Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuşçubaşı'nın Alternatif Biyografisi

Eşref

Polat Safi

Eşref Sözleri ve Alıntıları

Eşref sözleri ve alıntılarını, Eşref kitap alıntılarını, Eşref en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eşref'in kaleminin üç marifeti vardır: Yalan, çarpıtma ve karartma. Eşref, istediği türde bir geçmişe ve kimliğe kavuşmak için öncelikle yalana veya fanteziye başvurur."
Sayfa 268 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Bey hayatının hiçbir döneminde saray kuşçubaşısı olarak görev yapmamış, buna karşın Eşref, Milli Mücadele ile yollarını ayırdığı dönemden itibaren Kuşçubaşı lakabını kullanmaya başlamış ve bu lakap zaman içerisinde onunla özdeşleşmiştir."
Sayfa 63 - Kronik KitapKitabı okudu
Eşref, nihayet 25 Ağustos 1950 tarihinde Türkiye'ye gelir. Ömrünün geri kalan yıllarını geçireceği İzmir Güzelyalı'ya giderek eşiyle birlikte yaşamaya başlar.
Sayfa 252Kitabı okudu
Eşref'in kendine dair oluşturmak istediği algı zaman içinde kamuoyunun ve akademinin kaydadeğer bölüm tarafından tarihi bir hakikat olarak kabul görmüş ve bir Kuşcubaşı kültü oluşmuştur. Buna karşı çıkanlar ise, çoğu kez Eşref'i hain olarak yaftalamayı tercih etmişlerdir. Yani, Eşref hem popüler tarih alanında hem de akademik çalışmalarda kahraman-hain, muhalif-yandaş gibi dikotomiler çerçevesinde ele alınmıştır. Halbuki ne insan ne de tarih bu denli siyah- beyazdır.
Eşref'in "aziz kardeşler" olarak bahsettiği şahıslardan biri Ziya Şakir, diğeri ise Cemal Kutay'dır. Eşref, Şakir'le hangi amaçla yazıştıysa Kutay'la da aynı amaç doğrultusunda, kendi tanıklık ve görüşlerini yakın tarihin değerlendirilmesinde etkin ve belirleyici kılmak için yazışır.
Reklam
beyrut'taki fransız konsolosluğuna yapılan ilk baskın, konsolosluk tercümanı maruni philip zalzal'ın bir duvarın arkasına gizlenmiş olan evrakı osmanlı yetkililerine bildirmesi üzerine gerçekleşir. ihbar üzerine konsolosluk'a gelen bir grup güvenlik görevlisi ve askerin elde ettiği evrak, arap milliyetçilerinin fransız hükümetiyle olan gizli ilişkilerini ortaya çıkarır 1915 yılı eylül ayında ele geçirilen otuz iki sandık dolusu evraksa konsolosluk'un rutin islemlerine ait bir evraktır
Sayfa 155 - kronikKitabı okudu
Eşref'in lakabından eğitim hayatına, ailece Hicaz'a sürgün edilmelerinden Çakırcalı Mehmet Efe ile çatışmalarına, Balkan Muharebeleri'nde ve Yemen'de aldığı görevlerden Milli Mücadele sürecindeki faaliyetlerine, Yunanistan tecrübesinden Türkiye'de geçirdiği son yıllarına kadar hayatının hemen herkesiti hakikatler değil hayaller üzerine bina edilmişti. Yani ortada bize anlatılandan çok daha farklı bir Eşref portresi vardı.
Sayfa 18 - Kronik kitapKitabı okudu
"1950'ler popüler tarihin resmi tarih tezleri karşısında hızla yükselişine tanıklık edecek ve Eşref'in artık tümden neşriyat yoluyla sürdüreceği mücadelesinin zirvesi bu yıllara tekabül edecektir."
Sayfa 259 - Kronik KitapKitabı okudu
"Eşref, henüz hayatının erken dönemlerinde gerçekliğin onu tatmin etmediği noktalarda başarıyı düşlemeye ve düşlerini gerçekliğe tahvil etmeye başlamış ve bunu hayatının geri kalan kısmında da sürdürmüş gibi görünmektedir."
Sayfa 69 - Kronik KitapKitabı okudu
243 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.