Puan

810 üzerinden
92 kişi
2020 1. kitabı
Ev Ödevi-Nurdan Gürbilek Oğuz Atay, Latife Tekin, Tezer Özlü ile Bilge Karasu.. Bu dört efsane kalemi adeta akademik bir çalışma tadında mercek altına alan bir kitap Ev Ödevi. Edebiyatımızın, bu dört şahane yazarını hiç okumamış bir okurun bu kitaptan keyif almaz mı derseniz, evet bahsedilen kitaplar hakkında hiçbir fikri olmayan bir okurun Ev Ödevi kitabının güzelliğini hissetmesi biraz zor. Kitapta bahsedilen eserleri okuyanlarınsa yeniden okuma hevesi doğuruyor. Kitabı şahane yapan sadece bir inceleme ekseninde farklı denemelere sahip olması değil kendi içinde çok dokunaklı ve farkındalık yaratan bir temaya sahip olması, bir eve ait olmak.. Bizim kültür ve yetiştirilme şeklimizde bir baraj kapağı gibi bir atlama tahtası gibidir evden ayrılış.. Hep bi hedef olur üniversitenin yaşanılan şehir dışında bir şehirde okunması, ayrı bir eve sahip olunması.. Bu kitapta da bu konu ele alınırken dört efsane yazarın birbirinden güzel kitapları da merkeze alınmış. Nurdan Gürbilek 'in inceleme ve deneme kitaplarının her kitap kurdunun kütüphanesinde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Israrla tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim! #readingismycardio #evödevi #nurdangürbilek #okudumbitti #aslihanneokudu #bookstagram
2020 84. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2020 06:12
Ev Ödevi, Nurdan Gürbilek’in kendine has tarzına iyice alıştığım bir kitap oldu. Kitabın adının taşıdığı anlamları düşünerek okurken aklımda hep edebî, kültürel, sosyal ve psikolojik açıdan biz “ev ödevlerimizi” layıkıyla yaptık mı acaba sorusu dolaştı durdu. “Evde her şey yolunda mı?” diye sormuş sanki Nurdan Gürbilek bu kitabındaki yazılarda. Aradığı cevapları kültürel, sosyal, psikososyal ve edebî bağlamlarda temellendirmiş. Kitap, beş denemeden oluşuyor. İlk dört yazıda sırasıyla Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar ve Tutunamayanlar romanları üzerinden oyun ve gerçeklik çatışması; Latife Tekin’in romanları yoluyla sesin, sessizliğin, kimliğin önemi; Tezer Özlü’nün Çocukluğun Soğuk Geceleri eseri konu alınarak evin içi dışından ne kadar güvenli olabilir ya da olmayabilir sorusu; ve Bilge Karasu’nun metinlerinde kullanılan, ilgili imgelerin ve metaforların incelenmesi konu alınıyor. Son deneme ise daha genel anlamıyla ilk dört denemeyi de bütünleştirerek evin ve çocukluğun içerdiği anlamları aynı bağlamda tartışıyor. Ortaya kitap tasarımından yazıların anlatım gücüne ve kullandığı dile kadar muazzam bir eser çıkmış. Dil ve anlatım olarak denemenin o soğuk duruşundan ziyade, bir edebi eserin güçlü duyguları hakim bu beş farklı yazıya. Bütün bu yönlerden yazıların hepsini çok keyif alarak okuduğumu söyleyebilirim. Yazardan okumalar yapmaya devam edeceğim.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Evden Ev Ödevi’ne
2019 58. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2019 00:41
Yazarın çeşitli dergilere yazdığı yazılardan derlenmiş deneme kitabıdır Ev Ödevi. Hepimizin hayatının başladığı evin, mutluluğumuza, umutsuzluğumuza, kahkahamıza, ıstırabımıza eşlik eden ev... Yazar kitabın 5 bölümle farklı yazarların kitaplarını ele alarak evi, aslında özümüze bağlamıştır. İlk bölümde Oyun ve Adalet diyerek Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar”ını “Tehlikeli Oyunları”nı mercek altına almış karakteleri kıyaslamıştır. Mırıltıdan Dinle diyerek Latife Tekin’nin yoksulluğu ve yoksulluğun dilsizliğini, başkalaşan dillerini, çatlağa dolan seslerini anlattı. Sevgili Arsız Ölüm’deki yası, o yasın dilini, evden kaçış isteğini anladı. Memur Çocukları, Ev Ödevleri, Pazar Öğleden Sonraları ile Tezer Özlü’yü irdeledi. Evi, en can alıcı noktalarıyla Çocukluğumun Soğuk Geceleri’ne ayırmıştı. Kitabın kalbi burasıydı. Pijamalı pazar babalarını, pazar günü banyolarını, çamaşır asılmış