Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefenin ABC'si

Önay Sözer

Felsefenin ABC'si Gönderileri

Felsefenin ABC'si kitaplarını, Felsefenin ABC'si sözleri ve alıntılarını, Felsefenin ABC'si yazarlarını, Felsefenin ABC'si yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sapere Aude!
"Aydınlanma insanın kendisinin neden olduğu ergin olmama durumundan çıkmasıdır. Ergin olmamak, insanın kendi anlağını başkasının yönetimi olmadan kullanamaması demektir. Bu ergin olmayış insanın kendi suçudur çünkü bunun nedeni anlağın yetersizliğinde değil, anlağını başkasının yardımı olmadan kullanamamasındaki kararsızlık ve yüreksizliğinde yatmaktadır. Sapere aude! Kendi anlağını kullanma yürekliliğini göster!”
Cogito ergo sum
“Descartes, çağının bütün bilimsel bilgilerinden, bilgi kılığındaki önyargılarından kuşkulanmakla işe başlayarak kendisinden artık kuşku duyamayacağı bir başlangıç noktası arar: Bu da kuşkulanmakta olduğudur, yani kuşkulanma düşüncesinin kendisi, bilincin bir etkinliği olarak kuşkulanmadır. Kuşkulanma düşüncesinden, kısaca düşünmemden kuşku duymam olanaksızdır (bundan da kuşku duysaydım, ortada kuşkulanma diye bir şey kalmayacaktı). Buradan Descartes ünlü önermesine geçer: Düşünüyorum, öyleyse varım.”
Reklam
Eski Yunancada hem "söz", "dil", hem de "akıl" anlamlarına gelen "logos" [...] eski Grekçede "logos" yalnızca iki anlamlı değil çokanlamlı bir sözcük: "dikkat", "değer biçme", "ilişki", "orantı", "ölçü", "varlık nedeni", "neden", "açıklama", "tümce", "bildiri", "tanım", "gerekçe", "usavurma" başka sözcüklerle birleşerek ya da türetme yoluyla "koyma", "yayma", "toplama", "hasat" anlamlarına geliyor.
Sayfa 22 - Say Yayınları, 4.Baskı
Akıl her şeyden üstündür ama yanılmaz olmak tanrıya özgüdür.
Sayfa 29 - Say Yayınları, 4.Baskı
Aristotelesçilik, 13. yy'ın ve devamının, Descartesçilik 17. yy., akılcılık 18. yy., pozitivizm 19. yy'ın görüşüydü. Bu yüzyılı temsil edecek tek bir görüş gösterilemez. Çağımızı ne Marksçılık, ne mantıksal pozitivizm, ne varoluşçuluk tek başına belirlemiştir. Çağımızı, iletişim, bilgi kaynaklarının hiçbir dönemde olmamış bir biçimde artması ve bunun karşısında bu kaynaklara egemen olma çabaları arasındaki çatışma ve açmaz belirlemektedir.
Sayfa 16 - Say Yayınları, 4.Baskı
Felsefe metninin okuyucusu, o metni anlayabilmek için kendini onun yazarı olan filozofla diyalog içine sokabilmeli, okuduklarını ölçüp tartarak konuyla ilgili sorular sormalı, bu soruların açık ya da örtük yanıtlarını metnin başka yerlerinde aramalı, eğer bulamazsa onlara kendisi bir yanıt vermeyi denemelidir.
Reklam
Her bilinende bilinmeyeni okumak felsefenin asıl ödevi haline gelmektedir.
176 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Felsefenin ABC'si
Yazar önay bey kısa kısa bilgilerle felsefeye dair terimleri ve onların arasındaki bağı kendi cümleleriyle ve genel kanıyla anlatmaya çalışmış. Kötü deneyemeyecek ama fazla sürükleyici olmayan da bir tavırla bunu gerçekleştirmek istemiş. Bana bazı değindiği konuları kısa anlatmak için sığ bırakmış ve gerekli daha akılda kalıcı örneklerle nitelendirmemiş gibi geldi. Böyle olunca da kitap bazen sıkıcı olabiliyor ama anlatmak istediği önemli konuları kendi açıklamalarıyla gayet iyi açıkladığını söyleyebilirim ve felsefeye başlamak isteyen kişilere önerebilirim.
Felsefenin ABC'si
Felsefenin ABC'siÖnay Sözer · Say Yayınları · 201454 okunma
"Günlük anlamda nesne"leri algılıyor, görüyoruz ama onların, "yapı"larını değil, yapılar bu anlamda görülmez, ilkin tarafımızdan yapılması, kurulması gereken şeyler: bu anlamda yapılar teorik nesnelerdir(buna "fenomenolojik" de denilebilir.) Bu ilk ve kolay saptamadan ortaya zor bir sorun çıkıyor. Bu "teorik nesne"lerin algı nesneleriyle ilişkisi nedir ? Bir yandan yapıların havada kalmaması için bir temele oturmaları, "gerçek" olmaları gerekmektedir, beri yandan her yapı, yapısal ilişkilerin "ideal" bütünü olarak kalmak zorundadır." -Felsefenin ABC'si Önay Sözer
Sayfa 89 - Simavi YayınlarıKitabı okudu
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Felsefenin seyri hakkında derli toplu ve kısa bilgiler veren ve özellikle gelinen nokta hakkında ustaca yorum yapan bir kitap. Yazımı kısmen akıcı ancak bilimsel üsluptan da vazgeçmemiş. Alıntı: "Felsefe okuyucusu istediği kadar felsefe iletişiminin kodu olan "ilke" ve "kavram"ları öğrensin, istediği kadar felsefe kitabı okusun, diyalog örneğine göre düşünmeyi gerçekkeştiremezse, felsefenin içine giremeyecektir".
Felsefenin ABC'si
Felsefenin ABC'siÖnay Sözer · Say Yayınları · 201454 okunma
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.