Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Feminist Öznelerin Kuruluşu

Kathi Weeks

Feminist Öznelerin Kuruluşu Gönderileri

Feminist Öznelerin Kuruluşu kitaplarını, Feminist Öznelerin Kuruluşu sözleri ve alıntılarını, Feminist Öznelerin Kuruluşu yazarlarını, Feminist Öznelerin Kuruluşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
240 syf.
10/10 puan verdi
19. Yy'dan beri kadının toplumsal eşitlik mücadelesinin verilmesini ve hakların iyileştirilmesini amaçlayan feminizm öncelikle felsefi bir hareket olarak ortaya çıktı. Sonradan kazanılan aktivist kimliğiyle birlikte başlı başına bir özne olma durumu ortaya çıkarken diğer taraftan, beden, sınıf, cinsel eğilimler, politika, iktidar gibi alanlarda da özneleşme ortaya çıkmaya başladı. Kısmen liberal, büyük bir bölümüyle de neo-liberal dönemin felsefi yansıması olan postmodenizm, feminist felsefeyi hermeneutik fenomenoloji noktasında hem bilgiyi üreten özne hem de bilginin üretim koşulları noktasında tartışmaya açmıştır. Liberal dönemin felsefesi olan aydınlanma çağının rasyonal-irrasyonal, özne-nesne, akıl-beden gibi dualist tutumunu eleştiren postmodenist tutum feminist felsefenin kadın öznesini de yapıbozumuna uğratmıştır. Bunun sonucunda ortaya çıkan ''sosyal inşa'' olgusu ile feminist felsefe yeni bir kimlik kazanmış oldu. Yazar Weeks de feminizmin postmodenizm sonrası evresini ele alarak günümüzü tanımlamaktadır. Postmodernist dönemde feminist felsefedeki öznenin yitimini ve yeni performatif öznenin varoluş halleri üzerinde durarak feminizmin, iktidar olgusunun, ataerkil ekonomik sistem işleyişinin neresinde olduğu ve bunları besleyip beslemediği sorusunu üzerinde durmuş yazar Weeks. Kitap oldukça ufuk açıcı yorumlara sahip. Özellikle postmodernizm ile yakın geçmişte birbirini besleyen bir tutum içinde bulunmuş olan feminizmin bugünkü (yani postmodernizm sonrası) durumu üstüne ciddi analizler barındırmakta. Keyifli okumalar dilerim.
Feminist Öznelerin Kuruluşu
Feminist Öznelerin KuruluşuKathi Weeks · Otonom Yayıncılık · 20131 okunma
''İşbölümü cinsiyet farklılıklarının kaçınılmaz sonucu değil, kültürel ve tarihsel olarak özgün belirlenimlerin ürünüdür.''
Reklam
Feminizmin birleşik öznesi üzerine odaklanan eski yaklaşımı, feminist öznelerin çeşitliliğine dayanan bir yaklaşımla değiştirmek istiyoruz. Aynı zamanda feminizmin antagonist gücünü kabul edebilen ve onun altüst edici potansiyelini besleyen, bir toplumsal belirlenimlilik teorisine iradi reddin muğlak çağrışımını yüklemekle yetinmeyen bir feminist öznellik teorisi istiyoruz
(..) Çalışmanın getirmiş olduğu diğer bir kabul de, çalışmanın özgür olmamanın bir mekanı değil, direnişin ve çekişmenin de bir alanı olmuş olmasıdır.
Feminist öznenin cinsiyet performatifliği ve kendiliği Butler’ın aşkın ve doğallaştırılmış özne modellerine ve bu modellerin sürdürdüğü iradeci politika anlayışına getirdiği yapıcı bir alternatiftir.
Bu akım, politikada özel alanı ve yeniden üretimi tartışmaya açtı.
İkinci dalga feminist düşüncesi, özellikle sosyal politika reformu talepleri ile doğrudan sosyal politika alanında kadın haklarını tartışmaya açmıştır.