Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife

İbn Hacer El-Heytemî

Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife Gönderileri

Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife kitaplarını, Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife sözleri ve alıntılarını, Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife yazarlarını, Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam Ebu Hanife yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Besmele Günümüz(Sırrına mahzar olmak için)
🕊💦Bütün müslümanlar İmâm-ı Âzam'ın ev halkı, çoluk çocuğu gibidir.  Ben İmam-ı Âzam Ebû Hanîfe'den daha büyük fıkıh âlimi bilmem. İmam Şafii
Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam-Ebu Hanife
Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam-Ebu Hanife
İmam-ı Âzam vera’, mürüvvet ve takvaya dikkat etme, güzel ahlâka uymayan her şeyden sakınma ve kaçınma hususunda da benzeri az bulunur bir kimseydi. Hatta borç olarak verdiği parayı almak için gerektiğinde borçlunun bulunduğu yere vardığı zaman -menfaat elde edip borcun ribâya dönmesi korkusundan dolayı- duvarının gölgesinde bile oturmazdı.
Reklam
İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe efendimizin çoğu zaman şu beyiti söyleyerek üzüntüsünü belli ettiği rivayet edilmiştir: Kefâ hüznen en lâ hayâte henîeten Ve la amele yerda bihillâhu sâlihan [Manası: Ne tam sefa içinde ömür ne Hak rızasına uygun salih amellerin bizde bulunmaması keder ve hüzün olarak yeter].
"En önemlisi ve iki dünya saadetini sağlayan şey, ilmimiz ile amel etmemizdir"
İmâm-ı Âzam yine demiştir ki: "Bazı insanların hakkımızda, 'Re'y ile fetva verirmiş' demelerine şaşarım. Bir meselede ortada eser varken ben re'y ve kıyas ile fetva verir miyim? Allah'ın kitabi ve Resûlullah'ın sünneti ve ashabın icmâına karşı hiç kimsenin re'y belirtmeye yetkisi olamaz.
Imam-ı Azam akıllara hayret verecek derecede dinî meseleleri inceleyip güçlükleri izah etmeye, kapalı sözleri açıklayıp haber vermeye muvaffak olmuştur.
Reklam
Nadr b. Şümeyl demiştir ki: "İnsanlar fıkhın hakikatini unutmuşlardı ve uykuda gibiydiler. Ebû Hanîfe bu ilmi tertip edip süsleyerek zorluklar içinde hakikati halka hatırlattı ve onları uyandırdı."
Habibullah bu yolda eyledi izah O nazik lafızla hoş kıldı ifsah Bu sözdür gerçi kim surette icmal Ne tafsil eyledi gör şâh-ı iclâl İşaret buyurur ol şâh-ı esnâ Ki yolumdur benim eclâdan eclâ Benim yolumda yoktur zerre şüphe Meğer a'mâ olanlar düşeler reybe Ki Kur'an yoludur belli tarîkim Onunla geldi hep sahb u farikim Veli bir fırkayı kör etdi şehevât Müfid olmaz olara bu celiyyat Olar hâricdedür bahs-i hudâdan Temayüz umma elvana âmâdan Hevâdır kör eden ayn-ı ibâdı Hevâ ehli olan bulmaz reşâdı
İmâm-ı Azam'dan bahsederken onu diğerlerinden daha çok methediyorsunuz, dediklerinde, evet öyledir. Çünkü onun insanlara ilmi ile faydalı olmaktaki derecesi diğerleri ile mukayese edilemez. Bunun için ismi geçince, insanlar ona dua etsinler, diye hep methederim. İmam Mâlik
İmâm-ı Azam, vera' (haramlara düşme korkusuyla Şüphelilerden sakinan) ve zühd (dünyaya düşkün olmayan), îsår (cömertlik) sahibiydi. Ahirete olan arzusunun çokluğunu kimse anlayacak derecede değildi. İmam Ahmed b. Hanbel
197 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.