Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Homerik Çağdan Yirminci Yüzyıla

Ethik'in Kısa Tarihi

Alasdair Maclntyre

Ethik'in Kısa Tarihi Hakkında

Ethik'in Kısa Tarihi konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

"Felsefe her şeyi olduğu gibi bırakır - kavramlar dışında. Ve bir kavrama sahip olmak belli koşullarda belli biçimlerde davranmayı veya davranabilmeyi gerektirdiği için, ister mevcud kavramları tadil etmek, ister yeni kavramlar elde etmek isterse esik kavramları yok etmek suretiyle olsun, kavramları değiştirmek davranışı değiştirmektir. Bu yüzden Sokrates'i ölüme mahkum eden Atinalılar, 1666'da Hobbes'un Leviathan'ını mahkum eden İngiliz Parlamentosu ve felsefe kitaplarını yakan Naziler, en azından, felsefenin yerleşik davranış biçimlerini altüst edebileceğini kavramaları bakımından isabet buyurmuşlardı. Ahlak dünyasını anlamak ve bu dunyayı değiştirmek, birbiryle bağdaştırılamaz görevler değildi." Alasdair Maclntyre. "Helen Notre Dame ve Duke üniversitelerinde dersler vermeyi sürdüren Maclntyre, çağdaş felsefe sahnesinin son yirmi yıldır baş aktörüdür: Edemden Sonra'dan itibaren düşünce dünyası, eğer gözünü açarsa Maclntyre'den Sonra7yı temaşa eder. Maclntyre'in hikayesi için, evet belki de en doğru söz, onun aslında bitmeyen bir şekilde Ethik'in Üzun Tarih'ni yazmayı sürdürdüğüdür. Biz, Ethik'in Kısa Tarihi ile başladık." Solmaz Z.Hünler.
Çevirmen:
Hakkı Hünler
Hakkı Hünler
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 316Basım Tarihi: Şubat 2001Yayınevi: Paradigma YayıncılıkOrijinal Adı: A Short History of Ethics
ISBN: 9799757819232Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 28.6
Erkek% 71.4
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Alasdair Maclntyre
Alasdair MaclntyreYazar · 4 kitap
1929 yılında İskoçya’da (Glasgow) doğdu. Eğitimini büyük ölçüde İngiltere’de yapan MacIntyre yüksek lisans ve doktorasına Manchester Üniversitesi’nde tamamlayarak aynı üniversitede 1951 yılında din felsefesi dersleri vermeye başladı. Önce İngiltere’de, 1970’den sonra da Amerika’ya yerleşip Amerika’da çeşitli üniversitelerde felsefe ve siyaset bilimi dersleri veren MacIntyre, halen Indiana Notre Dame Üniversitesi’nde felsefe profesörüdür. Çeşitli dergilerde sayısız makalesi yayınlanan MacIntyre’ın temel eserleri şunlardır: Marxism and Christianity (1954), New Essays in Philosophical Theology (Ed. 1955), Metaphysical Beliefs (Ed. 1956), The Unconscious: a conceptual analysis (1958), A Short History of Ethics (1965), Secularisation and Moral Change (1967), Marcuse: an exposition and a polemic (1970), Sociological Theory and Philosophical Analysis (Ed. 1971), Against the Self-images of the Age (1971), After Virtue (Erdem Peşinde, 1981), Whose Justice? Which Rationality? (1988) ve Three Rival Versions of Moral Enquiry (1990). MacIntyre, asıl ününü 1980’den sonra yaptığı çalışmalara borçludur. Bu çalışmalar, özellikle ahlâki görüş ve pratiğin yanısıra etik teorileri de şekillendiren toplumsal-tarihsel değişimlerle ilgilidir. Çağımızdaki birçok akademik felsefi çalışmaya damgasını vurmuş olan analitik ve linguistik yaklaşımdan uzak durmaya özen gösteren MacIntyre, Erdem Peşinde’de, toplum ve bireyi şekillendiren tarihsel, kültürel, sosyolojik, dinsel ve benzeri öğelerin oluşturduğu oldukça geniş bir arka plana önem verir ve bu arka plana dayanarak ahlâksal kavramların ve görüşlerin dayandığı temelleri (ve aynı zamanda ahlâksal sözcük hazinesindeki değişimleri nedenleriyle birlikte) ortaya koymaya çalışır. MacIntyre’ın yapıtlarındaki bu alışılmışın dışındaki özellik, “geleneksel” akademik çalışma yöntemlerini benimseyenlerce eleştiriyle, etik sorunlarla profesyonel anlamda uğraşmayanlar tarafından büyük ilgi ve beğeniyle karşılanır. Günümüzde adı “erdem etiği”yle birlikte anılan MacIntyre’ın etik alanında kazandığı bu haklı ün ve önemli konumuna birbiriyle bağlantılı üç temel yapıtın büyük katkısı vardır. Bunlar, After Virtue (Erdem Peşinde) (Londra, 1981), Whose Justice? Which Rationality? (Londra, 1988) ve Three Rival Versions of Moral Enquiry’dır (Londra, 1990). Geçmişte ve günümüzde birçok ahlâk felsefecisinin ahlâksal diskurun doğasına ilişkin ezeli-ebedi hakikatler ya da ahlâksal akıl yürütmenin dayandığı temeller olarak sunduğu şeylerin aslında bir hiç olduğu görüşü, diğer iki yapıtın olduğu gibi bunların ilki olan Erdem Peşinde’nin de ana fikridir.