Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih, İnsan ve Dil Felsefesi Üzerine

Felsefi Antropoloji

Hermann Wein

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Genç birey, kendi toplumunun bir kültür bütünü ve oryantasyonu içinde büyür, şüphesiz her şeyden önce ait olduğu toplumun dilini öğrenmekle. Her birey, kendi ana dilini öğrenmek zorundadır. Bunun ifade ettiği anlam şudur: Bireye, ana dili kalıtım yoluyla geçmez. Aynı şekilde birey onu tek başına da yaratmaz. Bireyin kendi dili olan dil de bireyin karşısına yine 'objektif/nesnel' olarak çıkar. Dilin bu objektif durumu, bütün imkanları ve özellikleri, yani bir seçmeye başvuran prensipleri ile ortaya çıkar. Bu prensipler, birey onların farkına varmadan onun düşünmesini, kavrama gücünü daha en baştan belirler.
Sayfa 29
“Eğer insan, bir doğa yasasına bağlı olduğu gibi ‘ahlak yasasına’ da bağlı olsaydı, o zaman insanlık kaybolurdu.”
Reklam
Şahsiyetin gerçek özelliği, insanın kendi hedeflerini, kendinin çok dışına koyduğu ve kendini çok aşan ödevlere kendini verdiği yerde gelişir.(Nicolai Hartmann)
Sayfa 63 - Fol yayınlarıKitabı okudu
Fakat öte yandan bu birey-üstü olan şey, daima tarihidir. Yani biz onu yalnız devamlı bir 'oluş' içinde tanırız. Bunun la da yine Hegel'in şu büyük, realist buluşu kabul ediliyor demektir: Kültür, yaşayan bir varlıktır. Bu Kültürde devamlı olarak ve ardı arkası kesilmeden daima yeni bir şey meydana gelir ve eski kaybolur. Bu meydana gelen ve sonra kaybolan şeyler, 'Zamanın-Tinleri'dir.
Sayfa 18 - Fol yayınlarıKitabı okudu
Sentetik birlik veya bütüne-uygunluk, çeşitlilik ile içten bağlıdır; çeşitlilik, bağlılık ile; bağlılık, kurallılık ile; kurallılık, durumunu koruma ile; durumunu koruma,değişme ile içten bağlıdır. Fakat değişme de, (değişme içinde) durumunu koruma ile içten bağlıdır; durumunu koruma da, kurallılık ile kurallılık da, bağlılık ile; bu da, değişme ile ve değişme de sentetik birlik yani bütüne-uygunluk ile içten bağlıdır.
Sayfa 93
Felsefe, yalnız bilinç-analizi veya ifadeler veya dil-analizi olabilir. Daha ağır basan bir başka iddia da şudur: Kategoryal analiz, bilimin işidir, o halde artık felsefenin işi değildir.
Reklam
Bu her iki cümle, doğru anlaşılırsa, olduğu gibi doğrudur. Insan, tarihin ürünüdür ve aynı zamanda tarih, insanın ürünüdür.
Sayfa 33 - Fol yayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.