Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi

Farabi

Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi Gönderileri

Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi kitaplarını, Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi yazarlarını, Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
166 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın söz öbeklerini doğru kullanması mutluluk açısından bakıldığında ilim yöntemini karman ilmine angaje etmiş ve açıklamalar kısmı ilmin ne olduğunu bize göstermiştir. Karman ilmi derin bir konu olsa da, Aristo'nun ve Platon'un Farabi'yi nasıl etkilediği kitap yalın yazılarında görülmüştür. Kitabın içeriği okurların anlama düzeylerine göre yazılırken, okurun düşünce değişimlerine önayak olmak istemiştir. Saygılarımla...
Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo Felsefesi
Farabi'nin Üç Eseri - Mutluluğu Kazanma, Eflatun Felsefesi, Aristo FelsefesiFarabi · Morpa Kültür Yayınları · 200449 okunma
Reklam
Eğitimin amacı, mutluluğu bulmak ve bireyi topluma yararlı hale getirmektir.
Eflatun felsefesi
“Övülme yalnız Allah’adır, salat da Peygamber Muhammed’e (sav)ve onun temiz taraftarlarınadır.”
Aristo felsefesi
İnsan kâinattan bir parça ise, biz de onun yerini, faydasını, işini ve maksadını anlamak istersek, önce bütün kâinatın maksadını bilmek zorundayız.”
Sayfa 102Kitabı okudu
Mutluluğu Kazanma
“Eğer keşfedilen vasıtalar faziletli bir gaye için en faydalı iseler, onlar iyi ve güzeldir. Gayeler kötü ise , düşünme gücü ile keşfedilen vasıtalar da, kötü adi ve fenadır. Ve eğer, gayelerin iyi olduğuna inanılıyorsa, onları elde etmek ve kazanmak için faydalı vasıtaların da iyi olduğuna inanılır.”
Reklam
"Kullanageldiği eskiden beri mükemmel olduğunu o sandığımız bilgi üstün değildir. İnsanın özleşmesi veya olgunluğuna ulaşma için zorunlu olmaktan başka bir şey değildir. Ve sadece öyle yapmayı sevdiğinden ve yukarıda adı geçen işler hakkında gerçeği açıklamak için yaptığı teftişten ötürü başlangıçta o (Aristo)nun araştırdığı insanın kendisi için yaratıldığı aklı elde etmek için, ilmin zaruri bir ilim olduğu anlaşılmıştır. Sonra gelen ilim, iki gaye için araştırılmıştır : Biri insanın, kendisi uğrunda yaratıldığı insani aklı olgunlaştırmak, ikincisi, eksik tabii bilgimizi tamamlamaktır, zira biz metafizik bilgiye sahip değiliz."
"Geçenlerden anlaşılmıştır ki, insanın vücudunun sağlığı ve duyuların sağlığı için faydalı olamıyacak düşünülürleri araştırmak ve incelemek zorunludur, nefsin arzuladığı görülen şeylerin nedenlerini anlamak zorunlu bilgi demek olan o bilgiden daha çok insanidir."
Reklam
"Doğrusu insan tam bir araştırma yapınca, varlık mertebesinde tabii şeylerin üstünde olan varlıkların incelenmesini ve araştırılmasım tamamlamadan tabiat ilminde veya insan ilminde açıklama yapılamazdı. Bunun için tabii şeyleri daha tam bilmeyi başarmak ve tabii felsefeyi ve eksik olduğu siyasi insan felsefesini tamamlamak için o incelemeyi öne almak zorundaydı. Bundan dolayı Aristo Metafizik adını verdiği kitapta varlıkları, tabii incelemeden farklı tarzda araştırma ve incelemeye koyulmuştur."
"Diğer hayvanlarda olan duyum ve ayırt etmeye bağlı şeyler ve arzu, insani ve nazari olgunluğu elde etmek için faydalı şeyler değildir; zira başka her hangi bir hayvan nazari olgunluğa ulaşmağa kabiliyetli değildir. Bunun için, irade ve seçmeden meydana gelen bütün işleri incelemesi gerekti. Zira seçme, ameli akla bağlı iradedir ; bundan ötürü, diğer hayvanlardaki bunun benzeri şeylere seçme denmemiştir."
"Tabii inceleme yalnız kategorilerin ihtiva ettiği şeyleri içine alır; ve açıkça ortaya çıkmıştır ki, kategorilerle kuşatılmayan başka varlıklar vardır."
"Artık olarak, nefsi olan bir çok şeyler, karşılaşacakları ve tabiatın hazırlıklı kıldığı şeylere nefs temin ederler; insanı önceki bir insan doğurmuş olduğundan, insan insandandır, ve pek çok hayvan ve bitkiler de böyledir. Hayvanların bir kısmı hayvandan meydana gelmiştir, bir kısım bitkiler bitkilerden meydana gelmiş değildir ve maddeler aynı türlerin benzerlerinden meydana gelmiş değillerdir. "
183 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.