Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hermann Wein

Hermann WeinFelsefi Antropoloji yazarı
Yazar
8.3/10
4 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
593
Görüntülenme

Hakkında

Alman filozof. Doğal varoluşun diyalektik yapısını açıklamaya yönelik çalışmalarıyla tanınır. 20 Mayıs 1912'de, Münih'te doğdu. Orada ortaöğrenimini bitirdikten sonra Nicolai Hartmann'ın öğrencisi olarak Berlin Üniversitesi'nde felsefe okudu. Özellikle Yeni- Ontoloji akımının içerdiği sorunlar üzerinde durarak, bunlara yeni çözümler aradı. Wein'e göre yalnız tinsel varlık alanında değil, doğal varoluş sürecinde de diyalektik bir yapı bulunmaktadır. Felsefenin görevi bunu ortaya çıkartmaktır. Bu konuda Hegel'in geliştirdiği metafizik öğreti yol gösterici olabilir. İnsanın toplumsal bir varlık olarak anlaşılması için, onun kapsadığı gerçekliği, yaşama ortamında kavramaya çalışmak gerekir. Wein, bu düşüncelerini "Sorun Bilinci Üstüne Araştırmalar" adlı yapıtında sergiledi, insanı anlamak için onun bilinç alanını bir felsefe sorunu olarak ele aldı. Wein'in üzerinde durduğu konulardan biri de dil felsefesidir. "Çağın Dil Felsefesi"nde işlediği bu konu dil, felsefe, düşünce ve varlık arasındaki bağlantıyı açıklamayı amaçlar. Özellikle dil- bilinç ilişkisi üzerinde durarak, insan başarılarının ortaya konuş biçimini araştırır; dili bir yaratı kaynağı olarak görür. YAPITLAR (Başlıca) : Sorun Bilinci Üstüne Araştırmalar (1937) Görelilik Sorunu (1950) Felsefe Bakımından Evrenbilime Giriş (1954) Çağın Dil Felsefesi (1964) Deney Bilimi Olarak Felsefe (1965)
Unvan:
Yazar, Filozof
Doğum:
Münih, 20 Mayıs 1912
Ölüm:
1981

Okurlar

2 okur beğendi.
11 okur okudu.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Eğer insan, bir doğa yasasına bağlı olduğu gibi ‘ahlak yasasına’ da bağlı olsaydı, o zaman insanlık kaybolurdu.”
Sentetik birlik veya bütüne-uygunluk, çeşitlilik ile içten bağlıdır; çeşitlilik, bağlılık ile; bağlılık, kurallılık ile; kurallılık, durumunu koruma ile; durumunu koruma,değişme ile içten bağlıdır. Fakat değişme de, (değişme içinde) durumunu koruma ile içten bağlıdır; durumunu koruma da, kurallılık ile kurallılık da, bağlılık ile; bu da, değişme ile ve değişme de sentetik birlik yani bütüne-uygunluk ile içten bağlıdır.
Sayfa 93
Reklam
Şahsiyetin gerçek özelliği, insanın kendi hedeflerini, kendinin çok dışına koyduğu ve kendini çok aşan ödevlere kendini verdiği yerde gelişir.(Nicolai Hartmann)
Sayfa 63 - Fol yayınlarıKitabı okudu
Felsefe, yalnız bilinç-analizi veya ifadeler veya dil-analizi olabilir. Daha ağır basan bir başka iddia da şudur: Kategoryal analiz, bilimin işidir, o halde artık felsefenin işi değildir.
Genç birey, kendi toplumunun bir kültür bütünü ve oryantasyonu içinde büyür, şüphesiz her şeyden önce ait olduğu toplumun dilini öğrenmekle. Her birey, kendi ana dilini öğrenmek zorundadır. Bunun ifade ettiği anlam şudur: Bireye, ana dili kalıtım yoluyla geçmez. Aynı şekilde birey onu tek başına da yaratmaz. Bireyin kendi dili olan dil de bireyin karşısına yine 'objektif/nesnel' olarak çıkar. Dilin bu objektif durumu, bütün imkanları ve özellikleri, yani bir seçmeye başvuran prensipleri ile ortaya çıkar. Bu prensipler, birey onların farkına varmadan onun düşünmesini, kavrama gücünü daha en baştan belirler.
Sayfa 29
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok