Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Faşizme Karşı Mücadele

Lev Troçki

Faşizme Karşı Mücadele Sözleri ve Alıntıları

Faşizme Karşı Mücadele sözleri ve alıntılarını, Faşizme Karşı Mücadele kitap alıntılarını, Faşizme Karşı Mücadele en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim için devrim, Batı'ya karşı savaşın yardımcı bir yöntemi değil, tam tersine savaşlardan kaçınmak, savaşlara son vermek için bir araçtır.
Sayfa 117
Tek başına teori, tarihi biçimlendiremez: Etkili olması için kitlelere maledilmesi gerekir.
Ernest Mandel • Giriş
Reklam
Faşizmin özgül niteliği "insan tabiatından kaynaklanan saldırganlığı" dışa vurmak değil, bu saldırganlığı daha önce hiç var olmayan belirli bir toplumsal, politik ve askeri kalıba dökmektir.
Ernest Mandel • Giriş
Faşizmin özünü ve işlevini doğru olarak tanıyan az sayıda teorisyenin arasında Troçki hiç kuşkusuz en önde gelir.
Ernest Mandel • Giriş
Faşizmin ya hep ya hiç politikası toplumsal-politik alandan mali alana aktarılır; bu politika sürekli enflasyonu teşvik eder ve sonuçta dış askeri müdahaleden başka bir seçenek bırakmaz...
Ernest Mandel • Giriş
Şu anda bizim stratejimizin görevi, düşmanın bir patlamayı zorla kabul ettirmesini kolaylaştırmak değil zorlaştırmaktır. Ama buna rağmen düşmanlarımız bize savaş ilan ederlerse, tereddütsüz kabul etmeliyiz, çünkü büyük tarihsel mevzilerin mücadelesiz teslim edilmesinden daha ağır, daha yıkıcı, daha yok edici, daha maneviyat bozucu bir yenilgi yoktur ve olamaz.
Reklam
Almanya'da kapitalist sistemi köklerine kadar sarsan ve Komünist Partisini (KPD) iktidara getirebilecek bir devrimci durum yaratan bir bunalım ortaya çıkmıştı. Alman hükümeti 1922 'de Versailles Anlaşması ile istenen tazminatları ödeyemediği için Fransız hükümetini 1923 'de Ruhr bölgesini işgal etmek üzere birliklerini göndermişti. Bunu izleyen bunalımın sonucu; orta sınıfın geniş kesimlerini yok eden ve umutsuzluk yaratan, Ruhr'da ve öteki sanayi merkezlerinde büyük grevlere neden olan bir enflasyon, politik cinnet, hükümete duyulan güvenin kaybolması, Nazilerin ve öteki aşın sağ hareketlerin büyümesi ve işçiler arasında bunalımı devrimci yollardan çözecek bir güç olarak Komünist Partisinin büyük destek kazanması oldu. Ama Stalin ve Sovyet bürokrasisi içindeki müttefikleri tarafından yönlendirilen KPD liderliği şaşkınlığa düştü, bocaladı ve fırsatı kaçırdı. Almanya'daki bunalım sona erdi: Alman hükümeti Amerikan yardımıyla 1924'e kadar ekonomiyi ve kendi politik otoritesini dengeye kavuşturdu. Mayıs 1924 Reichstag seçimlerine gelindiğinde, kendilerine Marksist diyen partilerin toplam oyu yüzde 33'e düşmüştü. Bu bir yıl içinde Nazilerin gücü ise bundan daha da hızlı düşmüştü.
Sayfa 57