Puan

6.810 üzerinden
380 kişi
2018 41. kitabı
Heminway Yazıldığı gibi Okunmaz Sıradan bir yazar güzellemesi değil bu, asla olamaz da zaten. Hemingway uslubunun sadeliği ve dilinin akıcılığıyla anlatılabilecek bir yazar değildir. Onun konuyu kafanızda nasıl da muhteşem bir şekilde canlandırdığını anlatıp bırakamazsınız. Bu kadar basit değildir. Hemingway böyle anlatılmaz. Onu okumak sadece edebiyattan çok daha fazlasıdır. Onunla beraber gerçekten boks yaparsınız, gazetecilik yaparsınız, İspanya İç Savaşında başınızın üzerinden mermiler geçerken siz sadece bir köylü kızıyla çalılıkların içinde sevişmek istersiniz, binlerce kişinin önünde kızgın boğalarla güreşen bir matadora dönüşürsünüz… Yaparsınız bunların hepsini, ya da en azından yapmış kadar olursunuz. Onlarca yazar bir avuç bohem karakter alır ve onların amaçsız hayatlarına konuk eder sizi. Bu tip eserlerle varoluşsal sıkıntılarınızı doyurabileceğiniz tonla yazar bulursunuz. Hemingway ise sizi bu karakterlerle bizzat tanıştırır. Bohem görünmeye çalışanları, sanatsever entelleri, sözde macera meraklılıarını, üzerine eğretilik sinen tüm yaşamları lanetleyerek yerin dibine sokar. Yumuşacık alelade kelimelerden öyle yoğun ve sert bir bütün yaratır ki nutkunuz tutulur. “Güneş De Doğar” yazarın ilk romanı ancak en etkileyicilerinden birisi. Bakmasını bilirseniz onda çok şey görürsünüz. Bilmezseniz de bir grup bohem insanın sıradan hayatını konu alan, gündelik zevkler ve insan ilişkileri çerçevesinde geçen amaçsız ve iddiasız bir kitaptır. Kitaba asıl şeklini veren sizin zekanız ve Hemingway ile kurduğunuz bağdır. Onu sadece bir yazar olarak değil etten ve kemikten bir insan olarak ne kadar tanırsanız kitabı da o kadar güzel sindirirsiniz. Bohem olmayı öven ve yaşamın basitliğine sığ eleştiriler düzen ve her şeyi anlamsız bulan silik ve aykırı tiplere
2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 21:53
En sevdiğim yazarlardan Hemingway’le başlamak istedim yeni yıla. “Güneş de Doğar”, ismiyle hoş bir intiba uyandırsa da içerik olarak beklentilerimi karşılayamadı. Amerikalı bir arkadaş grubu, Fransa’dan İspanya’ya yolculuk ederler, mütemadiyen içki içerler, balık tutarlar ve boğa güreşleri izleyerek günlerini gün ederler. Bu bohem hayata rağmen yine de gerçek mutluluğu yakalayamazlar. Hemingway’i tanıyanlar, “Güneş de Doğar” kitabında yazarın özgün üslûbuna ait esintileri hissedeceklerdir. Fakat “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” ve “Yaşlı Adam ve Deniz” gibi fırtınalara kıyasla bu esintiler oldukça hafif kalacaktır. Bu, sanırım zirveden yamaca inmek gibi bir şey.
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
2020 634. kitabı
Nobel edebiyat ödülünü alan Hamingwayin ilk kitaplarından biridir. Roman çok ilgi görmüş ve sinemaya da aktarılmış. İsmi bile çok şey anlatıyor. Hayatın acımasız cehennemini ve Umudu kitabın adında buluyorsunuz. Düş kırıklıklarıyla eğleniyor yazar. Başka mutluluklar arayarak kendini bohem bir hayata bırakan insanları yani bizleri anlatıyor. İyi okumalar var olun
2021 6. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2021 18:02
Hemingway okumaya başlamak için ideal bir kitap. Yazar genel olarak yaşadıklarını konu edindiğinden Hemingway’in yaşantısının da bir parçasını eserde bulmak mümkün. Eser İspanya baştan olmak üzere, Fransa ve İspanya’da geçiyor. Birinci Dünya Savaşı’ndan aşırı etkilenen bir grup insanın değişimi, arayışı ve bu çevrede yaşadığı bohem hayat ve olaylar anlatılıyor. Yazarın betimlemelerini, dilini ve üslubunu çok sevdim. Eser akıcı bir dilde yazılmış, sıkılmadan okunulacağını düşünüyorum. Tavsiye ederim.
Güneş De Doğar
2021 26. kitabı
Kitap bir savaş sonrası insanların ruh hallerini ve yaşamlarını anlatıyor. Öyle bir savaş ki herkesin hayatı fazlasıyla değişmiş ve tüm insanlar birbirine benzemiş. Herkes zevk, gezme ve içki düşkünü olmuş. Birçoğu hislerini kaybetmiş en korkunç diyebileceğimiz olaylarda dahi alışkanlık ve hissizlik gösteriyorlar. Jake, Robert, Make, Bill ve Brett isimler Fransa'da başlayıp İspanya'ya kadar uzanan yolculuklarını anlatıyor. Başıboş hayatta rağmen gerçek mutluluğu yakalayamıyorlar. Bir savaşın etkisi bu kadar mı ağır olur? Bu kadar mı başıboş yaşamaya iter insanı? Gayesiz, isteksiz, samimiyetsiz ilişkilerin olduğu bir ortam. Üzüldüğüm taraf insanların sadece zevk uğruna hayvanlara eziyet etmesi, öldürmesi direkt kitabı kapattım ve zaman geçtikten sonra tekrar elime alıp okuyabildim. Kitabı okurken film izliyormuş ve o anları yaşıyormuş gibi oldum.