Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Film Çözümlemesine Giriş

Michael Ryan

Film Çözümlemesine Giriş Gönderileri

Film Çözümlemesine Giriş kitaplarını, Film Çözümlemesine Giriş sözleri ve alıntılarını, Film Çözümlemesine Giriş yazarlarını, Film Çözümlemesine Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kültürümüz bizlerle, her zaman kontrol edemediğimiz yollarla iletişim kurar ve bizler genellikle bilinçli olmayan yollarla tepki veririz.
Irkçı bir kültür içinde büyüyen bir yönetmen, bilinçli olarak yapmasa bile, büyük ihtimalle ırkçı filmler çekecektir.
Reklam
Bir film, tekniğin ve anlamın birlikteliğinden doğar. Sinemacılar bir set kurduğunda, kamerayı belirli konumlara yerleştirdiklerinde, oyunculara belirli şekillerde rol verdiklerinde ve eldeki çekim yığınlarını tutarlı bir anlatı oluşturacak biçimde bir araya getirdiklerinde sadece bir öykü anlatmış olmazlar, ayrıca anlam da yaratmış olurlar.
Filmler toplumsal mahrumiyetler ve potansiyel öfkeler en üst seviyede yaşanmaya başladığı anda en ideolojik düzeylere ulaşırlar ve hem boş vaatler, nafile arzular yaratırlar hem de toplumun kurumlarının (yarattığı eşitsizlikleri görmezden gelerek) doğru ve adil olduğu duygusunu yayarlar.
Filmlerin psikanalitik incelemesi onların rüyalara benzediğini gösterir. Her ikisi de bilinçaltını ortaya çıkarırlar ve bunu, alakasız görünen imgelerin içine gizler.
Rüyadaki düşme korkusu sevdiğiniz birini kaybetme korkusuna ait bir metafordur.
Reklam
1968 yılında My Lai'de (Vietnam'da) birkaç yüz kadın, çocuk ve yaşlı insan, köyün erkekleri Amerikalı işgalcilerle savaşıyorlar diye katledilmiştir. Kıyamet filmi küstahça bu kıyımları meşru göstermektedir. Yönetmen izleyicilerin köylülerin Amerikan askerlerine karşı kullanacak ağır silahlara ait bir cephaneliği sakladığını gördüğünden emin olmak ister. Vietnamlılar bu şekilde hain ve iki yüzlü olarak kodlanır.
Cinnet filminde 'otel' Amerika'nın ve kizilderililere karşı girişilen soykırımın tarihini görmezden gelmenin bir metaforudur.
Alfred Hitchcock'un Kuşlar filminde, Melanie, 1960'ların başında katoliklerin onaylamadığı bağımsız ve eğlence meraklısı bir kadındır. Hitchcock'un desteklediği doğal kadın rolüne uygun değildir. Bu nedenle de doğa Melanie'den intikamını alır. Kuşlar önceden tanımlanmış belirli toplumsal cinsiyet tiplerine ve formüllerine bağlı kalmamızı sağlayacak doğa güçlerinin bir metaforudur. Doğanın kanunlarını ihlal edenler ise cezalandırılmalıdır. Melanie bir kuşun saldırısına uğrar ve bu olayın ardından kuslar şehre musallat olmaya ve insanları öldürmeye başlar.
Hastalıklı bilinç altı
Alfred Hitchcock 'Kuşlar' filminde bilinçli olarak kadını cezalandıran ve onu kadın kimliğine ait geleneksel, edilgen ve bağımlı modele yönlendiren bir öykü kurmak istememiştir. Film üzerine yaptığı tüm yorumlarda sadece basit bir korku filmi çektiğine inandığını beyan eder. Fakat Hitchcock cinsel olarak bağımsız kadının onaylamadığı muhafazakar bir katolik kültürde büyümüştü. Bu nedenle filmin ilettiği anlamlardan biri de bu tür bağımsız kadınların uygarlık üzerinde bir tehdit oluşturduğudur. Toplumsal cinsiyet hususunda oldukça gelenekçi bir muhafazakar olan Hitchcock, yaptığının farkında bile olmadan, kendi değerlerini ve varsayımlarını film içine yerleştirmiştir.
Reklam
Bir yönetmen, genellikle çerçevenin merkezindeki ya da görüntünün üst yarısındaki karakterlere daha fazla önem ve değer atfeder. Daha az değere sahip olan ya da ikinci planda kalan karakterler ise görüntünün alt yarısına ya da çerçevenin yanlarına yakın konumlandırılır.
Avatar (James Cameron, 2009) bir maden şirketi ile bir yerli kabilesi arasındaki çatışmayı ele alır. Fakat aynı zamanda Amerika'da, çevrenin korunması konusunda liberaller ve muhafazakarlar arasındaki kültür savaşını da kendine konu edinir.
Nasıl düşünmemiz ve neye inanmamız gerektiğini biçimlendiren kültürler içinde yaşarız ve bu etkiler yaptığımız filmlerin türünü belirler. Irkçı bir kültür içinde büyüyen bir yönetmen, bilinçli olarak yapmasa bile, büyük ihtimalle ırkçı filmler çekecektir. Olaylara bakma tarzını baştan kabullenecek ve dünyayı bu şekilde görecek ve yansıtacaktır.
Tür Tür Favori Kitaplarım
Zaman zaman kitap önerisi isteyen arkadaşlarım oluyor. Ben de refleks olarak hemen 1K'de okuduğum kitaplara göz atıyorum uzun uzun. Bir süre sonra yorucu ve zaman alıcı olan bu duruma karşı "ne yapmalı" düşüncesiyle bir süredir aklımda olan bu listeyi yapmaya karar verdim. Şimdiye dek okumuş olduğum 370 kitap içinden benim için
295 syf.
·
Puan vermedi
Bir filmin bütün yapı taşlarını tek tek ele alıp örnekleriyle olabilecek en basit şekilde anlatmış. Film eleştirisine dair çeşitli yaklaşımları farklı filmlerden örneklerle açıklamış ve belirlediği bir filmle gidiş yolunu açıklayarak okuyucunun da kendi eleştirisini yapmasına imkan tanımış çok değerli bir kaynak kitap.
Film Çözümlemesine Giriş
Film Çözümlemesine GirişMichael Ryan · De ki Basım Yayım · 201427 okunma
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.