel olacak kadar temel tanrısal bir hususiyettir.
Sayfa 40
Kendisinden güçlü bir çocuk doğuracağı korkusuyla yuttuğu ilk karısı Metis ile kurduğu ilişkide, kral Zeus kurnaz akılla özdeşleşir. İktidarı ele geçirmek ve muhafaza etmek için, hükümdarlığının devamlılığını sağlamak için ve eğer öngörülemez olanı daima tahmin etme gücünü kaybedip de tehlikeleri önceden boşa çıkaramazsa geleceğin ona muhtemelen hazırlayacağı pusulardan, sürprizlerden, tuzaklardan tahtını korumak için kurnazlığa ihtiyaç duyan bir düzenbaza dönüşür.
Sayfa 36
Hükümdarı savaşçının ve çiftçinin karşısına koymak için değil, insanlar arasında adaleti yumuşaklıkla üstün kılma görevi taşımayan hiçbir kralın, gerçek kral olmadığını doğrulamak amacıyla MÖ 7. yüzyılda Hesiodos "tüm krallar Zeus'tan gelir" diyecektir.
Sayfa 35
Homeros ve Hesiodos bu bakımdan ayrıcalıklı bir role sahip olmuşlardır. İlahi varlıklara dair anlatıları neredeyse bir kanon değeri kazanmıştır. Bunlar, hem arkalarından gelen yazarlar için mihenk taşı hem de onları dinleyen ya da okuyan kitle için emsal olmuşlardır.
Sayfa 20
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.