Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faziletli Ameller

Abdülkadir Geylani

Faziletli Ameller Sözleri ve Alıntıları

Faziletli Ameller sözleri ve alıntılarını, Faziletli Ameller kitap alıntılarını, Faziletli Ameller en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Peygamber (s.a.v.) bazen tek bir âyeti sabaha kadar tekrarlayıp dururdu. “Âişe! Bu gece rabbime ibadet etmem için bana izin verir misin?” dedi. “vallahi, ben, senin benim yanımda olmanı isterim; ama senin arzunu kendi arzuma tercih ederim” dedim. Sonra kalkıp Kur’ân okudu ve öyle ağladı, öyle ağladı ki gözyaşlarıyla omuzları ıslandı. Sonra yine okumaya ve ağlamaya devam etti ve gözyaşlarıyla iki yanını tamamen ıslattı. Sonra okumaya ve ağlamaya devam etti ve gözyaşları yeri ıslattı. Bir süre sonra Bilâl gelerek “Anam babam sana feda! Allâh senin günahlarını bağışlamadı mı?” dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Bilâl! Ben rabbine şükreden bir kul olmayayım mı? Bu gece bana şu âyet indirildi” dedi: “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde ve sürelerinin uzayıp kısalmasında Allâh’ın kudret ve azametini gösteren nice deliller vardır ki bunları ancak akl-ı selîm ve sağduyu sahibi kimseler anlar. Nitekim bu kimseler kâh ayakta, kâh oturur vaziyette, kâh yatar halde iken [yani her hâlukârda] Allâh’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında düşünürler ve ‘Rabbimiz’ derler, ‘Sen bu kâinatı boş yere yaratmadın. Sen yüceler yücesisin. Bizi cehennem ateşinden muhafaza buyur.”Âl-İmrân/8
Ebû Hüreyre’den şöyle nakledilmiştir: Bir gün Hz. Peygamber ashabına, “Kapınızın önünden bir nehir aksa ve siz günde beş kez bu nehirde yıkansanız sizde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?” buyurdu. Ashabı, “Elbette kalmaz” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) “İşte beş vakit namaz da böyledir. Allâh onlarla sizin hatalarınızı silip götürür” buyurdu.
Reklam
Ebû Hüreyre’den (r.a.) Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Gecenin son üçte biri kalınca Allâh yakın semaya inerek tan doğuncaya kadar şöyle der: “Dua eden yok mu? Duasını kabul edeyim. Bağışlanma dileyen yok mu? Bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim. Başındaki zararın giderilmesini isteyen yok mu? Onu gidereyim” der.
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her şeyin bir kapısı vardır, ibadetin kapısı ise oruçtur.”
Ensardan birisi Hz. Peygamber’e (s.a.v.) “Sabah namazını ilk kılan kimdi?” diye sorunca Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle cevap vermiştir: “Sabah namazını ilk kılan Âdem’di. Öğle namazını, ilk olarak kendisini Allâh Nemrud’un ateşinden kurtarınca İbrahim kılmıştı. İkindi namazını, Cebrâil, Yûsuf’un sağ olduğunu haber verince Yakub Peygamber kılmıştı. Akşam namazını, Allâh tövbesini kabul edince Dâvûd kılmıştı. Yatsı namazını ise balığın karnından tüysüz bir kuş yavurusu gibi çıkınca Yûnus kılmıştı. Cebrâil ona gelerek ‘Allâh sana selâm söylüyor ve ‘Ben seni henüz dünyada iken cezalandırdığım için senden haya ediyorum. Benden razı mısın?’ buyuruyor’ dedi. Bunun üzerine Yûnus Peygamber kalktı ve dört rekât namaz kıldı sonra ‘Ben Rabbimden elbette razıyım, ben Rabbimden elbette razıyım’ dedi.”
Hz. Âişe’den (r.a.) şöyle nakledilmiştir: “Allâh Rasûlü (s.a.v.) yatmadan önce yanağını sağ elinin üzerine koyarak kendisinin o gece öleceğini düşünür ve şöyle dua ederdi: Ey yedi göğün rabbi, yüce Arşın sahibi olan Allâh! Ey bizim ve diğer bütün varlıkların rabbi! Tevrat’ı, İncil’i ve Kur’ân’ı indiren! Çekirdek ve tohumdan bitkiler çıkaran Allâhım! Perçemini elinde tuttuğun bütün varlıkların şerrinden sana sığınırım. Allâhım! Sen ilksin, senden öncesi yok; sonsun, senden sonrası yok; zâhirsin, senden dışarıda olan yok, bâtınsın, senden içeri de olan da yok. Allâhım! Borçlarımı ödememi nasip eyle ve beni darlıktan kurtar.
Reklam
Ebû Hüreyre’den Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Kul, abdest alıp mescide gitmek üzere evinden çıkınca attığı her adıma karşılık Allâh ona bir iyilik yazar, bir günahını siler ve onu bir derece yükseltir. Ayrıca Allâh kulunun bu ameli karşısında uzun süre memleketinden ayrı kalmış birisi ailesine döndüğünde nasıl sevinilirse işte öyle sevinir.”
İbrahim b. Ebî Mahzura, babası ve dedesi kanalıyla Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Namazını vaktin başında kılan Allâh’ın rızasına, ortasında kılan Allâh’ın rahmetine, sonunda kılan ise Allâh’ın affına mazhar olur.”
Müslim b. Yesâr (rh.a.) evinin bir odasında namaz kılıyordu. O esnada evinde yangın çıktı. Basralılar korkuya kapılarak derhal geldiler ve yangını söndürdüler. Müslim b. Yesar evinde yangın çıktığının farkına ancak yangın söndürüldükten sonra varmıştı.
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kış mevsimi, mü’minin baharıdır. Gündüzleri kısa olduğu için oruç tutar; geceleri uzun olduğu için namaz kılar.”
Reklam
Hayırlı sabahlar * Hz. Âişe’den Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Bir kul, güne oruçlu olarak başlayınca güneş batıncaya kadar gökyüzünün kapıları açılır, bütün organları Allâh’ı tesbih eder ve dünya sema- sının halkı, onun bağışlanması için bağışlanma diler. Bir veya iki rekât nafile namaz kılsa gökyüzü onun için nurla dolar ve ceylan gözlü dil- berlerden olan eşleri onun için ‘Allâh’ım! Onun ruhunu teslim alıp bizim yanımıza getir; çünkü biz onu çok özledik’ diye dua ederler. Lâ ilâhe illallah veya Sübhanallah dese bu sözünü yetmiş bin melek karşılayıp yazar. Bu, güneş batıncaya kadar devam eder.”
Nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) ne yerleşik, ne de yolcu iken perşembe ve pazartesi günlerinde oruç tutmayı hiç bırakmamış ve “Bu iki gün, amellerin Allâh’a takdim edildiği günlerdir” buyurmuştur.
Allah (c.c) şöyle buyurur: “Şunu bilin ki hoşlanmadığınız bir şey sizin için iyi/hayırlı olabilir; çok sevip arzu ettiğiniz bir şey de sizin için pekala kötü/şerli olabilir. Allah sizin hakkınızda hayırlı olanı bilir, fakat siz bilemeyebilirsiniz.” (Bakara, 216)
Sayfa 147
Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceği şey namazdır. Namazlarını eksiksiz bir şekilde kılmışsa eksiksiz yazılır. Tamamını kılmamışsa Allah meleklerine ‘Bir bakın bakalım, kuluma ait nafile namaz bulacak mısınız?’ Böylece farz namazlardan olan eksikleri nafileleriyle tamamlanır.
Sayfa 104
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.