Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefeye Davet 1 - Antik Felsefe

Veysel Atayman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bundan sonra Lucretius ruhun da beden gibi ölümlü olduğuna dair çeşitli kanıtlar getirir. Bu kanıtlardan bazıları zihnin bedenle birlikte doğup ve onunla birlikte yaşlanması, onunla birlikte ölmesi; bedenin hasta olması gibi aklın da endişe, acı ve korku duyabilmesi, şarabın ruhu etkilemesi (ruhun cismi yapıda olduğuna dair kanıt); tıbbın bedeni olduğu kadar ruhu da maddi bir şey gibi iyileştirmesi; ruhun ölümsüz olması için beş duyuya sahip olmasının gerekmesi, ruh ölümsüzse önceki yaşamımıza dair bir şeyler hatırlamamızın mümkün olması; ölümsüz bir ruhun bedenin değişmesiyle birlik­te değişikliğe uğramayacağı; ölümlü bir şey ile ölümsüz bir şeyin birleşmesinin mümkün olmadığı gibi argümanlardır bunlar. Ruh da beden kadar acı çekebilir, hastalanabilir, dış etkilere açıktır ve beden kadar ölümlüdür.
Sayfa 173Kitabı okudu
Ve kuşku her zaman "yukarıdakileri" huzursuz eder. Kuşku, bilinenle, öğre­tilenle, söylenenle yetinmemek demektir ve bu kuşkuyu öğretmek, yukarısı için felaketlere bile yol açabilmiştir.
Reklam
...ancak ben ve benimkiler için... en üst zenginlik adalettir... Adalet iyinin tezahür biçimidir.
Sözgelimi, dünya yanıp sönen, tekrar tutuşan bir ateştir.
Demokritos
Eksik (sıradan) bir insana itaat etmek rezalettir (felakettir).
Ayrıntı yayınları
Diyalektik nedir? Her defasında karıştırdığım bir kelimedir.
İyi de diyalektik nedir? ( ... ) Her şey (nesne, fenomen) hakkında o şeyin ne olduğunu, öteki şeylerden hangi bakımlardan ayrıldığını ve onlarla ortak yanlarının neler olduğunu gösteren kavramsal önermeler ortaya koyabilme yeteneğidir. Ayrıca her bir şeyin, yerinin nerede olduğunu, onun o şey, var olan (var olmakta olan) şey sayılıp sayılmayacağını ve iyi derken ve karşıtı (kötü) derken neyin anlaşıldığını ve neyin ezeli ebedi, neyin öyle olmadığını (ortaya koyma yeteneğidir). Elbette bütün bunlar öyle sadece fikir, düşünme (ileriye sürme) değil de bilim temelinde yapılmalıdır ( ... ) Peki felsefe bunların da ötesinde daha başka nedir? İçimizdeki en değerli şeydir o. Peki felsefe ile diyalektik yoksa aynı şeyler midir? Hayır, diyalektik sadece felsefenin en değerli bölümüdür. Çünkü diyalektiğin felsefenin sadece aracı olduğunu kabul etmek mümkün değildir; çıplak didaktik cümlelerden ve kurallardan ibaret değildir, (diyalektik) konusu nesnelerdir ve varlık (olmakta olan) onun malzemesidir (konusudur). Nesneye yöntemsel yaklaşır çünkü nesnelere yönelik didaktik cümlelere sahiptir... Demek ki diyalektik, felsefenin en değerli bölümüdür (parçasıdır). Çünkü felsefe başka şeylerin üzerindeki örtüyü de kaldırır; doğayı böyle inceler. Öteki bilimlerin aritmetiği kullanmaları gibi, o da diyalektikten yardım alır; fark, felsefenin bu diyalektikten yardımı hemen yakınında bulabilmesidir. Töresel (ahlaksal) davranışlar için incelemeler yaptığında da diyalektikten yardım alır.
Ayrıntı yayınları
Reklam
İnsan içine dönerse her şeyi bulacaktır.
Hakikat dışta bir yerde değil, insanın bizzat içindedir. (Augustinus)
Ayrıntı yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.