Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fi Zilal-il Kur'an - 1.Cilt

Seyyid Kutub

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Evvel ve âhir, zâhir ve bâtın odur.
Her varlık, varlığının sırrını vâcibül vücûd olan Allahü Tealâ'dan alır. Şu halde her şey O'nunla başlar ve her başlangıç, her hareket, her yöneliş O'nun ismiyle olur.
Bakara,18 "Onlar sağırdırlar,dilsizdirler,kördürler.Artık dönemezler." Önce arzulayıp sonra terkettikleri ışıklarını Allahü Teâlâ giderdi ve bu nurdan yüz çevirmelerinin cezası olarak onları karanlıklar içinde, görmez bir halde bıraktı. Kulaklar,diller, gözler,nur ve hidayeti bulmak yolunda vazife görmek için yaratılmıştır.Bunlar ise kulaklarını hakkı duymaz hale getirdikleri için 'sağır' dillerini hakkı söylemez hale getirdikleri için 'dilsiz' ve gözlerini hakkı görmez hale getirdikleri için 'kör'dürler.
Reklam
Takva
Kalbe bu kitaptan yararlanma yeteneği veren özellik, takvadır. Kalbin kilitli kapılarını açarak, bu kitabın içeri girip oradaki rolünü oynamasını sağlayan faktör takvadır. Kalbi, yararlıyı almaya, benimsemeye ve kabul etmeye hazırlayan niteliktir takva.
Gaybe iman
Görünmeyene inanmak; insanın, sadece duyu organlarının algılama kapasitesi ile yetinen hayvanlık düzeyini aşarak insanlık mertebesine yükselmesini sağlayan ilk eşiktir.
Görülüyor ki; İslam akîdesi rahmetten başka bir şey değildir. Aklın ve kalbin hakiki rahmeti O... Güzellikle kolaylığı temsil eden rahmet O...
Sayfa 40 - Hikmet YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Kur'an Kimin için hidayet kaynağı?
Hidayet; bu kitabın özü, hidayet; bu kitabın karakteristiği, hidayet; bu kitabın yapısı, hidayet; bu kitabın mahiyeti. Fakat kimin için? Bu kitap kimin için hidayet ve ışık kaynağı? Kimin için rehber, nasihatçı ve gerçeklerin açıklayıcısıdır? Takva sahipleri için elbette.
Reklam
Takva
Bir gün Hz. Ömer, Ubeyy b. Kaab’a takvanın ne olduğunu sordu. Ubeyy b. Kaab da kendisine “Sen hiç dikenli bir yolda yürümedin mi?” diye sordu. Hz. Ömer “Evet, yürüdüm” dedi. Ubeyy b. Kaab “Peki, o durumda ne yaptın?” diye sordu. Hz. Ömer “Paçalarımı sıvadım ve dikenlere takılmamaya özen gösterdim” deyince Ubeyy b. Kaab “İşte takva budur” dedi. Evet işte takva budur. Yani kalp duyarlığı, şuur bilenmişliği, sürekli korku, kesintisiz çekingenlik ve yolun dikenlerinden uzak durma titizliği. Hayat yolunun dikenlerinden; yani arzu ve ihtiras dikenlerinin, istek ve emel dikenlerinin, korku ve vesvese dikenlerinin, boş umut ve asılsız korku (fobi) dikenlerinin ve daha bir çok dikenlerin cirit attığı yol.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.