odaları, radyodan gelen maçları burada vermiştir. Evin mutluluk mekanı olamayışı, gitmek yada kalmayı bize dayattığını üzerine basa basa söylemiştir. Büyümenin Tarihi ile Bilge Karasu’yu mercek altına almıştır. Onun dilinin farklılığını, yarattığı karakterlerdeki hayvanların insanlarla içiçe geçmiş anlatısını, yırtıcı imgeleriyle masalsılığına değinmiştir. Kendine Ait Olmayan Oda ise son bölümdür. Artık burada kendi düşünceleriyle, ele aldığı kitapları harmanlamıştır. Kötü bir hayatın güzel anlatılamayacağını; kötü yazgının iyi cümleler ile anlatılamayacağına kanaat getirmiştir. En çokta bunu “Ölmeye Yatmak”ın Aysel’ine bağlamıştır bence. Türkiye’deki modern romanın orta sınıfın yaşantısının merkezine yerleşen evden beslendiğini söyler. Yine evden kaçışı yazan yazarın bu kitabı yada o cümleyi yine kendi evinde yazmış olması manidardır. Kurgu ile gerçek yaşantı arasında ki kopukluk ya da bağ
Puan vermedi·112 syf.·
2023 450. kitabı
Nurdan Gürbilek yazar edebiyatçı "Eserlerinin edebiyatın bütününe deneme penceresinden bakan sorgulayıcı bakış açısı nedeniyle 2010 yılı Erdal Öz Edebiyat Ödülünü, Benden Önce Bir Başkası kitabıyla da 2011 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.. "Bir yazarı, bir başka yazarın ışığında okuyan denemelerden oluşuyor. Der#9730 #k:74594kitabında Güçlü donanımlı kalemi farklı doyulmaz bır edebiyatçı.. Ara ara okuyup kendimi yazdıklarını anlamaya çalışıyorum Kitabında sevdiği bırkac yazarın seçkilerini okurla paylasıyor.. Oğuz Atay, Tezer Özlü, Latife Tekin ve Bilge Karasu .... Okura anlatacak çok şeyi var Nurdan Gürbilek'in "ev, kendisinden kaçan, sonra da geri dönenden intikam almaya kalkmaz mı?” … “Eve olan inanç bir kez zedelendikten sonra, geri döndüğünüzde bulduğunuz yabancı, nüfuz edilmez, inatçı kütleyle birlikte yaşamak nasıl bir şey?” … “…kitaplar çoğu zaman evden kaçmanın mutluluğuyla değil, sonunda eve dönmüş olmanın sıkıntısıyla yazılmışlardır.” Sona doğru. Okunmalı diğerleri gibi..
Deneme inceleme eleştiri kuram
Ev Ödevi Üzerine
2024 18. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 18:53
Nurdan Gürbilek ile bu kadar geç tanıştığım için kendime öfkeliyim. Edebiyatı, eserleri, yazarları, duyguları ve özellikle dilin oyuklarını öyle ustaca açıyor ve inceliyor ki bahsettiği kitaplara (okuduklarım için geçerli) tekrar bambaşka bir gözle bakıyorum. Ev Ödevi eserini çok alelade seçmiştim okumak için. İyi ki seçmişim. Edebiyatseverler için ve özellikle kendini geliştirmek, farklı perspektifleri aydınlatmayı düşünenler için bu eser, bulunmaz Hint kumaşı değerinde. Bir ders kitabı gibi öğreten, kıvrak üslubuyla su gibi akan bir kitap var karşınızda. Küçüklüğümde kavrayamadığım iç sıkıntılarımı ve eve olan bakışımı bu kitapta buldum. Senelerce içimde çözmeye çalıştığım, hiçbir sorun olmamasına rağmen gelen iç sıkıntısı halleri ve çocukluğun masumiyetinde kara leke temsili olan o suçluluk hissi... Bana tekrar o hisleri yaşatırken bu kitap, hepsine de bir cevap oldu. Toparlayamadığım, kaçamadığım duygular karşımda sözcükler halinde bana ayna oldu. Latife Tekin 'in eserlerine kattığı detaylar ve dili üzerindeki incelemeleri ile Nurdan Gürbilek, bu eserleri tekrar okuma ve araştırma fırsatını önüme serdi. Dil eksiliyor, tükürülüyor, birilerinde birikiyor, diğerlerinden atılıyor, kiminde çöplük oluyor, kiminde ise kurtulamadığı bir grimsi ışık... Yazar ise bunu çok güzel inceliyor. Aynı incelemeyi ev üzerinden Tezer Özlü'nün kitabı ile aktarıyor bize. Evin gerçek, karanlık ve rutin olan kısmına odaklanıyor ve bütün tanıdık hisleri karşımıza, adeta hesaba alır gibi koyuyor. Kitabın ortasında yazarı araştırdım biraz daha ve diğer eserlerini de hemen alışveriş sepetime ekledim. Kesinlikle tavsiye ederim. Edebiyat eleştiri, inceleme ve çözümlerini seviyorsanız; bu eser isteklerinize karşılık biçilmiş bir kaftan gibi!