Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Fikirlerin Küçük Kitapları

Felsefe

Jeremy Stangroom

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Foucault, felsefenin, toplumsal kontrolü değişik yollarla destekleyen güç yapılarını anlamamızı sağladığını vurgular. Bu yüzden felsefe değerlidir.
Sokrates’in bilgeliği, kendisini tanımasında yatmaktadır; çünkü o, açık gönüllülükle hiçbir şey bilmediğini kabul etmiştir.
Reklam
Friedrich Nietzsche denince, büyük olasılıkla akıllara ilk olarak onun meşhur “Tanrı öldü” sözü gelecektir. Bununla birlikte, o sözün ne için söylenmiş oldu sözün kendisi kadar bilinmez. Nietzsche bu sözünü tanrının var olmadığı ile ilgili metafiziksel bir yargıda bulunmak için değil, kendi çağında geçerli olan ahlak sisteminin ve değerlerin geçerliliği ile ilgili bir yorum olarak söylemiştir. Onun inancına göre; o güne kadar kabul gören ahlak sistemlerinin dayandığı esaslar çökmüştur. Nietzsche, kendi çağında ahlaki değerlerle ilgili bir kriz yaşandığını düşünmektedir. Bu kriz, risklerle birlikte fırsatlar da getirmiştir. Risklidir, çünkü kendimizi yeniden ve acilen inşa edemezsek nihilizme düşme ve tekrar barbarlık dönemlerine dönme olasılığımız vardır. Fırsat içermektedir; çünkü ufuk ilk kez açıktır; gemilerimizi her türlü tehlikeye rağmen sahile ulaştırmak mümkün gözükmektedir. Her tehlike aynı zamanda bir uyarıcıdır. Deniz, bizim denizimiz, belki de hiç olmadığı kadar açıktır. Hatta belki de bundan önce ‘açık bir deniz’ hiç var olmamıştı.
Voltaire'in büyüklüğü, Aydınlanma'nın başarıya ulaşmasında oynadığı önemli rolde aranmalıdır. Amerikalı seküler düşünür Robert Green Ingersoll, Voltaire'in hayatını şu sözlerle özetler: "Hayatı, yarım yüzyıl boyunca, demir parmaklıklar ve idam sehpası arasında, zindan ve katedral arasında, kurban sunağı ve taht arasında gitti geldi. Fakat Voltaire, aklın kutsal meşalesini cesurca elinde taşıdı ve sonunda o meşalenın ışığı tüm dünyaya yayıldı."
Her şeye rağmen sonunda Descartes’in yöntemi, kuşku edemeyeceğimiz bir inancımızın bulunduğunu gösterir. Bu da kendi varlığımıza olan inancımızdır. Descartes’in buradaki akıl yürütmesi şöyledir: kuşku duymanın bizzat kendisi, kuşku duyan bir ‘ben’in var olduğunu kanıtlamaktadır. Böylece onun meşhur sözüne gelmiş oluyoruz: “Düşünüyorum öyleyse varım.” (Cogito ergo sum)
Kalpsiz bir dünyada, umutsuzluk bir çözüm değildir. 65
Reklam
Ekonomik kontrol, sadece insan hayatındaki diğerlerinden ayrılabilir bir iş kolunun kontrolü değildir. O, bizim tüm amaçlarımızı kontrol etmek için araçların kontrolüdür. Friedrich August von Hayek
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.