Kasım 2020
Dağhan Külegeç Yayınları

2021 12. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 23:08
Nilay Türkmen’in ilk kitabı olmasına rağmen kalemini, düşüncelerini ve anlatımdaki sadeliği çok beğendim. Kitabından bahsedecek olursam bir kadının bir sabah aniden ölü bir fare görmesiyle hayatının tamamen değişmesi diyebilirim. Aslında burada onu etkileyenin bir fare olmasından daha çok onu tetikleyenin herhangi bir şey olması yetiyor. Biz bu aydınlanmayı dışarda gördüğümüz bir şeyde, bir kitapta, bir filmde, bir manzarada ve her şeyde görebiliriz. Buradaki kadın da fareyi görmesiyle birlikte uyandığı günden rahatsızlık duymaya başlıyor. 12 Kasım’a uyandığı günden ne kadar nefret ettiğini ya da bugünden ne kadar uzaklaşmak istediğini fark ediyor. Daha sonrasında bu aydınlanmanın verdiği hisle tekrar bir 12 Kasım sabahına uyanmak istemiyor. Bunun için 36 senedir yaşadığı hayatı, her sabah aynı güne uyandığı eşini, işini, ailesini ve aklındaki herkesi sorguluyor. Burada sorguladığı şey bunların ne kadar gerçekçi olduğu. Bir evliliği var ama bu evliliğinde kendini tam hissedemiyor. Bir ailesi var ama bu ailenin sıcaklığını hissedemiyor. Bir işe gidiyor fakat bu işte olmak istiyor mu? Aslında içindeki yalnızlıkla tanışıyor diyebiliriz. Karakterimiz gibi bunu hepimiz yaşıyoruz ya da hepimiz bunu yaşamak istemiyoruz. Şöyle ki her sabah uyanıp aynı şeyleri yaşamayı kim ister ya da her sabaha aynı insanla kalkmak, her sabah aynı işe gitmek, her sabah aynı yemeği yemek, her gün aynısını yaşamak. Bunu isteyenler olduğu kadar istemeyenlerde var. Burada karakterimiz bunu sorguluyor. Artık ertesi gün bu işe gitmek, o beton kutular arasında olmak istemiyor ya da kendi betonları arasında dolaşmak istemiyor. Yeni bir güne başlamak ve yeni bir 13 Kasım’a kalkmak istiyor. Bunu da korktuğu ve kaçtığı şeylerle yüzleşerek yapmak istiyor. Bunun için duygusunu tetikleyen bir fare ya da
Puan vermedi
Merhabalar. Herkesi derinden etkileyecek, herkesin kendinden bir parça bulacağı bir kitao ile buradayım. 'Eylemsiz' herkesin yaşadığı ama bazı insanların henüz fark etmediği şeyleri gün yüzüne çıkarabilecek bir kitap. Yazarın kalemiyle tanıştığım ve gayet sevdiğim bir kitap oldu. Anlatım, olayların aktarılışı, kelimelerin kullanışı tam anlamıyla yerindeydi. Kapak da oldukça sade ama bir o kadar da güzeldi. Kısaca kitaptan bahsedeyim. Hepimizin yaşadığı ve sıkıntılı geçirdiği bir dönemi vardır ve eylemsiz , çabasız ve tepkisiz geçen dönemde aniden bir uyanma hissederiz. Kitabımız da bunu konu alıyor. Senelerce eylemsiz kaldığını fark eden birisi düşünün üstelik bunu evinde ölü bir fare ile fark ediyor. Yaşadığı her şeyi, hayatını ve düzenini sorgularken buluyor kendini ve bir iç çatışmaya şahit oluyoruz. Hissettiklerini, düşündüklerini zaman zaman biz de hissettiğimiz için okurken daha çok etkilenmek kaçınılmaz oluyor.
