Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe ve Eğitim

Adem Solak

Felsefe ve Eğitim Sözleri ve Alıntıları

Felsefe ve Eğitim sözleri ve alıntılarını, Felsefe ve Eğitim kitap alıntılarını, Felsefe ve Eğitim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aklın daha sistemli, daha düzeyli kullanılması felsefe ise felsefenin içinde olmanın ne zararı olabilir?
''Her büyük ve asil gayretin karşısına bir milyon çağdışı insan dikilir.'' - Albert Einstein
Reklam
Bilindiği gibi içerisinde yaşadığımız dünya sadece nesnel bir dünya değil, manayı ve değeri de içeren bir dünyadır. İnsan da değer vareden, değerlere göre varolan bir yaratıktır. Haliyle değerler, ilişkilerimizin tanziminde büyük ölçüde belirleyici olurlar. Tutumlarımızın ve kabullerimizin arkasındaki gerçek etkenler değerlerdir. Aslında insan hayvandan sadece akleden, düşünen bir varlık oluşu değil, aynı zamanda değer vareden, değerlere bağlanan, onlara göre hareket eden bir varlık oluşuyla da ayrılır. - Prof.Dr.Necmettin Tozlu
Felsefe serbest düşünme biçimidir. Felsefe sorgulamaktır. Felsefe şüphe edebilme hakkını kullanabilmektir. Felsefe soru sormaktır. Felsefe yolda olmaktır. Felsefe durup dinlenmeden bilgiyi, hakikati arama işidir. Felsefe, bireyin kendisini, hayatı, yaşadığı toplum, dünya ve evren üzerinde düşünmek suretiyle ortaya koyduğu bilgilerin oluşturduğu bir disiplindir. Felsefe insanın aklını veya diğer düşünme yetilerini kullanarak var olan hakkında soru sorup, cevap arama etkinliğidir. Felsefe doğru ve tutarlı bilgilere ulaşma gayretidir.
Aklımızın bizimle beraber olduğu her an zaten felsefe ile iç içeyiz
Felsefi düşünce bizden iletişimde kullandığımız kavramların tanımlanmasında ve kullanılmasında hatasız ve kesin olmamızı talep eder. Sözcükler, bir ülkede herkesin kullandığı tedavüldeki para gibidir. Sözcükler , insanların deneyimlerini , duygularını , arzu ve özlemlerini paylaşmak için üzerinde ortaklaşa anlaştıkları bir kısaltmalar sisteminin esas temelini oluşturur. Fakat sözcükler , aynı zamanda daha genel ve daha karmaşık bir düzeyde anlam alışverişi yapmak için kullanılabilen , kavramları ya da fikirleri formüle etmek için birleştirilir veya düzenlenir. Felsefi düşünüş bizi , önemli olduğuna inandığımız bu daha geniş kapsamlı fikirleri incelemeye, paylaşmaya ve değerlendirmeye teşvik eder.
Reklam
Bir şeyin doğru ya da gerçek olduğu iddiasını desteklemek için kanıtlar sunmaya başladığımızda, felsefe yapmaya başlarız. Ahlaksal yargı nedeniyle büyük bir ıstırap çektiğimizde ve o yargıyı savunduğumuzda da felsefi bir işe girmişiz demektir. Bir siyasal tutumu diğerine karşı desteklemek için gerekçeler gösterdiğimiz zaman da felsefe yapmış oluruz.
Eğer felsefe eğitimi diye herhangi bir eğitim varsa; bu ancak kişiyi kendi başına düşünme yolunda eğitme biçiminde olabilir. - L.Nelson
İnsan çok eski çağlarda aklını kullanırken hangi araçlara kaynaklara, durumlara, uyaranlara göre davranmıştır fazla bilemiyoruz. Bununla birlikte insanlığın önce inançlarını, kültürünü oluşturduğu yönünde ciddi bir görüş birliği vardır. Bu ancak aklın kullanılmasıyla düşüncenin gelişmesiyle mümkün olabilecek bir süreçti.
"Çok uzun zaman önce Aristoteles, insanın felsefe yapmak zorunda olduğunu ileri sürmüştü. O, felsefenin insanların kaçınamayacağı bir etkinlik olduğuna inanıyordu. Günümüzde Amerikalı filozof Mortimer Adler, "Felsefe herkesin işidir" diye ilan ettiğinde, Aristoteles'in bu yargısını tekrarlıyordu." (Honer, 2003. s.19)
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.