2020 417. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 19:21
Uyanan bir zihin. Bu cümle sizin için ne ifade ediyor bilemem ama Eylemsiz için ne anlattığını anlatabilirim. Bir sabah uyanıp kilerinizde ölü bir fareye dokunuyorsunuz. Aynaya bakıyorsunuz. Ne gördükleriniz hoşunuza gidiyor ne de dokunduğunuz. Aynadaki ben değilim düşüncesi insanı ne kadar derinden yaralar,bir tahmininiz var mı? Umarım yoktur. Eylemsiz olduğunu düşünen ve bunu 16 sene sonra fark eden biri. İşini tam olarak 16 sene sonra bırakmayı düşünüyor. Sevmediği bir adamla aynı yatakta artık uyanmak istemiyor. Her sabah onun açtığı haber radyosuyla işe gitmek istemiyor. Değişmek istiyor,hayatını değiştirmek. Çünkü uyandı. Aynada gördüğü kadını tanıyamadıktan sonra yaşadığı varoluşsal sancı. O kadar yakından tanıyorum ki. Değişmek isteyip aynı zamanda yeni bir düzenden korkmanın sıkıntısı,özgüvenle dolup taşıp ama cesaret ederken iki kere düşünmenin sıkıntısı. Bir ruhsal savaş okuyoruz,canımızı çok yakanından. Vazgeçecek,zihninin tekrar uykuya dalmasına,eylemsiz olmaya devam edecek bunlara izin verecek diye korka korka okuyoruz. Ama kararımı veriyor ve: “Ya, ''Neden yaşıyorum?'' diye sorduğunda bir cevap verebilecekti ya da yaşamayı bırakacaktı.” Değişmesinden,vakti önemsiz uyanmasından,kararlarının arkasında durmasından-ne kadar zorlandığı önemsiz- bunlardan tutun da ağlamasına kadar gurur duyduğum bir karakter oldu. Baştan sona bir ders Eylemsiz kitabı. Sonunda da kendinize “Ben eylemsiz olmayacağım.” sözü verdiren türden anlatımı güçlü,karakteri içinizden-o kadar içinizden ki saçlarını okşamak istiyorsunuz,geçecek deme ihtiyacı hissediyorsunuz-harika akıcı bir kitap. Eylemsiz’i tanıyıp,eylemsiz olmamaya var mısınız? Tüm hayatı boyunca upuzun bir geceyi yaşamıştı ve bu sabah ilk defa o günün sabahına uyandı. Alışılmış hayatlarımız, alışılmış
2022 82. kitabı
Ölü fare ve Bethoven 9. Senfoni bir kişinin dönüm noktası olabilir mi? Onun oldu otuz altı yıl boyunca hiçbir şeyi sorgulamadan yaşayan bir kadın o. Bir sabah uyanır ve kiler olarak kullandığı dolabı açar dolabın içi karanlık olduğundan eliyle kahve makenisini aramaya çalışan kahramanımızın eline ıslak bir şey temas eder ve ani bir reflex ile elini geri çeker sonra bir cesaret tekrar ellemeye koyulur ve o ıslak şeyi tutup getirir. Tiksintiyle baktığı şey bir faredir. Bir an ne yapacağını düşünür daha sonra çığlıkla atar elindeki fareyi. Elindeki deriyi kaldıra kaldıra elini yıkar ve aynaya bakar işte tüm sorgulama burada başlar. Otuz altı yıldır eylemsiz olan kadın tüm hayatını gözden geçiriyor her şeyden tiksindiğini, bıktığını ve mutsuz olduğunu anlıyor. Bethoven 9.senfoniyi son kez duyması da cesaret veriyor ve artık "eylemsiz" olmak istemediğine karar veriyor. Karakterin kendisi ile girdiği bu içsel savaş sizi de düşündürecek. Payınıza düșeni alacağınıza ve sizi eyleme geçireceğine inandığım bir kitap. Sevgi ile kalın Eylemsiz kalmayın. ‍️
2022 11. kitabı
Bir gün uyandığınızda kendininizi yaşadığınız yıllar boyunca aslında anlamsız ve boş olduğunu hiç sorguladınızmı ,bu kitapta 36 yaşında bir kadının ruhunu köpürten,zihninde sakladığı, hissetmeye korktuğu duyguları harekete geçiren melodiyi duymasiyla bir içsel yolculuğa başlar aslında. Zihnine hücum eden bu yolculuk aradığı o gizli kutuyu bulmasına yardımcı olur,Zihninin pandora kutusu açılmıştır artık. Kendince yaşamaya başladığını hissetmistir. #okudumbitti #eylemsiz#dkyayınları

Nilay TürkmenYazar · 2 kitap
İlkokulu ve Ortaokulu İstek Özel Uluğbey Okulu’nda okudu. Lise öğrenimine Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde devam etmektedir. 2018 yılından bu yana Erbulak Evi Yazarlık Okulu’nda aldığı yazarlık eğitimi süresince; Erbulak Evi’nin “Umut” adlı kolektif eserinde ve Dağhan Külegeç Yayınları’nın “İhanet” adlı kolektif eserinde birer öyküsü ile yer almıştır.